Ο κύκλος του αίματος στην ελληνική μαφία – Πώς η δολοφονία Καραϊβάζ συνδέεται με άλλα τρία συμβόλαια θανάτου

Ο κύκλος του αίματος στην ελληνική μαφία – Πώς η δολοφονία Καραϊβάζ συνδέεται με άλλα τρία συμβόλαια θανάτου

Εγγραφα στον ογκώδη φάκελο για την «υπόθεση Καραϊβάζ» φωτίζουν τις διασυνδέσεις εντός της ελληνικής μαφίας

6' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη νύχτα της 15ης Μαΐου 2021 o 58χρονος Μιχάλης Καπίρης, γνωστός στη νύχτα με το προσωνύμιο «Κεφάλας», και ο 44χρονος Χάρης Κοντογιώργης σταμάτησαν για φαγητό σε υπαίθρια καντίνα στη Μεταμόρφωση. Μέχρι τότε, οι δύο άνδρες θεωρούνταν στενοί συνεργάτες. Σε τέτοιο βαθμό, που όσοι κινούνταν στο περιβάλλον του Καπίρη προσφωνούσαν τον Κοντογιώργη «ανιψιό», θέλοντας να τονίσουν την κοντινή σχέση του με τον 58χρονο.

Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή άνοιξαν πυρ κατά του Καπίρη τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Τη στιγμή της επίθεσης, ο Κοντογιώργης βρισκόταν στην τουαλέτα, γεγονός που πολλοί στη νύχτα δεν απέδωσαν στην τύχη. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο 40χρονος, σήμερα, Γ.Λ., που τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης κρίθηκε προφυλακιστέος για δύο ανθρωποκτονίες: του Χάρη Κοντογιώργη και του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Ενα μέρος των παραπάνω αφηγούνται τα έγγραφα που έχουν συμπεριληφθεί στον ογκώδη φάκελο του «Ανθρωποκτονιών» για την «υπόθεση Καραϊβάζ» και την εκτέλεση του Χάρη Κοντογιώργη ή Dirty Harry όπως αποκαλούσαν τον 44χρονο φίλοι και εχθροί στη νύχτα. Aπ’ όσα αναφέρονται, φωτίζεται και ο τρόπος που λειτουργούν, διασυνδέονται και αλληλοεξοντώνονται οι ομάδες της Greek Mafia. Ο φάκελος υπεβλήθη στην εισαγγελία που αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος των δύο αδελφών Σ.Λ., 48 ετών και Γ.Λ. 40 ετών.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, καταθέσεις μαρτύρων που αναφέρουν ότι ο Κοντογιώργης σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Καπίρη θεωρώντας ότι δεν του απέδιδε το μερίδιο που του αναλογούσε από τα χρήματα για «προστασία» που εισέπραττε από καταστήματα κυρίως στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον Περισσό και στη Νέα Ιωνία. Την επομένη κιόλας της εκτέλεσης, ο Dirty Harry εμφανίστηκε στα καταστήματα που ήλεγχε ο Καπίρης στέλνοντας το μήνυμα ότι στο εξής αυτός ήταν το «αφεντικό».

Τα παραπάνω δεν διέλαθαν την προσοχή του 40χρονου Γ.Λ. (συλληφθείς στην υπόθεση Καραϊβάζ), ο οποίος περιγράφεται ως στενός φίλος του Καπίρη. Φέρεται μάλιστα να είχε προτρέψει τον 58χρονο να απομακρύνει από το περιβάλλον του τον Κοντογιώργη με εκείνον να απαντά ότι «θέλω να έχω τους εχθρούς μου κοντά».

Τον Ιούνιο του 2021 ένας πρώην συγκρατούμενος του Κοντογιώργη δέχτηκε από άγνωστο αποστολέα στο κινητό του τηλέφωνο sms που ανέφερε ότι ο 40χρονος Γ.Λ. και ο 54χρονος Γ.Β. (αναφέρεται στη δικογραφία Καραϊβάζ δίχως να αντιμετωπίζει κατηγορίες) σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τον Dirty Harry. Παρόμοιο μήνυμα δέχτηκε και δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του Κοντογιώργη, που έγινε έξω από γυμναστήριο στο Γαλάτσι. Το δεύτερο μήνυμα υποδείκνυε όχι δύο αλλά τέσσερα άτομα ως εκείνα που σχεδίαζαν την εκτέλεση. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για την εκτέλεση Καραϊβάζ.

Ο παραλήπτης των μηνυμάτων κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας. Είπε ότι αρχικά ο Dirty Harry θορυβήθηκε από τις προειδοποιήσεις αλλά στη συνέχεια θεώρησε ότι δεν υφίστατο απειλή. «Δεν κινδυνεύω απ’ αυτούς γιατί εκείνοι κάνουν δουλειές στα νησιά», φέρεται να του είπε.

Οι εχθροί στην ίδια ομάδα, οι προειδοποιήσεις και τα συμβόλαια θανάτου.

Το σκουρόχρωμο σκούτερ

Στη δολοφονία του Dirty Harry ο δράστης φέρεται να επέβαινε σε ένα σκουρόχρωμο σκούτερ όπως και στην περίπτωση του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ 32 λεπτά πριν από τον φόνο έως και μια ώρα μετά, το κινητό του 40χρονου Γ.Λ. (συλληφθείς στην υπόθεση Καραϊβάζ) παρουσίασε «παύση ενεργητικής λειτουργίας». Ορισμένες ενδείξεις τοποθετούν στο σημείο της δολοφονίας και τον 50χρονο Α.Γ., που επίσης αναφέρεται στη δικογραφία Καραϊβάζ, δίχως πάντως να αντιμετωπίζει κατηγορίες.

Για τον τελευταίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι έχοντας το πλεονέκτημα ότι δεν είχε ποτέ στο παρελθόν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ομάδες εκβιαστών μπορούσε να λειτουργεί ως «τσιλιαδόρος» δίχως να κινεί υποψίες. Μια αστυνομική εκδοχή που πάντως δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικό υλικό, θέλει τον 50χρονο να αναλάμβανε να ελέγχει πού υπάρχουν κάμερες ασφαλείας και να σχεδιάζει το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής των δραστών.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις μοιάζει να ενισχύονται από το γεγονός ότι το κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε να εκπέμπει κοντά στο σπίτι του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και κοντά στο σημείο όπου έλαβε χώρα μια ακόμα δολοφονία: αυτή του 38χρονου Κώστα Ασημακόπουλου ή «μαύρου», έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη, τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο Ασημακόπουλος ανήκε στην ίδια ομάδα εκβιαστών με τους περισσότερους απ’ όσους αναφέρονται στη δικογραφία Καραϊβάζ. Φέρεται να είχε μεσολαβήσει προκειμένου ο –κατά την ΕΛ.ΑΣ.– επικεφαλής της ομάδας να πραγματοποιήσει το βράδυ της 27ης Ιουλίου 2020 συνάντηση στη Βάρη με δύο επιχειρηματίες από τον χώρο του καυσίμου. Το βράδυ της συνάντησης όμως σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας του «αρχηγού» και πέντε μήνες αργότερα ο Ασημακόπουλος εκτελέστηκε έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη.

Και σε εκείνη τη δολοφονία ο δράστης φέρεται να επέβαινε σε μηχανή σκούτερ, ενώ χρησιμοποιήθηκε πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών, όπως στις περιπτώσεις των Κοντογιώργη και Καραϊβάζ.

Δύο από τα πρόσωπα της υπόθεσης Καραϊβάζ, ήτοι ο 40χρονος Γ.Λ. και ο 50χρονος Α.Γ., ήταν σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. παρόντες και στην εκτέλεση ενός ακόμα συμβολαίου θανάτου: αυτού εναντίον του επιχειρηματία – ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων Γιώργου Μήτσου, το περασμένο καλοκαίρι στη λεωφόρο Μαραθώνος. Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει τους δύο άνδρες να διατηρούσαν φιλική σχέση με το θύμα και να απασχολούνταν στην προσωπική του ασφάλεια. Ορισμένοι πάντως επισημαίνουν ότι κατόπιν δικής τους προτροπής ο επιχειρηματίας είχε προχωρήσει στην αντικατάσταση των μελών της φρουράς του και ότι η δολοφονία του έγινε στο διάστημα των δύο – τριών ημερών που δεν είχε φύλαξη.

Οι διωκόμενοι πάντως στην υπόθεση αρνούνται μέσω των συνηγόρων τους οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση Καραϊβάζ και στον φόνο του Χάρη Κοντογιώργη. Επικαλούνται στοιχεία που, όπως υποστηρίζουν οι νομικοί τους παραστάτες, καταρρίπτουν το κατηγορητήριο και αποδεικνύουν την αθωότητά τους.

Η δολοφονία του Βέλγου και η εκτέλεση του δράστη ενάμιση χρόνο μετά

Ο κύκλος του αίματος στην ελληνική μαφία – Πώς η δολοφονία Καραϊβάζ συνδέεται με άλλα τρία συμβόλαια θανάτου-1Στην εξιχνίαση της δολοφονίας του 47χρονου Βέλγου Κριστόφ Βάγκεμαν (φωτ.), ο οποίος είχε πέσει νεκρός έξω από το σπίτι του στη Βούλα τον Ιούνιο του 2020, φέρεται να έχει οδηγηθεί προ αρκετών μηνών το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. Ο φόνος είχε από την πρώτη στιγμή αποδοθεί σε «συμβόλαιο θανάτου», κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την πορεία της έρευνας, με τον δράστη να τον πυροβολεί δύο φορές σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την έρευνα της Ασφάλειας φέρεται να προέκυψε ότι δράστης της δολοφονίας του 47χρονου είναι 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος πάντως δεν βρίσκεται πια εν ζωή. Πρόκειται για τον Μ. Ντ., ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, που εκτελέστηκε στο βενζινάδικό του στην οδό Πέτρου Ράλλη στη Νίκαια τον Νοέμβριο του 2021. Η άγρια δολοφονία του, μάλιστα, είχε καταγραφεί στις κάμερες ασφαλείας του πρατηρίου, με το σχετικό βίντεο να βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Εις βάρος του 47χρονου Βέλγου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακίνηση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη χώρα του. Δολοφονήθηκε το βράδυ της 29ης Μαΐου 2020 στην είσοδο της πολυκατοικίας επί της οδού Δωδεκανήσου όπου διέμενε μαζί με τη Βραζιλιάνα σύζυγό του και το ανήλικο παιδί τους. Καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, βρισκόταν στη χώρα με πλαστά χαρτιά υπό στοιχεία «Γιώργος Χριστόφορος».

Κάποιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι δήλωνε σύμβουλος επιχειρήσεων και άλλες ότι δραστηριοποιούνταν ως έμπορος τροφίμων και κάρβουνου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη βελγική εφημερίδα Gazet van Antwerpen ο Βάγκεμαν είχε συμμετοχή σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Το 2015, μάλιστα, το εφετείο της Αμβέρσας τον καταδίκασε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 12 ετών για εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης, ο Βάγκεμαν θεωρήθηκε υπεύθυνος για την απώλεια (κατάσχεση από τις Αρχές) ενός φορτίου κοκαΐνης. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η υπογραφή συμβολαίου θανάτου εις βάρος του. Το συμβόλαιο εκτελέστηκε τον Μάιο του 2020 και από τις έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών που ακολούθησαν προέκυψε ότι δράστης της δολοφονίας του ήταν ο 35χρονος Αλβανός Μ. Ντ. Και αυτός είχε ποινικό παρελθόν σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, με τη δολοφονία του τελευταίου πάντως να παραμένει έως σήμερα ανεξιχνίαστη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT