Νέα αναβολή για την προσφυγή στο Πάπιγκο

Νέα αναβολή για την προσφυγή στο Πάπιγκο

Τη δυσφορία τους για τις διαδοχικές αναβολές από το ΣτΕ στην εκδίκαση της προσφυγής ενάντια στην ανέγερση κατοικιών έξω από τα όρια του οικισμού στο Πάπιγκο εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσφορία τους για τις διαδοχικές αναβολές από το ΣτΕ στην εκδίκαση της προσφυγής ενάντια στην ανέγερση κατοικιών έξω από τα όρια του οικισμού στο Πάπιγκο εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οπως υποστηρίζουν, οι διαδοχικές αναβολές έχουν ως αποτέλεσμα το συγκρότημα κατοικιών να έχει πλέον ανεγερθεί, δημιουργώντας τετελεσμένα.

Η προσφυγή στρέφεται κατά της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση κατοικιών σε σημείο που οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι βρίσκεται εκτός του ορίου του παραδοσιακού οικισμού του Πάπιγκου και εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Την προσφυγή άσκησαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Ροή στις 9 Μαρτίου 2022 και αρχικά επρόκειτο να εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2022. Ελαβε όμως τρεις αναβολές, φθάνοντας πλέον στις 7 Ιουνίου 2023.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι με τόσες καθυστερήσεις το συγκρότημα κατοικιών, το οποίο καταγγέλλουν ότι βρίσκεται εντός εθνικού πάρκου, έχει πλέον ανεγερθεί.

«Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές δραστηριότητες συνεχίζονται απρόσκοπτα, παρά τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων στις οποίες κώφευσαν οι αρμόδιες αρχές με εξαίρεση τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ). Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα προέκυψαν διάφορα ζητήματα: επίκληση «διορθωμένων» ορίων του οικισμού δίχως έγκριση και πολεοδομική εγκυρότητα, παράνομη διαπλάτυνση και χρήση δρόμων, καθώς και διάνοιξη νέων οδών, μέσα στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, μη τήρηση του θεσμικού πλαισίου για το τοπίο –Τόπους Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, άρνηση χορήγησης εγγράφων–, πρακτικών για την έγκριση αρχιτεκτονικών μελετών, κ.ά.», αναφέρει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν εκτός από τις τρεις προσφεύγουσες και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η MedINA-Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Ανθρωπο, η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. Οι οργανώσεις έχουν ξεκινήσει εκστρατεία (μέσω της πλατφόρμας Avaaz) έχοντας συγκεντρώσει περίπου 4.000 υπογραφές.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά δύο οικοδομικές άδειες του 2021 για την ανέγερση κατοικιών 334 τ.μ. και 365 τ.μ. σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων, το οποίο αγόρασε στο Πάπιγκο ο επιχειρηματίας Αντώνης Λαιμός.

Σύμφωνα με την πολεοδομία και την Περιφέρεια Ηπείρου, το οικόπεδο βρίσκεται εντός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού – αν ήταν εκτός, το οικόπεδο δεν θα ήταν δομήσιμο. Την αντίθετη άποψη έχουν φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, που υποστηρίζουν ότι η άδεια δόθηκε παράνομα. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στην «Κ» (βλ. 21.3.2022) ότι είχε ελέγξει την οικοδομησιμότητα των οικοπέδων πριν τα αγοράσει. Και πως αν αποδειχθεί δικαστικά ότι το οικόπεδο είναι εκτός οικισμού, θα το επαναφέρει ιδίοις εξόδοις στην προηγούμενη κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT