«Ψηφίζουν» Ακρόπολη – Πώς βλέπουν οι τουρίστες τις εκλογές στην Ελλάδα

«Ψηφίζουν» Ακρόπολη – Πώς βλέπουν οι τουρίστες τις εκλογές στην Ελλάδα

Πόσο αγγίζει τους τουρίστες η κορύφωση του προεκλογικού κλίματος καθώς η Κυριακή κοντοζυγώνει; H «Κ» βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και άκουσε ενδιαφέρουσες ιστορίες.

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Tο πρώτο πράγμα που άκουσα όταν πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα ήταν πως την Κυριακή έχετε εκλογές. Μάλιστα μου το είπε ο οδηγός ταξί λίγο αφού ξεκινήσαμε. Εγώ του έκανα και άλλες ερωτήσεις σχετικά με τα κόμματα εδώ, ωστόσο δεν μιλούσε τόσο καλά αγγλικά οπότε έχω ακόμη κάποιες απορίες», αναφέρει στην «Κ» η Ρεμπέκα λίγο πριν «χαθεί» στα πολύχρωμα στενά της Πλάκας.

Επισκεπτόμενη για πρώτη φορά την Ελλάδα από τη Σκωτία, όπου ζει μόνιμα, η ίδια δεν περίμενε πως ο πρώτος της διάλογος με Ελληνα θα αφορούσε εκλογές. Το «ζωηρό» προεκλογικό κλίμα της Αθήνας, όμως, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από αρκετούς τουρίστες, που έμαθαν με τους πιο πρωτότυπους τρόπους ότι την Κυριακή πρόκειται να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, επιβεβαιώνοντας και ως «εξωτερικοί παρατηρητές» ότι οι εκλογές έχουν γίνει «talk of the town» τις τελευταίες ημέρες. 

Σε ένα εστιατόριο στο Κολωνάκι

«Καταλάβαμε πως έχετε εκλογές όταν ξαφνικά ένας άνδρας ξεκίνησε να βγάζει λόγο δίπλα μας».

Την ώρα που ο κόσμος ξεκινούσε να πυκνώνει στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, ο Ερικ και ο Ασελ έψαχναν την είσοδο για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο Νεοϋορκέζοι επισκέπτονται την Αθήνα. Πριν, όμως, βρεθούν στον Ιερό Βράχο, είχαν ήδη παρακολουθήσει μια προεκλογική ομιλία, και μαλιστα μέσα σε εστιατόριο του Κολωνακίου.

«Καταλάβαμε πως έχετε εκλογές μέσα σε ένα εστιατόριο στο Κολωνάκι, όταν ξαφνικά ένας άνδρας ξεκίνησε να βγάζει λόγο. Στην αρχή δεν καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται καθώς μιλούσε ελληνικά. Οταν ρωτήσαμε, ωστόσο, τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού μάς είπε πως ήταν πολιτικός και ότι αυτό συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα. Δεν γνωρίζουμε σε ποια παράταξη ανήκει, αλλά σίγουρα ήταν πρωτότυπο για εμάς να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε εστιατόριο!», σχολιάζει ο Ερικ την ώρα που ο Ασελ κοιτάζει στο βάθος αναζητώντας τα εκδοτήρια. Κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί και με την Ακρόπολη, εδώ που τα λέμε.  

«Ψηφίζουν» Ακρόπολη – Πώς βλέπουν οι τουρίστες τις εκλογές στην Ελλάδα-1
Η Εμιλι επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, έχει όμως αρκετές Ελληνίδες φίλες που εγκαταστάθηκαν στη Σουηδία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. «Αυτό που έχω συγκρατήσει είναι πως η οικονομία σας είναι σε καλό δρόμο τα τελευταία χρόνια», λέει στην «Κ».

«Η λέξη εκλογές με καταδιώκει»

Στο άκουσμα της λέξης «εκλογές» οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Ο Πίτερ, για παράδειγμα, χαμογελά αμήχανα χτυπώντας με το χέρι το κούτελό του. «Η αλήθεια είναι πως αυτή η λέξη με “καταδιώκει”. Βλέπετε, είμαι από τη Βρετανία όπου σίγουρα το πολιτικό κλίμα είναι έντονο από πέρυσι που παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον. Αλλωστε κι εμείς είχαμε τοπικές εκλογές πριν από περίπου δύο εβδομάδες», αναφέρει στην «Κ» Βρετανός τουρίστας που βρίσκεται στη Ελλάδα εδώ και δύο μέρες. 

«Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τους πολιτικούς σας. Ηρθα απλώς για διακοπές και μάλιστα μόλις είδα από κοντά την πανέμορφη Ακρόπολη», προσθέτει με λαχανιασμένη φωνή, καθώς κατηφορίζει τη Διονυσίου Αεροπαγίτου, απολαμβάνοντας τον χαλαρωτικό ήχο του βιολιού με τον οποίο ένας μουσικός του δρόμου κέρδισε την προσοχή των περαστικών. 

«Η οικονομία σας είναι σε καλό δρόμο» 

Λίγο πιο κάτω, η Εμιλι παρατηρεί την Ακρόπολη να καθρεφτίζεται στο Μουσείο. Η ίδια έμαθε για τις εκλογές από μια free press εφημερίδα που προμηθεύτηκε στη διαδρομή της από το Σύνταγμα στην Ακρόπολη. 

«Διάβασα πριν από λίγο ότι την Κυριακή έχετε εκλογές, ωστόσο στη Σουηδία μαθαίνω συχνά νέα για την Ελλάδα καθώς έχω πολλές φίλες που κατάγονται από εδώ. Αυτό που έχω συγκρατήσει είναι πως η οικονομία σας είναι σε καλό δρόμο τα τελευταία χρόνια. Το ξέρω αυτό διότι ο λόγος που έχω Ελληνες φίλους είναι επειδή ήρθαν στη Σουηδία τα χρόνια της κρίσης», επισημαίνει η ίδια λίγο πριν κατέβει τα σκαλιά για να φτάσει στην είσοδο του Μουσείου.  

«Ψηφίζουν» Ακρόπολη – Πώς βλέπουν οι τουρίστες τις εκλογές στην Ελλάδα-2
Μία παρέα Ιταλών τρέχουν να προλάβουν το τουριστικό λεωφορείο με το οποίο θα κάνουν τον γύρο της Αθήνας.

Η γοητεία της αρχαίας Αθήνας 

Στο τέλος του δρόμου της Διονυσίου Αεροπαγίτου, από την πλευρά της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, περίπου 20 τουρίστες έχουν περικυκλώσει τη Σμαράγδα και την ακούν προσεκτικά μέσα από τα ακουστικά τους. «Ακριβώς πίσω βλέπουμε την Πύλη του Αδριανού και πιο πίσω τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, που αποτελούν τα ερείπια ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους ναούς στο κέντρο της Αθήνας. Στο έργο του “Πολιτικά”, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης χρησιμοποιεί τον ναό ως παράδειγμα για να εξηγήσει πώς τα τυραννικά καθεστώτα ανάγκαζαν τότε τον πληθυσμό να ασχολείται με τεράστια έργα, μην αφήνοντάς του χρόνο, ενέργεια και τρόπους αντίδρασης. Τα λόγια του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σήμερα. Μάλιστα, η ερχόμενη Κυριακή είναι ημέρα γιορτής για τη Δημοκρατία, καθώς όλοι οι Ελληνες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», λέει προσπαθώντας να τους δώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί στον σύντομο χρόνο ξενάγησής τους. 

Η Σμαράγδα, τις τελευταίες ημέρες, ενημερώνει όλους όσους ξεναγεί στην Αθήνα ότι την Κυριακή θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια. Οι περισσότεροι, ωστόσο, όπως λέει στην «Κ», προτιμούν να ακούν για τη δράση που είχαν οι μεγάλοι φιλόσοφοι του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ. και άλλοι Αθηναίοι πολίτες που συμμετείχαν στους θεσμούς της άμεσης Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

«Ψηφίζουν» Ακρόπολη – Πώς βλέπουν οι τουρίστες τις εκλογές στην Ελλάδα-3
Η Σμαράγδα, επαγγελματίας ξεναγός, μιλά στους τουρίστες για την Πύλη του Αδριανού, για τον Ναό του Ολυμπίου Διός και για τον Αριστοτέλη, ενώ ταυτόχρονα τους ενημερώνει πως την Κυριακή θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. 

«Ελπίζω μόνο την Κυριακή να λειτουργούν τα μαγαζιά ώστε να μη δυσκολευτούμε να βρούμε κάποιο εστιατόριο την τελευταία ημέρα μας εδώ», λέει ο Μότο από τη Γερμανία, καθώς καταφτάνει έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης. Την ίδια ώρα, ένα γκρουπ τουριστών τρέχουν να προλάβουν το τουριστικό λεωφορείο με το οποίο θα κάνουν τον γύρο της Αθήνας. «No Momentum, no momentum», φωνάζει, καθώς την προσεγγίζουμε, μια Ιταλίδα και επιταχύνει το βήμα. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT