Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τη συμβολική ημερομηνία της 17ης Νοεμβρίου 1974 κατέληξαν σε μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Οι 220 έδρες που κατάφερε να συγκεντρώσει οδήγησαν στον σχηματισμό της πρώτης της κυβέρνησης υπό τον Κ. Καραμανλή.

Στο πρωτοσέλιδό της την 19η Νοεμβρίου, η «Καθημερινή» περιέγραφε την κυβέρνηση ως μια ανανεωτική κυβέρνηση νέων προσώπων, ενώ ο Κων. Καραμανλής δήλωνε ότι ο σχηματισμός της θα διαρκούσε τρεις ή τέσσερις ημέρες. «Η καθυστέρηση στον σχηματισμό της νέας κυβερνήσεως οφείλεται στην επιθυμία του κ. Καραμανλή να μελετήση διεξοδικά τον κατάλογο των βουλευτών του, προκειμένου να επιλέξη τους καλύτερους κατά τομέα, έτσι ώστε να σχηματίση κυβέρνηση μεγίστης αποδοτικότητος. Και τούτο διότι τα προβλήματα, τα οποία θα κληθή να αντιμετωπίση η κυβέρνηση αυτή είναι τεράστια».

Ενα από τα βασικότερα ζητήματα που καλούνταν να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση Καραμανλή ήταν το πολιτειακό. «Στο πολιτειακό, το οποίο θα επιλυθή με το δημοψήφισμα της 8ης ∆εκεμβρίου, ο κ. Καραμανλής θα διατηρήση μέχρι τέλους την ουδετερότητά του. ∆εν είναι τυχαίο, ότι κατά την χθεσινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους σε σχετική ερώτηση απήντησε: “Εχω ήδη δηλώσει ότι ο ελληνικός λαός θα αφεθή ανεπηρέαστος να αποφασίση. Αυτό είναι η πλέον έντιμος και δημοκρατική λύσις”». Πράγματι, στο δημοψήφισμα του ∆εκεμβρίου ο ελληνικός λαός θα ψήφιζε συντριπτικά υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, πράγμα που θα κατοχυρωνόταν και από το Σύνταγμα του 1975.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT