Την κατεδάφιση των πολεοδομικών παρανομιών που διαπιστώθηκαν στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος του Nammos, στη Μύκονο, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι υπεύθυνοι της επιχείρησης.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για τους δευτερεύοντες χώρους που εντοπίστηκαν κατά την αρχική αυτοψία, αλλά και για τις προσθήκες σε νομιμοποιημένους χώρους, που «διαλευκάνθηκαν» στη συνέχεια, και καταλαμβάνουν συνολικά 208 τετραγωνικά.
Στόχος της επιχείρησης είναι να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα στην απόφαση του Κεντρικού Πολεοδομικού Συμβουλίου (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και του δικαστηρίου, ώστε να «ξεφορτωθεί» τις παρανομίες και να επαναλειτουργήσει πλήρως.
Οπως έγραψε προχθές η «Κ», το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από την πολεοδομία να δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει το Nammos να κατεδαφίζει (οικειοθελώς, όπως δήλωσε ότι επιθυμεί) τις πολεοδομικές παρανομίες του.
Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό είναι ότι το υπουργείο ζήτησε από τo Nammos να κατεδαφίσει, όχι μόνο τις κατασκευές που είχαν καταγραφεί στο αρχικό πρωτόκολλο κατεδάφισης (ένα κτίριο 32 τ.μ., δύο κοντέινερ και τέσσερις δεξαμενές), αλλά και τους χώρους που διαπιστώθηκε, βάσει αεροφωτογραφιών του 2011, ότι είχαν προστεθεί σε δύο «τακτοποιημένα» κτίρια: 194,65 τετραγωνικά που είχαν προστεθεί στο ισόγειο και 14 τετραγωνικά στον όροφο του κυρίως κτιρίου.
Τα στοιχεία αυτά είχαν κατατεθεί στο δικαστήριο (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) κατά την εκδίκαση της αίτησης του Nammos για «πάγωμα» της διαδικασίας κατεδάφισης. Οπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου (αρ. 64/2023), οι επιθεωρητές κατέθεσαν ότι το κυρίως κτίριο, στο οποίο είχαν εντοπιστεί σε εξέλιξη οικοδομικές εργασίες, παρουσίαζε σημαντικές αποκλίσεις από εκείνο που «νομιμοποιήθηκε».
Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει στο ισόγειο υπαίθριος χώρος, αλλά όλος ο εσωτερικός χώρος βρέθηκε στεγασμένος με σταθερή κατασκευή», η οποία βρισκόταν εντός του αιγιαλού.
Οι παρανομίες στο κτίριο, το οποίο διαπιστώθηκε πως είναι παλιό (προ του 1983), είχαν αυξήσει το εμβαδόν του συνολικά… κατά 338 τετραγωνικά, δηλαδή το υπερδιπλασίασαν.
Ετσι, όπως αποδεικνύεται, η επιχείρηση δεν έφερε αντίρρηση να κατεδαφίσει και τους επιπλέον χώρους που ζήτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, παρότι αυτοί δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό πρωτόκολλο κατεδάφισης, επειδή «βεβαιώθηκαν» και μέσω της δικαστικής απόφασης.
Η κατεδάφιση ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί από συνεργεία της επιχείρησης, παρουσία του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου.
Οταν αυτή ολοκληρωθεί, ο χώρος θα πρέπει να ελεγχθεί από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ή από ελεγκτή δόμησης που θα ορίσει η πολεοδομία Σύρου. Σε ερώτημα της «Κ» προς το υπουργείο γιατί δεν έχει ανακληθεί η δήλωση τακτοποίησης του κτιρίου, εφόσον διαπιστώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις, το υπουργείο απαντά ότι πρώτα θα ελεγχθεί διεξοδικά από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Σε κάθε περίπτωση, αφού η κατεδάφιση ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί η συμμόρφωση του Nammos, ανοίγει ο δρόμος για την άρση της σφράγισης του εστιατορίου-μπαρ Concept, εφόσον πλέον δεν θα υπάρχει λόγος να παραμένει κλειστό.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, πάντως, αναμένεται η αυτοψία για το ανατολικό τμήμα του Nammos, η οποία συντάσσεται αυτές τις ημέρες.
Σε κατεδαφίσεις προχωρούν τις τελευταίες ημέρες και οι ιδιοκτήτες του Principote στον Πάνορμο.
Εκεί, βεβαίως, το έργο είναι σαφώς δυσκολότερο, καθώς το πόρισμα των Επιθεωρητών αναφέρει περίπου 40.000 τετραγωνικά παράνομων κατασκευών και λογικά το Δημόσιο δεν θα πιστοποιήσει τη συμμόρφωση του καταστήματος αν δεν κατεδαφιστούν όλα (ώστε να μπορεί να γίνει και άρση της σφράγισης).