Αποσύρθηκαν οι εφημερίες τομέα στα νοσοκομεία

Αποσύρθηκαν οι εφημερίες τομέα στα νοσοκομεία

Με νέα εγκύκλιο χθες νωρίς το απόγευμα και έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, το υπουργείο Υγείας ανακάλεσε το καθεστώς των εφημεριών τομέα που είχε εισαγάγει μόλις την περασμένη Παρασκευή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπισθεν ολοταχώς έκανε το υπουργείο Υγείας για τον νέο τρόπο εφημέρευσης κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών. Με νέα εγκύκλιο με χθεσινή ημερομηνία, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» χθες νωρίς το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας ανακάλεσε το καθεστώς των εφημεριών τομέα που είχε εισαγάγει μόλις την περασμένη Παρασκευή, επικαλούμενο την ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας της σχετικής πρότασης από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη νέα εγκύκλιο που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, το θέμα της εφημέρευσης τομέων νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών «επανυποβάλλεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Εως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο απέστειλε την περασμένη Παρασκευή εγκύκλιο στα νοσοκομεία, με την οποία τους έδινε νέες οδηγίες για τον τρόπο εφημέρευσης των κλινικών και των τμημάτων των νοσοκομείων στις περιπτώσεις που λόγω ελλείψεων αδυνατεί το υπάρχον προσωπικό να καλύψει τις εφημερίες. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, που βασίστηκαν σε πρόταση του ΚΕΣΥ, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στην εφημερία μιας κλινικής όλων των γιατρών του τομέα. Δηλαδή σε κλινική του Παθολογικού τομέα, όπως π.χ. καρδιολογική κλινική, θα μπορεί να εφημερεύει παθολόγος και σε κλινική του Χειρουργικού τομέα, π.χ. ορθοπεδική, γενικός χειρουργός ή ουρολόγος. Οι εκπρόσωποι των γιατρών αντέδρασαν έντονα σε αυτές τις οδηγίες, τονίζοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, ενώ προειδοποίησαν ότι το καθεστώς αυτό θα οδηγήσει σε νέο κύμα παραιτήσεων γιατρών. Η δε εγκύκλιος ήταν προχθές σχεδόν το μόνο θέμα συζήτησης μεταξύ του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.

Η εγκύκλιος που εστάλη την περασμένη Παρασκευή δεν θα ισχύσει μετά τις έντονες αντιδράσεις.

Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου ήταν να παρέχει διευκρινίσεις για την εγκύκλιο, στις οποίες ανέφερε ότι αφορά μόνο τα μικρά νοσοκομεία, στις κλινικές των οποίων προβλέπεται μικρός αριθμός ειδικών γιατρών και όπου σε περίπτωση απουσίας για οποιονδήποτε λόγο, οι εναπομείναντες εφημερεύουν με υπερβάσεις. Ομως, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τις διευκρινίσεις και ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονταν, το υπουργείο τελικά πήρε πίσω το καθεστώς εφημερίας τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT