Η Κομισιόν εστιάζει στην ψυχική υγεία των νέων

Η Κομισιόν εστιάζει στην ψυχική υγεία των νέων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια ολόκληρη γενιά –οι Ευρωπαίοι έφηβοι και παιδιά της εποχής μας– ζει διαρκώς υπό πίεση λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων που διαδέχονται η μία την άλλη: πανδημία της COVID-19, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή φτώχεια. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η διετία της πανδημίας και των αυστηρών περιορισμών επηρέασε αρνητικά την ψυχική υγεία παιδιών και νεαρών ενηλίκων. Πριν από την πανδημία, το 10%-20% των ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων στην Ε.Ε. αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει εκτιναχθεί στο 20%-25%, το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό. Για τον λόγο αυτό, η ψυχική υγεία παιδιών και νέων ενηλίκων γίνεται μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής της Ε.Ε. για θέματα ψυχικής υγείας, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και που περιλαμβάνει 20 πρωτοβουλίες καθώς και συνολικά 1,23 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση της Ε.Ε. από διαφορετικά χρηματοδοτικά μέσα προς τα κράτη-μέλη.

Οι «παρενέργειες» της πανδημίας στον ψυχισμό του παγκόσμιου πληθυσμού και ιδιαίτερα στους νέους, όπως η απομόνωση, το γενικευμένο αίσθημα αδιεξόδου, το αίσθημα απειλής, συνετέλεσαν στην αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών. Ιδιαίτερα σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι η αυτοκτονία αποτελεί πλέον τη δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους κάτω των 20 ετών, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της UNICEF. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε τους νέους Ευρωπαίους «λόγω του χαμένου χρόνου και των χαμένων ευκαιριών», αλλά και «της κατακλυσμιαίας χρήσης» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που συνέβαλαν και στην αύξηση των φαινομένων εκφοβισμού στο Διαδίκτυο. Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στα μέτρα που προωθούνται μέσω αυτής της προσέγγισης και που περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Κατάθλιψη και Πρόληψη της Αυτοκτονίας, καθώς και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κώδικα για την Ψυχική Υγεία.

«Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει», το μήνυμα που εκπέμπει η Επιτροπή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την πανδημία της COVID-19, ήδη 84 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους έξι, στην Ε.Ε. επηρεάζονταν από προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Κομισιόν, ενώ κάνει λόγο για χειροτέρευση της κατάστασης την τελευταία περίοδο. Για τον λόγο αυτό, η νέα προσέγγιση της Ε.Ε. θα εστιάζει πλέον στην επαρκή και αποτελεσματική πρόληψη, στη διασφάλιση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή ψυχική περίθαλψη, καθώς και στην επανένταξη στην κοινωνία. Παράλληλα, θα επιδιώκεται γρήγορη διάγνωση.

Βασικός σκοπός της νέας πολιτικής προσέγγισης είναι «να ξεπεραστεί το στίγμα που υπάρχει όσον αφορά την ψυχική υγεία», ανέφερε η αρμόδια επίτροπος, χρησιμοποιώντας από κοινού με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν το μήνυμα «είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει».

Για τους νέους αναμένεται, εξάλλου, η Ε.Ε. να επενδύσει στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας στο πλαίσιο διαφόρων πολιτικών και προγραμμάτων, ενώ για την προστασία των παιδιών και νέων ενηλίκων δρομολογείται η δημιουργία ενός δικτύου για τη ψυχική υγεία, καλύτερη προστασία στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ανάπτυξη ειδικών εργαλείων πρόληψης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί παράλληλα σε άτομα, κυρίως παιδιά, από περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις, όπως οι εκτοπισμένοι από την Ουκρανία, ενώ στοχευμένη στήριξη αναμένεται να δοθεί και στις ευάλωτες ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT