Αρχίζουν και επισήμως οι διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές

Αρχίζουν και επισήμως οι διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές

Ανέλαβε υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών η Καλλιόπη Σπανού – Εως το τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Διακομματική Επιτροπή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ανάληψη της θέσης της υπουργού Εσωτερικών από την Καλλιόπη Σπανού χθες, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των 27 ημερών που απομένουν έως τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την 21η Μαΐου.

Η κ. Σπανού κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής από τον –τέως πλέον– υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη τόνισε ότι προτεραιότητά της είναι να υπάρχει μια ομαλή προεκλογική περίοδος, «να προχωρήσουν οι διαδικασίες όπως πρέπει έτσι ώστε να μπορεί να εκφραστεί η λαϊκή βούληση με την ακεραιότητα που πρέπει». Ανάμεσα στους παρευρισκομένους στην τελετή γενικούς γραμματείς, διευθυντές και υπηρεσιακούς υπαλλήλους του ΥΠΕΣ, η υπηρεσιακή υπουργός αναγνώρισε κάποιους με τους οποίους, όπως τόνισε, έχει συνεργαστεί παλαιότερα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προετοιμάσουν την αναγκαία υποδομή για τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο απερχόμενος υπουργός αναφερόμενος στην κ. Σπανού είπε ότι πρόκειται για μια καθηγήτρια με μεγάλη πείρα στη δημόσια διοίκηση. Στο μεταξύ, το ΣτΕ ενέκρινε την έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο ορίζεται η 20ή Μαΐου ως ημέρα ψηφοφορίας για τους Ελληνες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και δικαιούνται να ψηφίσουν.

Για το ντιμπέιτ

Αύριο – μεθαύριο και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η Διακομματική Επιτροπή των εκλογών έπειτα από επίσημη πρόσκληση της κ. Σπανού. Αν και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα τεθούν επισήμως δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα της διεξαγωγής του ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί και το θέμα της ισότιμης παρουσίασης των κομμάτων στα ΜΜΕ προεκλογικά, κάτι στο οποίο, όπως σημείωναν πηγές του κόμματος, θα πρέπει να εμπλακεί και το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης). «Το θέμα δεν είναι πόσο θα εμφανίζεται ο κάθε βουλευτής, αλλά ποια θέματα και πώς θα παρουσιάζονται στις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων», σημείωνε η ίδια πηγή χαρακτηριστικά.

Καίριας σημασίας είναι οι ημερομηνίες 2-3 Μαΐου, οπότε αναμένεται ότι ο Αρειος Πάγος θα αποφασίσει για τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Αμέσως μετά την ανάδειξη των κομμάτων από τον Αρειο Πάγο η Διακομματική Επιτροπή, στην οποία σήμερα συμμετέχουν τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων όλων των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις εκλογές και διαθέτουν υποψηφίους τουλάχιστον στο 70% της επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT