«Τους έχεις κάνει όλους μάγκες» – Οι διάλογοι του κυκλώματος που μοίραζε άδειες σε «αδιάβαστους» πιλότους

«Τους έχεις κάνει όλους μάγκες» – Οι διάλογοι του κυκλώματος που μοίραζε άδειες σε «αδιάβαστους» πιλότους

Ως εγκέφαλοι της συμμορίας εμφανίζονται τρία άτομα, και συγκεκριμένα ένας πρώην πιλότος της Ολυμπιακής 70 ετών, ένας ιδιώτης 43 ετών καθώς και 69χρονος διαχειριστής σχολής πιλότων στη Θεσσαλονίκη

6' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλαζονεία, η έπαρση αλλά και το αίσθημα ασφαλείας που ένιωθαν τα μέλη του κυκλώματος που νόθευαν τις εξετάσεις και «μοίραζαν» άδειες πιλότων αεροσκαφών σε «αδιάβαστους» υποψηφίους κάνοντας «χρυσές δουλειές» καταδεικνύονται από τους διαλόγους που φέρνει σήμερα στο φως το kathimerini.gr.

Ως εγκέφαλοι της συμμορίας εμφανίζονται τρία άτομα, και συγκεκριμένα ένας πρώην πιλότος της Ολυμπιακής 70 ετών, ένας ιδιώτης 43 ετών καθώς και 69χρονος διαχειριστής σχολής πιλότων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι φέρονται να είχαν συστήσει την εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 έχοντας καταφέρει να αποσπάσουν περίπου 39.000 ευρώ. 

Από τους διαλόγους φαίνονται οι επικίνδυνες διαστάσεις που είχε λάβει η δράση του κυκλώματος καθώς δεκάδες πιλότοι πετούσαν αεροσκάφη χωρίς ουσιαστικά να διαθέτουν την κατάλληλη θεωρητική κατάρτιση. 

Ενδεικτική είναι η παρακάτω επικοινωνία μεταξύ του 70χρονου συνταξιούχου της Ολυμπιακής και του 43χρονου συνεργάτη του.

43χρονος: Τους έχεις κάνει μάγκες όλους. 

70χρονος: Εννοείται, εννοείται.

43χρονος: Οι (…), οι μισοί σου μαθητές πετάνε να πούμε σε όλο τον κόσμο. Γ….. μας τώρα. Θα κονομήσουν (…). Θα πάρουν χαρτί που θα κονομήσουν λεφτά.

«Δεν μπορεί να περάσει. Πρέπει να βρούμε άκρη και η άκρη κοστίζει»

Σε άλλη συνομιλία, ο 70χρονος φερόμενος ως αρχηγός μιλά σε έναν ενδιαφερόμενο παραθέτοντας τις… μεθόδους που χρησιμοποιεί. Η αναφορά γίνεται στις 18 Ιανουαρίου 2023.

«Τότε ρε μ….. να πούμε τι κάνουμε τώρα; Αυτός εδώ πέρα δεν μπορεί να περάσει τα μαθήματα. Δίνει 1, δίνει 2, δίνει 3; Δε μπορεί (…) τα μαθήματα. Πρέπει να βρούμε την άκρη. Η άκρη κοστίζει. Θα τον στείλουμε σε ένα διεφθαρμένο κέντρο εξεταστικό του, του εξωτερικού, να χώσει (…) κάποια χοντρά λεφτά να περάσει τα μαθήματα. Η Ryan παίρνει 400 χειριστές το χρόνο. Για να μπεις στη Ryan, πρέπει να πας να κάνεις στην Ιορδανία ένα course ταξίδι 6.000 ευρώ. Θα τα δώσεις. Δεν μπορείς να μη τα δώσεις» λέει χαρακτηριστικά ο 70χρονος.

Το πτυχίο και ο πρωθυπουργός

Σε έτερη συνομιλία με «πελάτη» ο 70χρονος εξιστορεί παρόμοια με εκείνον περίπτωση που το 2013 υποβοήθησε παράτυπα πιλότο να αποκτήσει πτυχίο ATPL.

70χρονος: Με παίρνει τηλέφωνο ο Ξ…… λοιπόν το 2013 και μου λέει σε θέλω. Του λέω τι θέλεις; Μου λέει έλα από δω σε θέλω.

«Πελάτης»: Ναι.

70χρονος: Μου λέει άκου να δεις κάτι, εγώ όταν τελειώσαμε με την Ολυμπιακή το 2009. Είχαμε κάνει μου λέει υποχρεωτικά κάποια σχολεία για να προσαρμοστούμε στην, στη GAA, που είναι δηλαδή η Ευρωπαϊκή ΥΠΑ ας πούμε. Εγώ μου λέει δεν πήγα καθόλου να γράψω. Ε; Έφτιαξα μου λέει ένα πλαστό χαρτί, το ‘δωσα μου λέει να πούμε στον, σε ένα μ…..  να πούμε που ήταν στην ΥΠΑ. 

«Πελάτης»: Ναι. Του το σφράγισε. Ναι.

70χρονος: Το πτυχίο ήταν καταχωρημένο στο φάκελο σε χαρτί αλλά δεν υπήρχε σε κομπιούτερ. Οπότε μου λέει με τσιμπήσανε και μου πήρανε το πτυχίο. 

«Πελάτης»: Αμάν.

70χρονος: Έχουμε φτάσει μου λέει μέχρι τον Καραμανλή, ήταν τότε ο Κώστας Καραμανλής να πούμε. Και μου στείλανε λέει ότι άμα θες το πτυχίο σου πάλι, πρέπει να δώσεις τα 13 μαθήματα του ATPL του πτυχίου και να το πάρεις πίσω το πτυχίο σου. Ε τον πλακώνω να πούμε σε 6 μέρες τον πέρασα και τα 13 μαθήματα.

«Και λίγα έδωσα»

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις… υπηρεσίες της συμμορίας εμφανίζεται ένας 34χρονος που υπηρετούσε ή σχετίζεται με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς σε επικοινωνία με τον 70χρονο επισημαίνει τη δυσκολία του μαθήματος και τον ευχαριστεί για την βοήθεια που του πρόσφερε λέγοντάς του μάλιστα πως θα έπρεπε να κοστολογεί ακριβότερα τη «συνδρομή» του.

34χρονος: Το’ χα ψιλό διαβασμένο 2 μήνες και ποτέ στα τεστ ποτέ δεν έπαιρνα πάνω από 75. 

70χρονος: Δεν πα να το είχες. Τι; (γέλια)

34χρονος: Το γονατίσατε. Τι να πω; Εντάξει. Δεν έχω λόγια.

70χρονος: Αξίζουμε τα λεφτά που παίρνουμε; (γέλια) Αυτό θέλω να (…).

34χρονος: Δεν χρειάζεται, τώρα, αν και δεν με συμφέρει, θα πω ότι και λίγα είναι.

70χρονος: Μετά από σένα που να τη πάω τη ταρίφα (γέλια).

Ο συνεργάτης στο Αμμάν Ιορδανίας και ο «λαγός»

Σε συνομιλία που καταγράφηκε στις 26 Ιανουαρίου 2023 ο 69χρονος φερόμενος ως ένας από τους εγκεφάλους της οργάνωσης ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολής πιλότων στη Θεσσαλονίκη συνομιλεί με τον «συνεργάτη» του 70χρονου αρχηγού προκειμένου να μεσολαβήσει σε συνεργάτη που βρίσκεται στο Αμμάν της Ιορδανίας, ώστε να αναλάβει υποψήφιο του από το Ιράκ και να πετύχει στις θεωρητικές εξετάσεις με παράτυπο τρόπο. 

69χρονος: Έχω κάποιον δικό μου που θέλει να δώσει εξετάσεις στην A…… C……. . Επειδή είναι Ιρακινός αυτός θα τον στείλω στο Αμμάν, αλλά μην μας τον διπλαρώσουν. Πως μπορώ να τον στείλω (…) μόνο για να δώσει εξετάσεις; 

Συνεργάτης: Να μας βάλει εμάς τις προκαταβολές. Και μετά θα πάει εκεί και θα τον πληρώσει ότι θα του πει αυτός, τα υπόλοιπα. Θα στείλουμε μία προκαταβολή σε αυτόν, θα κρατήσουμε εμείς τι θέλουμε.

Σε κάποια άλλη συνομιλία του ο 70χρονος αναφέρει ότι είχε πληροφορία πως κάποιοι θέλουν να του στήσουν παγίδα και να του βάλουν «λαγό», στέλνοντας άτομο που θα του έβαζε «ψείρα» και κάμερα στο μανίκι, προκειμένου να ειδοποιήσουν την αστυνομία και να τον συλλάβουν. Γι αυτό αρνήθηκε να αναλάβει πέντε υποψηφίους από το Ιράκ, καθώς ήταν άγνωστος ο «μεσολαβητής». 

Έβαζαν κάμερες σε μπλούζες και πουκάμισα

Οσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας έρχονταν σε επαφή κατά βάση με σπουδαστές Σχολών Πιλότων οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να αποκτήσουν άδεια έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες, είτε δεν ήθελαν να μελετήσουν τη θεωρητική ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Οι υποψήφιοι προσέγγιζαν τα μέλη της οργάνωσης, είτε μέσω τρίτων ατόμων, τα οποία προγενέστερα είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια με τον ίδιο παράτυπο τρόπο (διάδοση φήμης από στόμα σε στόμα «word of mouth»), είτε μέσω ατόμων τα οποία βρίσκονταν στον «χώρο» της αεροπλοΐας ως εκπαιδευτές υποψηφίων χειριστών-πιλότων.

Τότε ο 70χρονος ενημέρωνε τους υποψηφίους για τη μεθοδολογία την οποία ακολουθούσε, κατά την οποία θα τους καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών, ώστε να επιλέγουν τις ορθές απαντήσεις.

Μάλιστα, η συμμορία προτιμούσε εξετάσεις πιστοποιημένης εταιρείας σε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι ερωτήσεις των υποψηφίων ήταν δημοσιευμένες σε διαδικτυακή πλατφόρμα και ως εκ τούτου τα μέλη της συμμορίας μπορούσαν να εντοπίσουν τις ορθές απαντήσεις.

Σε περίπτωση δε, που ο υποψήφιος, ήταν εγγεγραμμένος σε Σχολή Πιλότων του εξωτερικού, η συμμορία του χορηγούσε βεβαίωση σπουδών από τη Σχολή Πιλότων που είχε ο 69χρονος στη Θεσσαλονίκη, στην οποία βεβαιώνονταν ψευδώς ότι είχε διδαχθεί τη θεωρητική ύλη των μαθημάτων, προκειμένου να συμμετάσχει στις εξετάσεις που διοργάνωνε η ανωτέρω εταιρία.

Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη της συμμορίας επιτύγχαναν να εξεταστούν στο εξεταστικό κέντρο της εταιρείας στην Ελλάδα υποψήφιοι αλλοδαποί υπήκοοι που κατοικούσαν στο εξωτερικό, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δράση τους.

Πριν την διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους, ενώ τους υποδείκνυε είδη ρουχισμού που έπρεπε να φορούν ώστε να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές.

Ειδικότερα, τοποθετούσε εντός του αφτιού τους ακουστικό τύπου «ψείρα» προκειμένου να δοκιμάσουν την τηλεπικοινωνία ενώ τους παρότρυνε να φορούν μακρυμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο έτσι ώστε να αποκρύπτονται και να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές. Παράλληλα μέσω τηλεφωνικής συσκευής αναμετάδοσης δεδομένων διαδικτύου (wifi hot-spot) είχε ζωντανή εικόνα των ερωτήσεων που προβάλλονταν στην οθόνη του tablet που γινόταν η εξέταση. Η εν λόγω κάμερα ήταν τοποθετημένη στο άνω ένδυμα (μπλούζα, πουκάμισο) που είχε διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν. 

Για την χρήση των οπτικοακουστικών συσκευών απαιτείτο η εισαγωγή καρτών SIM, όμοιων με εκείνες που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα. Οι κάρτες SIM αυτές ήταν δηλωμένες ως επί των πλείστων σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών προσώπων («ghost phones»), έτσι ώστε να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η ανακάλυψη μελών της οργάνωσης από τις Αρχές. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT