Μύκονος: Ανεστάλη κατεδάφιση στην Ελιά

Μύκονος: Ανεστάλη κατεδάφιση στην Ελιά

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιείκειά της δείχνει να εξαντλεί η Δικαιοσύνη στην περίπτωση beach bar στην παραλία της Ελιάς, στη Μύκονο

Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ανέστειλε την κατεδάφιση (η οποία επρόκειτο να εκτελεστεί σήμερα), δίνοντας την ευκαιρία στον ιδιοκτήτη του bar να το κατεδαφίσει μόνος του, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Μύκονος: Ανεστάλη κατεδάφιση στην Ελιά-1

Η αναστολή δεν είναι κραυγαλέα, αλλά παραγνωρίζει ότι έχει παρέλθει εδώ και μια διετία το διάστημα που δίνει ο νόμος για αυτοκατεδαφίσεις, διάστημα κατά το οποίο η παράνομη επιχείρηση εξακολουθούσε να λειτουργεί κανονικά. 

Το Tiki Bar, που λειτουργεί ως παράρτημα παρακείμενου ξενοδοχείου, είχε κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέο από το 2021. Το bar έχει χτιστεί δίπλα στη θάλασσα, διαμορφώνοντας από την αρχή όλη την παράκτια περιοχή, η οποία δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα την φυσική, προγενέστερη μορφή της. 

Τις παρανομίες είχε από ετών εντοπίσει η Κτηματική Υπηρεσία Α’ Κυκλάδων, η οποία μετά από αυτοψία κατέγραψε το αυθαίρετο και εξέδωσε πρωτόκολλο κατεδάφισης στις 13 Μαΐου 2021. Μεσολάβησε όμως η διετής αναστολή όλων των κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς, που επέβαλλε με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση.

Μύκονος: Ανεστάλη κατεδάφιση στην Ελιά-2

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενέκρινε την πραγματοποίηση δύο «παλαιών» κατεδαφίσεων στην παραλία της Ελιάς: η μια από τις δύο αφορούσε το Tiki Bar. Μάλιστα την κάλυψη των εξόδων ανέλαβε ο εφοπλιστής, με έξοδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτου στην παραλία της Μερσίνας. Οι κατεδαφίσεις επρόκειτο να εκτελεστούν σήμερα.

Όμως στις 2 Ιουνίου, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών του αυθαιρέτου, εξέδωσε προσωρινή διαταγή, «παγώνοντας» την εκτέλεση της κατεδάφισης. 

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία 15 ημερών «προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατεδάφιση των κατασκευών ως και η απομάκρυνση των υλικών που θα προκύψουν από αυτή με ίδια μέσα και ίδιες δαπάνες» (σσ. του αυθαιρετούντα). 

Παρότι η χρονική προθεσμία που έδωσε το δικαστήριο είναι μικρή, η απόφαση είναι αξιοσημείωτη καθώς η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένο διάστημα (10 ημερών) από τη στιγμή που το πρωτόκολλο κατεδάφισης θα τελεσιδικήσει (δηλ. το 2021), προκειμένου ο αυθαιρετούχος να απομακρύνει μόνος του τις παράνομες κατασκευές.

Μύκονος: Ανεστάλη κατεδάφιση στην Ελιά-3

Πάντως σήμερα το πρωί το σημείο επισκέφθηκε ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, προκειμένου να διαπιστώσει αν ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα τηρούσε την υπόσχεσή του ή το bar θα λειτουργούσε κανονικά. Όπως διαπιστώθηκε, η απομάκρυνση του εξοπλισμού και η αποξήλωση των εγκαταστάσεων έχει ήδη ξεκινήσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT