Αρθρο της Βάσως Κιντή στην «Κ»: Ο κερδισμένος τα παίρνει όλα

Αρθρο της Βάσως Κιντή στην «Κ»: Ο κερδισμένος τα παίρνει όλα

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ αλλά και των άλλων ΑΕΙ επιβεβαίωσαν προς το χειρότερο τις επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει ορισμένοι σχετικά με τις προβλέψεις του νόμου Κεραμέως για τη διοίκηση των πανεπιστημίων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ αλλά και των άλλων ΑΕΙ επιβεβαίωσαν προς το χειρότερο τις επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει ορισμένοι σχετικά με τις προβλέψεις του νόμου Κεραμέως για τη διοίκηση των πανεπιστημίων. Ετσι είδαμε σκληρές ομαδοποιήσεις για τον έλεγχο της πλειοψηφίας, αρχικά των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, ώστε να ελεγχθεί στη συνέχεια η πλήρης σύνθεση με την εκλογή και των πέντε εξωτερικών μελών. Με τον έλεγχο του Συμβουλίου εκλέγεται και ο πρύτανης ο οποίος πλέον, σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα έχει υπέρμετρη και ανεξέλεγκτη ισχύ.

Παλαιά, για την ανάδειξη του πρύτανη σημαντικό ρόλο έπαιζε η κομματική υποστήριξη, καθώς αυξημένη βαρύτητα είχε η ψήφος αντιπροσώπων των φοιτητών οι οποίοι, στην πραγματικότητα, εκπροσωπούσαν κόμματα. Οι συνεννοήσεις γίνονταν κυρίως εκτός πανεπιστημίου. Με την κατάργηση της ψήφου των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές με τον νόμο Διαμαντοπούλου και την υποχώρηση της επιρροής των κομματικών νεολαιών, οι συνεννοήσεις και οι συναλλαγές μεταφέρθηκαν εντός των πανεπιστημίων. Για να εκλεγεί ο πρύτανης έπρεπε να εξασφαλίσει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας καθηγητών, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί αμοιβαία υποχρεώσεις και αιτήματα.

Η πλειοψηφία του Συμβουλίου παίρνει και τα εξωτερικά μέλη, και τον πρύτανη, και τους αντιπρυτάνεις, και τους κοσμήτορες. Η ομάδα που θα κερδίσει γίνεται πανίσχυρη.

Ομως, ο νόμος Διαμαντοπούλου προέβλεπε την προεπιλογή των υποψηφίων πρυτάνεων και ένα 15μελές Συμβούλιο με ακραιφνώς εποπτικές αρμοδιότητες, οπότε ο πρύτανης δεν είχε ανεξέλεγκτη ισχύ. Αυτή η διάκριση, των εποπτικών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου από τις εκτελεστικές του πρύτανη, είχε ως αποτέλεσμα να μη συγκεντρώνεται όλο το ενδιαφέρον στον έλεγχο της πλειοψηφίας του Συμβουλίου. Επίσης, το Συμβούλιο ήταν μεγαλύτερο και άρα πιο δύσκολα ελεγχόμενο, ενώ ο πρόεδρός του προερχόταν από τα εξωτερικά μέλη. Σήμερα τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου που ξεκινάει από τα 4 εσωτερικά μέλη, τα παίρνει όλα. Και τα εξωτερικά μέλη, και τον πρύτανη, και τους αντιπρυτάνεις και τους κοσμήτορες. Η ομάδα που θα κερδίσει γίνεται πανίσχυρη. Γι’ αυτό και το αυξημένο ενδιαφέρον και οι μεθοδεύσεις που περιέγραψε η «Καθημερινή» στο φύλλο της Πέμπτης 11/5. Βέβαια, δεν συμπεριφέρθηκαν όλοι οι υποψήφιοι με τον ίδιο τρόπο. Υπήρξαν υποψήφιοι που τήρησαν δεοντολογικούς κανόνες και υποψήφιοι που δεν τους τήρησαν.

Η κ. Βάσω Κιντή είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT