Ζωή εν μέσω διασταυρούμενων πυρών

Κύριο θέμα συζήτησης των κατοίκων του Δήμου Αχαρνών αποτελεί πάντα η ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν για την ασφάλειά τους

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε μέρα η Ελένη ξυπνά νωρίς το πρωί. Πλένεται, ντύνεται και ετοιμάζει τα παιδιά για το σχολείο. Μία απαιτητική ημέρα έχει μόλις αρχίσει και η Ελένη με τον σύζυγό της έχουν λίγα λεπτά στη διάθεσή τους για να πουν δυο κουβέντες με τα παιδιά τους, να χαιρετηθούν και να ανταμώσουν πάλι το μεσημέρι, μετά το σχολείο και τις δουλειές τους. Η σκηνή μοιάζει οικεία για τους περισσότερους γονείς. 

Υπάρχει όμως μία διαφορά. Μία φαινομενικά ασήμαντη διαφορά, η οποία όμως είναι τόσο σημαντική που αλλάζει τελείως την κατάσταση. Η Ελένη είναι κάτοικος του Δήμου Αχαρνών, ενός Δήμου που ενώ απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζει την εικόνα ενός «γκέτο», που παραπέμπει περισσότερο σε υποανάπτυκτες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στον Δήμο αυτό οι κάτοικοι δεν ηρεμούν ουσιαστικά ποτέ. Οφείλουν να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, αφού καθημερινά γίνονται μάρτυρες βανδαλισμών, εμπορίου ναρκωτικών και άσκοπων πυροβολισμών, παρακολουθώντας «με την ψυχή στο στόμα» σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων να καταλήγουν στα σπίτια τους και να προκαλούν ζημιές στις περιουσίες τους. 

Το μεσημέρι, στα οικογενειακά τραπέζια, η κουβέντα δεν περιστρέφεται, ως είθισται, γύρω από τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο ή γύρω από τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετώπισαν οι γονείς στις δουλειές τους. Κύριο θέμα συζήτησης αποτελεί πάντα η ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά από τα μέλη της οικογένειας για την προστασία τους. Κυρίως όσον αφορά στα παιδιά και στο σχολείο. 

Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά μόλις μερικές ημέρες από το τελευταίο περιστατικό. Ήταν την περασμένη Παρασκευή όταν οι δάσκαλοι του 20ου Δημοτικού Σχολείου στο Μενίδι βρήκαν το παράθυρο μίας τάξης σπασμένο, εντοπίζοντας στον από κάτω όροφο τον κάλυκα μίας σφαίρας. 

«Η αγωνία σε τρώει καθημερινά»

Όπως περιγράφει η κυρία Ελένη μιλώντας στο kathimerini.gr «πλέον αυτές οι καταστάσεις είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Κάθε βράδυ στο Μενίδι γίνεται πάρτι με βεγγαλικά και ακούγονται πυροβολισμοί. Είμαι στην περιοχή από το 2011 και, μέχρι στιγμής, έχουμε βρει συνολικά τέσσερις φορές κάλυκες στην αυλή μας. Ζούμε με τον φόβο μην πάθουν τίποτα τα παιδιά μας. Και τι να τους πεις; Μην βγαίνετε έξω, μην τρέχετε. Δεν γίνεται αυτό, δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Όμως η αγωνία παραμένει και σε τρώει καθημερινά».

Όπως λέει, πριν από μερικά χρόνια είχε τραυματιστεί από σφαίρα ένα παιδί, προσθέτοντας πως ακόμη και την ημέρα του Πάσχα που βγήκε στην αυλή της προκειμένου να ανάψει ένα φαναράκι, βρήκε έναν κάλυκα μπροστά στα πόδια της. «Είναι θέμα σύμπτωσης που δεν με χτύπησε», ανέφερε. Ερωτώμενη σχετικά με τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ., σημείωσε πως μετά το περιστατικό με τον Μάριο που είχε χάσει τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα τον Ιούνιο του 2017 ενώ βρισκόταν στην αυλή του σχολείου του, οι περιπολίες αυξήθηκαν, ωστόσο θεωρεί πως η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει τα αστυνομικά τμήματα του Δήμου με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό. 

«Έχω μαζέψει 14 σφαίρες από το σπίτι μου»

Παρόμοιες ιστορίες έχει να διηγηθεί και η κυρία Κέλλυ, κάτοικος του Δήμου Αχαρνών, η οποία το τελευταίο τρίμηνο έχει μαζέψει από το σπίτι της ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά 14 σφαίρες. 

Μιλώντας στην «Κ», η κυρία Κέλλυ εξηγεί πως πλέον, ένεκα του φόβου που υπάρχει, αποφεύγει να ανεβαίνει στην ταράτσα του σπιτιού της ακόμα και για να απλώσει ρούχα.

Ζωή εν μέσω διασταυρούμενων πυρών-1

«Πρόκειται για καθημερινό πρόβλημα. Ακούμε πυροβολισμούς οποιαδήποτε ώρα. Πρωί, βράδυ, δεν έχει σημασία. Το σκέπαστρο στο σπίτι μου είναι φτιαγμένο από πλεξιγκλάς και έχει σπάσει από σφαίρες. Σε διάστημα δύο, τριών μηνών έχω μαζέψει από το σπίτι μου συνολικά 14 σφαίρες. Μία φορά μία σφαίρα έσκισε την τέντα ενώ βρισκόμασταν έξω και πέρασε δίπλα από το μάτι του κουμπάρου μου», περιγράφει. 

Ζωή εν μέσω διασταυρούμενων πυρών-2

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής και με αφορμή τις φθορές που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο 20ο Δημοτικό, η κυρία Κέλλυ υπογράμμισε πως και το 2013 είχε πέσει μία σφαίρα σε νηπιαγωγείο της περιοχής και είχε τραυματίσει ένα κοριτσάκι κάτω από το μάτι.

«Έχω καλέσει την Αστυνομία τρεις φορές. Υπάρχει μεγάλος φόβος και στους δασκάλους και στα παιδιά», καταλήγει. 

«Πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στο αεροβόλο ή το πολεμικό όπλο;»

Για καταστάσεις αγωνίας και φόβου έκανε λόγο μιλώντας στην «Κ» και ο κ. Γιώργος Κιαχόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών.

Αναφερόμενος στις φθορές που εντοπίστηκαν στο σχολείο, ο κ. Κιαχόπουλος εξήγησε πως οι ζημιές έγιναν αντιληπτές την περασμένη Παρασκευή. «Οι δάσκαλοι διαπίστωσαν το πρωί της Παρασκευής ότι υπάρχει ένα τζάμι διπλό, το οποίο έχει σπάσει μόνο εξωτερικά και από μέσα έχει μια τρύπα. Ανέβηκα και το διαπίστωσα και ο ίδιος. Πιθανολογούσα πως πρόκειται για ζημιά που προκλήθηκε από σφαίρα, γιατί φαινόταν και η τρύπα. Ακριβώς στον από κάτω όροφο που υπάρχει ένα μπαλκονάκι εντοπίστηκε μία σφαίρα. Ωστόσο η Αστυνομία λέει πως οι ζημιές προκλήθηκαν από αεροβόλο. Και ρωτάμε εμείς οι γονείς, τι πρέπει να διαλέξουμε δηλαδή το αεροβόλο ή το πολεμικό όπλο; Αν έσπασε με αεροβόλο σημαίνει ότι κάποιοι ασυνείδητοι πυροβολούν τα τζάμια των παιδιών με αεροβόλα. Δεν μπορεί να σκοτωθεί έτσι ένα παιδί;» αναρωτήθηκε. 

Ζωή εν μέσω διασταυρούμενων πυρών-3

«Δεν είναι η πρώτη σφαίρα που βρίσκουμε στο σχολείο. Έχουμε ξαναβρεί άλλες τέσσερις φορές και τις έχουμε παραδώσει στην Αστυνομία» προσθέτει.

Όσον αφορά στις συνθήκες που κυριαρχούν στις περιοχές του Δήμου Αχαρνών, ο κ. Καχιόπουλος σημείωσε πως συνεχώς ακούγονται πυροβολισμοί, τονίζοντας πως ο μεγαλύτερος φόβος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι ο κίνδυνος να τραυματιστούν τα παιδιά τους. 

«Κάθε βράδυ ακούμε πυροβολισμούς. Συγκαλέσαμε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και χθες κάναμε μία ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το σχολείο για να δοθεί μία λύση. Ζητήσαμε ακρόαση από τον δήμαρχο και το θετικό είναι πως μας είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσουμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να του περιγράψουμε την κατάσταση και να εκφράσουμε τα παράπονά μας. Τα παιδιά μας είναι φοβισμένα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό». 

Ζωή εν μέσω διασταυρούμενων πυρών-4

Τέλος ο κ. Καχιόπουλος αποκάλυψε πως και πριν από 10 ημέρες αναγκάστηκε να αλλάξει τον ηλιακό του, καθώς διαπίστωσε πως δύο σφαίρες είχαν χτυπήσει τα τζάμια, με αποτέλεσμα να τον αχρηστεύσουν. 

«Δεν γίνεται να ανεχόμαστε παραβατικές συμπεριφορές που επηρεάζουν το σχολικό περιβάλλον»

Για την υπόθεση τοποθετήθηκε με δήλωσή του στο kathimerini.gr και ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: «Η τοπική μας κοινωνία απαιτεί από την πολιτεία, η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη, να διασφαλίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ασφάλεια των πολιτών στις Αχαρνές. Ειδικά όταν αυτή αφορά το σχολικό περιβάλλον. Η δημοτική μας αρχή έχει προβεί σε αλλεπάλληλα διαβήματα και έχει καταθέσει πολλές προτάσεις όχι μόνο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας. 

Επιπλέον έχουμε συστήσει αντεγκληματική επιτροπή και έχουμε προχωρήσει στη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών. 

Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας, αλλά χρειάζονται να γίνουν ακόμη περισσότερα, γιατί δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι στον 21ο αιώνα θα ανεχόμαστε παραβατικές συμπεριφορές που επηρεάζουν το σχολικό περιβάλλον».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT