Σουφλί: Η σηροτροφία και το μετάξι, επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου BACSA

Σουφλί: Η σηροτροφία και το μετάξι, επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου BACSA

Το «REGESERI 2023 – Αναγέννηση της Σηροτροφικής Βιομηχανίας στον 21ο Αιώνα» θα διεξαχθεί στην πόλη του μεταξίου, από τις 24 έως και τις 27 Απριλίου 2023

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν στο ακριτικό Σουφλί Έβρου για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης Μεταξιού Μαύρης, Κασπίας Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας (BACSA). 

Θέμα του συνεδρίου, που θα διεξαχθεί από τις 24 έως και τις 27 Απριλίου 2023 στο αμφιθέατρο του Δήμου, είναι «REGESERI 2023 – Αναγέννηση της Σηροτροφικής Βιομηχανίας στον 21ο Αιώνα». Η ανάθεση διοργάνωσης αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού συνεδρίου στη χώρα μας επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων Της Μετάξης «Χρυσαλλίδα» και του προέδρου της Γιώργου Τσιακίρη

Παράλληλα, έχουν σχεδιασθεί δράσεις ώστε οι σύνεδροι να γνωρίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την περιοχή, ενώ έχει προβλεφθεί η διαμονή τους σε μονάδες φιλοξενίας του Τυχερού, του Σουφλίου και του Διδυμοτείχου. Ταυτόχρονα με τη γνωριμία τους με τα σημεία αναφοράς του Δήμου Σουφλίου, στο πλαίσιο της εορτής του πολιούχου Αγίου Γεωργίου την Κυριακή, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί της θρησκευτικής και πολιτιστικής κουλτούρας του τόπου.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περίπου 50 σύνεδροι από 12 χώρες και συγκεκριμένα από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Κούβα αλλά και την Ελλάδα.

Η αναβίωση της αλυσίδας σηροτροφίας 

Την τελευταία δεκαετία, η διεθνής τιμή του ακατέργαστου μεταξιού άρχισε να αυξάνεται γρήγορα, κυρίως λόγω της εκβιομηχάνισης της Κίνας, φθάνοντας στο επίπεδο των 55–60 δολαρίων περίπου ανά κιλό. Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή βιομηχανία μεταξιού εκδήλωσε νέο ενδιαφέρον για άλλες από την Κίνα χώρες όπου θα μπορούσε να παραχθεί μετάξι. Ένα δείγμα αυτού του ενδιαφέροντος υπήρξε το Συνέδριο της BACSA του 2013 που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία με την οικονομική υποστήριξη της ιταλικής βιομηχανίας μεταξιού σε συνεργασία με την CREA.

Ένα άλλο σημάδι ενδιαφέροντος ήταν η προοδευτική σύνδεση με την BACSA και χωρών από τη Δυτική Ευρώπη: Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο 

Η αναβίωση όμως της αλυσίδας σηροτροφίας στην Ευρώπη και στις χώρες BACSA, είναι ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος που δεν μπορεί να υποστηριχθεί μόνο από τη βιομηχανία. Θα πρέπει επομένως να προβλεφθεί η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η παροχή κρατικής και κοινοτικής υποστήριξης ώστε ο στόχος να γίνει ρεαλιστικός. Και φυσικά θα απαιτηθούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αυξητική τάση ζήτησης φυσικών ινών από τους καταναλωτές, που επιδιώκουν μια άνετη και βιώσιμη ενδυμασία, αναμένεται αύξηση της τιμής του μεταξιού και αυτό το φαινόμενο μπορεί να δώσει ευκαιρίες σε περισσότερες χώρες να το παράγουν ανταγωνιστικά.

Πέραν αυτής της συναρπαστική ευκαιρίας, προβλέπεται ότι στο μέλλον θα αυξηθεί η ζήτηση μεταξιού και για άλλες- εκτός της υφαντουργίας -χρήσεις. Αυτό θα συμβεί καθώς θα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό η αξιοποίηση των συστατικών πρωτεϊνών του μεταξιού ως ευέλικτου πολυμερούς για διαφορετικούς σκοπούς (καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα, βιοϊατρικά).

Η σηροτροφία μπορεί να είναι μια βιολογική γεωργική πρακτική επειδή η μουριά είναι περιβαλλοντικά χρήσιμη για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και την πρόληψη της ερημοποίησης σε περιθωριακές περιοχές. Εάν αξιοποιηθεί με μη εντατικό τρόπο, απαιτεί περιορισμένη λίπανση και άρδευση και καθόλου φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με τους στόχους της, η BACSA έχει ενισχύσει τους δεσμούς και την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των σηροτροφικών χωρών, παρέχοντας ευρεία υποστήριξη σε πολλές δράσεις αφιερωμένες στην αναβίωση της σηροτροφίας. Αν και αυτή η αναβίωση δεν έχει καταστεί δυνατή ακόμα σε μεγάλη κλίμακα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις για πιθανή μελλοντική ανάπτυξη.

Από αυτή την άποψη, οι διοργανωτές του Συνεδρίου θα εκτιμούσαν την συμβολή στο κύριο θέμα του Συνεδρίου καθώς και εκθέσεις χωρών, επιστημονικές και τεχνικές ανακοινώσεις στον τομέα του μεταξοσκώληκα, της παραγωγής κουκουλιών και μεταξιού, της παθολογίας, της γενετικής βελτίωσης εκτροφής και της χρήσης μεταξοσκώληκα και μουριάς για μη κλωστοϋφαντουργικούς σκοπούς, τεχνολογίες επεξεργασίας των κουκουλιών, την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο μεταξιού.

Θα οργανωθούν επίσης εκθέσεις για εξοπλισμό/εργαλεία και σηροτροφικά προϊόντα. Περισσότερες πληροφορίες στα bacsa-silk.org και soufli.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT