Θανάσης Σπυρόπουλος: Πέθανε ο καραγκιοζοπαίχτης της παλιάς φρουράς

Θανάσης Σπυρόπουλος: Πέθανε ο καραγκιοζοπαίχτης της παλιάς φρουράς

Το 1955 ίδρυσε το Θέατρο Σκιών Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου στους Αγίους Αναργύρους, όπου έδινε παραστάσεις θεάτρου σκιών με τον γιο του Κώστα

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος, ένας από τους καραγκιοζοπαίχτες της παλιάς φρουράς και γνήσιος εκπρόσωπος του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Ο Σπυρόπουλος είχε γεννηθεί στο χωριό Κοπανάκι της Μεσσηνίας και είδε τις πρώτες φιγούρες του θεάτρου σκιών στο καφενείο του πατέρα του και από νεαρή ηλικία μαθήτευσε δίπλα σε έναν τοπικό καραγκιοζοπαίχτη πριν ξεκινήσει την προσωπική του πορεία.

Ως επαγγελματίας καραγκιοζοπαίχτης συνεργάστηκε με την ΕΡΤ, και έκανε την εκπομπή «Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη».

Το 1955 ίδρυσε το Θέατρο Σκιών Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου στους Αγίους Αναργύρους, όπου έδινε παραστάσεις θεάτρου σκιών με τον γιο του Κώστα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Κουμεντάκης σημείωσε ότι η  προσφορά του Σπυρόπουλου στο θέατρο σκιών, που αποτελείεγγεγραμμένο στοιχείο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπήρξε πολύτιμη. «Ο Θανάσης Σπυρόπουλος αγάπησε και υπηρέτησε το Θέατρο Σκιών, διατήρησε την παράδοση αυτού του ξεχωριστού θεατρικού είδους και το εμπλούτισε με δικούς του χαρακτήρες, έργα, φιγούρες και με τα θέατρα που δημιούργησε», τόνισε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT