Zώα προς σφαγή σε εκκλησίες

Το περιστατικό με το αρνάκι που διασώθηκε στο Κερατσίνι δεν είναι το μόνο, αναφέρει στην «Κ» ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛΑΣ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία με το αρνάκι που κατασχέθηκε από την αυλή εκκλησίας στο Κερατσίνι έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ωστόσο, δεν ήταν ούτε η πρώτη φορά που ένα ζώο προσφέρεται ως θυσία σε εκκλησία, ούτε η πρώτη φορά που επεμβαίνει η αστυνομία σε τέτοιο περιστατικό. 

Το συμβάν γνωστοποίησε η Σταματίνα Σταματάκου, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, η οποία ενημερώθηκε πως το πρωί της Κυριακής είχαν μεταφέρει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι ένα αρνάκι, στο πλαίσιο ενός τάματος που κάνει μια συγκεκριμένη οικογένεια τα τελευταία 30 χρόνια. Η ίδια ενημέρωσε το Τμήμα Προστασίας Ζώων που -όπως λέει- έδρασε ταχύτατα, με αποτέλεσμα το ζώο να κατασχεθεί και να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος και συγκεκριμένα στο Athens Happy Ηouse. 

Όπως αναφέρει η κ. Σταματάκου, «το ζώο βρέθηκε σε κακοποιητική κατάσταση με φωτιές αναμμένες δίπλα του, δεμένο από τον λαιμό», γι’ αυτό και επενέβη η αστυνομία.

Zώα προς σφαγή σε εκκλησίες-1
Το αρνάκι μεταφέρθηκε από την οικογένεια στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και δέθηκε από τον λαιμό ενώ δίπλα του είχαν ανάψει φωτιά. Όλα αυτά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Φωτ: Σταματίνα Σταματάκου.

Αυστηρότερο νομικό πλαίσιο

«Σύμφωνα με το άρθρο 24 του νέου νόμου 4830/21, ο φόνος και ο βασανισμός του ζώου είναι πλέον κακούργημα, οπότε άμεσα κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες μας», αναφέρει μιλώντας στην «Κ», ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Ζώων, αστυνόμος Β’, Θεόδωρος Καμπούρης. Ο κ. Καμπούρης προσθέτει πως αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 33, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσωρινή αφαίρεση του ζώου, που μπορεί να γίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 

Σε απάντηση όσων ακούστηκαν για το δικαίωμα κάποιου να σφάζει ένα παραγωγικό ζώο, ο αστυνομικός διευκρίνισε: «Παραγωγικά ζώα, όπως είναι το αρνάκι, επιτρέπεται να σφαγιάζονται και να καταναλώνονται, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζει η σχετική νομοθεσία, όχι με τρόπο βάρβαρο, χωρίς την αναισθησία του ζώου, προκαλώντας τον βασανισμό του. Ο νόμος εφαρμόστηκε ως προς αυτό το κομμάτι. Το ζώο μπορεί να σφαγιαστεί μόνο σε ορισμένες εγκαταστάσεις και με αναισθησία». 

Εφόσον ο βασανισμός ζώου θεωρείται κακούργημα, ενημερώνεται ο Εισαγγελέας και προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καμπούρης, ο νέος νόμος είναι σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2021 και ισχύει για όλα τα ζώα, δίχως να ξεχωρίζει παραγωγικά ή μη. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως απαγορεύεται η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου.

Zώα προς σφαγή σε εκκλησίες-2
«Παραγωγικά ζώα μπορούν να σφαγιάζονται μόνο σε ορισμένες εγκαταστάσεις και με αναισθησία». Φωτ: Σταματίνα Σταματάκου

Τέσσερα περιστατικά σε μιάμιση εβδομάδα

Όπως σημειώνει ο αστυνόμος, το χθεσινό περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό. Αντιθέτως, συνέβησαν άλλα τρία από τη Μ. Πέμπτη μέχρι την Κυριακή του Θωμά. Συγκεκριμένα, το τμήμα του δέχθηκε καταγγελία για παρόμοιο περιστατικό τη Μ. Πέμπτη πάλι στην περιοχή του Πειραιά, τη Μ. Παρασκευή για τέσσερα αρνιά που επρόκειτο να σφαχθούν στα Άνω Λιόσια, ενώ το βράδυ της Κυριακής συνέβη κάτι αντίστοιχο στους Αγίους Αναργύρους. 

Στο περιστατικό της Μεγάλης Πέμπτης ήταν παρούσα η κ. Σταματάκου, η οποία δηλώνει στην «Κ» ότι είδε μια οικογένεια να έχει μεταφέρει απέναντι από το σπίτι της ένα αρνί σε πολύ κακή κατάσταση, βρώμικο, σκελετωμένο, που είχε σύρματα στα πόδια και στον λαιμό, για σφαγή. «Αυτόν τον βγάλαμε Λάζαρο. Στη συγκεκριμένη  περίπτωση έγινε και σύλληψη του ανθρώπου που έφερε το ζώο και μάλιστα μας προπηλάκισαν που πήραμε το ζώο», περιγράφει. 

Η πρώτη της επαφή με ένα τέτοιο περιστατικό -που αφορούσε και στο πρώτο παραγωγικό ζώο που έσωσε η ίδια- έγινε αντίστοιχα πριν από περίπου έναν χρόνο στην Ελευσίνα, όπου είχαν φέρει ένα προβατάκι για το σφάξουν με μπαλτά στο προαύλιο της εκκλησίας. Ευτυχώς όμως τη σφαγή απέτρεψε ο ιερέας. «Το παρέλαβα εγώ και ζει ακόμα. Είναι ο Φρίξος». 

«Απορώ πώς γίνεται στον 21ο αιώνα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να υπάρχουν τέτοιου είδους έθιμα και να πηγαίνουν στην εκκλησία να δίνουν ζωντανά ζώα», τονίζει η ίδια. 

Διπλάσιος αριθμός καταγγελιών 

Όπως σημειώνει η ακτιβίστρια, το θετικό είναι ότι ο κόσμος πλέον μιλάει, καταγγέλλει και η ελληνική αστυνομία κάνει τη δουλειά της και γίνεται όλο και πιο δραστήρια. 

Ο προϊστάμενος του τμήματος προστασίας ζώων, Θεόδωρος Καμπούρης, επιβεβαιώνει λέγοντας πως μετά την ψήφιση του νέου νόμου αλλά και με το πενταψήφιο νούμερο στο οποίο οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν κακοποίηση ζώων, οι καταγγελίες διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε πως το 95% των καταγγελιών αφορούν σε παθητική κακοποίηση, δηλαδή παραμέληση ζώου, φύλαξη του χωρίς φαγητό ή νερό κλπ. Ωστόσο τα περιστατικά ενεργητικής κακοποίησης λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις και γίνονται ευρύτερα γνωστά εξαιτίας της σοκαριστικής βίας που ενέχουν.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT