Ερευνητικό ορόσημο για την Κύπρο

Εγκαινιάστηκε το κτίριο «Nicola David – Pinedo Building», του Ινστιτούτου Ερευνας Καρκίνου – Στόχος, να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας με κέντρα στο εξωτερικό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελέστηκαν τη Δευτέρα 22 Μαΐου τα εγκαίνια του κτιρίου «Nicola David – Pinedo Building», του Ινστιτούτου Ερευνας Καρκίνου Κύπρου (The Cyprus Cancer Research Institute – CCRI), που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία. Στα εγκαίνια του έργου παρευρέθηκαν, μεταξύ πολλών καλεσμένων, οι δωρητές Γιώργος και Καίτη Δαυίδ, με την οικογένειά τους, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και μέλη του διπλωματικού σώματος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνας Καρκίνου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, είπε ότι αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που ίσως έπρεπε να είχε αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και ότι σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα. Στον χαιρετισμό του ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως το Ινστιτούτο θα αποτελέσει ορόσημο για την Κύπρο, αλλά και έναν σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου ερευνητικής αριστείας, αναδεικνύοντας τη χώρα ως κέντρο έρευνας για τον καρκίνο και θεραπείας των ασθενών, καθώς επίσης σε εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων με άλλα κέντρα στο εξωτερικό.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε πως το μεγαλόπνοο έργο που εγκαινιάζεται είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προσωπική εμπειρία των δωρητών και τόνισε πως η μάχη κατά του καρκίνου είναι μια μάχη που η Ευρώπη πρέπει να δώσει συλλογικά, λέγοντας πως σήμερα επενδύουμε μόνο το 3% των δαπανών υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά της η επίτροπος Υγείας κ. Κυριακίδου είπε ότι η υπόθεση του καρκίνου είναι υπόθεση όλων μας και ότι βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας των προτεραιοτήτων της Ευρώπης. Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου και στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας» καθώς και στην ειδική ερευνητική επιτροπή. Το σχέδιο, όπως είπε η κ. Κυριακίδου, έχει την πρωτοφανή χρηματοδότηση των 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πέραν των 2 δισ. αφορούν την έρευνα για τον καρκίνο. Στόχος, είπε η κ. Κυριακίδου, το Ινστιτούτο να γίνει μια μεγάλη γέφυρα της Ευρώπης με την Κύπρο.

«Προσφορά αγάπης»

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δαυίδ, βαθιά συγκινημένος, ανέφερε πως έλαβαν την απόφαση να χρηματοδοτήσουν το έργο στο όνομα της κόρης του, για να δώσουν την ελπίδα σε όσους δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον καρκίνο: «Να δημιουργήσουμε ένα ινστιτούτο που θα προάγει την έρευνα, που θα εστιάζει στην καινοτομία». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε στον χαιρετισμό του πως στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι τυχεροί που έχουν συμπαραστάτες όπως τον Γιώργο και την Καίτη Δαυίδ: «Πρόκειται για μια προσφορά αγάπης προς το Πανεπιστήμιο και αγάπης για τον ίδιο τον άνθρωπο».

Το Ινστιτούτο αποτελεί κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του είναι συνολικού εμβαδού 3.111 τετραγωνικών μέτρων. Το κτίριο «Nicola David – Pinedo Building» ανεγέρθηκε με δαπάνες του ιδρύματος «Γιώργου και Καίτης Δαυίδ», εις μνήμην της Νίκολα Δαυίδ Πινέδο, κόρης των Γιώργου και Καίτης Δαυίδ, που έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT