Ουρές στη Μητρόπολη για την εικόνα «Αξιον Εστίν»

Ουρές στη Μητρόπολη για την εικόνα «Αξιον Εστίν»

Θεωρείται το κορυφαίο κειμήλιο και κάθε «έξοδός» της από το Αγιον Ορος είναι μια σπάνια ευκαιρία για τους πιστούς

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το αεροπλάνο μου φεύγει σε λίγο, δεν μπορώ να περιμένω…» μονολογεί ένας άνδρας γύρω στα 45, καθώς κοιτάζει απογοητευμένος την ουρά από τους εκατοντάδες πιστούς που στέκουν έξω από τη Μητρόπολη για να προσκυνήσουν την άρτι αφιχθείσα από το Αγιον Ορος εικόνα «Αξιον Εστίν». Η εικόνα, με τη μορφή της μητέρας του Θεού που κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στην αγκαλιά της, έχει πάρει την ονομασία του αγγελικού ύμνου «Αξιον Εστίν». Αγιογραφήθηκε στα χρόνια της Εικονομαχίας, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, και σήμερα βρίσκεται στο Ιερό Σύνθρονο του Ναού του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Ορους. Θεωρείται η σημαντικότερη εικόνα και το κορυφαίο κειμήλιο του Αγίου Ορους, είναι «Εφέστιος» και «Προστάτις» των 20 αγιορείτικων μονών, γι’ αυτό και κάθε «έξοδός» της από το Αγιον Ορος είναι μια σπάνια ευκαιρία για τους πιστούς. Τις επόμενες ημέρες (η εικόνα θα εκτίθεται έως τις 15/5) αναμένεται να προσκυνήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι δύο το μεσημέρι και στη μια από τις εισόδους της Μητρόπολης οι αστυνομικοί καλούνται να διαχειριστούν κόσμο με πολύ διαφορετικά αιτήματα. Η εν λόγω είσοδος, που δεν έχει αναμονή, απευθύνεται αποκλειστικά σε πιστούς με αναπηρίες ή δυσκολία στη βάδιση – εξ ου και πέριξ της βρίσκονται μέλη του Ερυθρού Σταυρού, πρόθυμα να διευκολύνουν τη διαδικασία. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, όσοι θέλουν να πείσουν ότι χρήζουν διακριτικής μεταχείρισης, χωρίς αυτό να ισχύει· αλλά και εκείνοι που πράγματι χρειάζονται στήριξη, δεν τη λαμβάνουν, όπως ένας κύριος με μηχανοκίνητο αμαξίδιο, ο οποίος παρά τις καλές προθέσεις των ιθυνόντων δεν βρίσκει δίοδο για να εισέλθει.

Η αναμονή για την εικόνα, που εκτίθεται σε προσκύνημα για μόλις 8η φορά, προσδιορίζεται στη μία ώρα, χρονικό διάστημα ανεκτό για τους περισσότερους. «Εγώ τα κατάφερα σε μία ώρα και ένα τέταρτο», αναφέρει η κ. Ελευθερία από τη Νέα Σμύρνη. «Παλιότερα έχω περιμένει και τρεις και τέσσερις ώρες, για τη δε Αγία Ζώνη είχε χρειαστεί να μείνω όρθια έξι ώρες», θυμάται. «Ηρθα στη μία το μεσημέρι που η κίνηση πέφτει, στις 7.30 π.μ. επικρατούσε το αδιαχώρητο, είχαν έρθει πολλοί προτού πάνε δουλειά», αναφέρει η 68χρονη κ. Ολγα από τη Γλυφάδα. «Περιμένουμε για ένα σωρό άλλα πράγματα, εδώ θα με πειράξει;» απαντά στο εύλογο ερώτημα. Και προσθέτει: «Κανονικά οι άνδρες θα έπρεπε να φύγουν, εκείνοι έχουν την επιλογή να προσκυνήσουν την εικόνα στο Αγιον Ορος».

Στην ουρά διακρίνονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, με το λάπτοπ στην πλάτη, με σακούλες από ψώνια, με το κινητό στο χέρι. Το βλέμμα, ωστόσο, μαγνητίζουν τουρίστες με κάμερες και ταξιδιωτικούς οδηγούς, οι οποίοι μάλλον στέκονται στην ουρά όπως θα έπρατταν αντίστοιχα στο Βατικανό για να επισκεφθούν τον Αγιο Πέτρο ή στη Βαρκελώνη για να εισέλθουν στη Σαγράδα Φαμίλια – όμως στην Αθήνα, υπό άλλες συνθήκες, η επίσκεψη στη Μητρόπολη είναι απρόσκοπτη. Γύρω από το πλήθος έχουν «πιάσει στασίδι» επαίτες και μαυροφορεμένες γυναίκες, που πωλούν κομποσχοίνια και εικονίτσες μοιράζοντας ευχές για υγεία και μακροζωία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT