Ιατρικοί σύλλογοι κατά τηλεγιατρών

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ η ιστοσελίδα που κάνει μόνο εξ αποστάσεως γνωματεύσεις και συνταγογράφηση, φέρεται να έχει έδρα το Λονδίνο και διαχειριστή κάτοικο Πολωνίας, πρώην ποδοσφαιριστή, νυν επιχειρηματία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεγχο για την νομιμότητα λειτουργίας διαδικτυακών υπηρεσιών τηλεϊατρικής που αφορούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων και την ηλεκτρονική γνωμάτευση αναρρωτικών αδειών χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη και εξέταση του ασφαλισμένου από γιατρό, έχει ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ.

Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες από τον ΠΙΣ σχετικά με συγκεκριμένη ιστοσελίδα που διαφημίζει τέτοιου είδους υπηρεσίες με πολύ χαμηλό αντίτιμο.

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας στην οποία μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε και να γράψει την ασθένειά του και την αγωγή που λαμβάνει, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό του τηλεφώνου, συνταγογραφούνται φάρμακα έναντι χρέωσης. Αντίστοιχη διαδικασία υπάρχει και για την χορήγηση αναρρωτικής άδειας και τη συνταγογράφηση εξετάσεων.  

Οπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ «οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, προβαίνουν άμεσα στην διερεύνηση της υπόθεσης και στην επιβολή κατά παντός εμπλεκομένου, διοικητικών και λοιπών κυρώσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς που ενδεχομένως έχει προκληθεί εις βάρος του Οργανισμού».

Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ προτίθεται -εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για συστηματική παραβίαση του θεσμικού πλαισίου- να ζητήσει την εμπλοκή και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, και να επεκτείνει το έλεγχο και σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και άλλες δομές που ενδεχομένως συνεργάζονται με αυτά τα δίκτυα.

Με δεδομένο ότι η ιστοσελίδα διαφήμιζε και την παροχή ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για αναρρωτική άδεια, ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώσει και τους ασφαλιστικούς φορείς σχετικά, προκειμένου να επιβληθούν περαιτέρω διοικητικές και άλλες κυρώσεις.  

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα τηλεϊατρικής έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον Ιατρικό κόσμο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για παράνομη λειτουργία της ιστοσελίδας ενώ με αφορμή το γεγονός ότι η εταιρεία που λειτουργεί την ιστοσελίδα αναφέρει ότι έχει λάβει πιστοποίηση από τον Σύλλογο, τον Πανελλήνια Ιατρικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, διαψεύδει το γεγονός τονίζοντας ότι «ο ΙΣΑ δεν έχει δώσει κανενός είδους πιστοποίηση στην συγκεκριμένη εταιρεία και θα διερευνήσει το ζήτημα, προβαίνοντας στις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε χθες εξώδικη δήλωση στην εταιρεία που λειτουργεί την ιστοσελίδα, με την οποία την καλεί εντός 24 ωρών να κατεβάσει την ιστοσελίδα, και τις αντίστοιχες εφαρμογές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να απόσχει από οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια ή δημοσίευση, από οποιαδήποτε παροχή ιατρικής υπηρεσίας και να πάψει να χρησιμοποιεί το σήμα του ΠΙΣ, ως δήθεν πιστοποιημένος φορέας.

Επιπλέον ζητεί από την εταιρεία να κοινοποιήσει την βεβαίωση λειτουργίας ιατρείου, το όνομα του επιστημονικά υπεύθυνου γιατρού και όλων των απασχολούμενων γιατρών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η ιστοσελίδα έχει ως φερόμενη έδρα το Λονδίνο, ενώ ως πραγματική της έδρα φαίνεται να είναι κάπου στην Αττική, ενώ διαχειριστής της εταιρείες εμφανίζεται άτομο κάτοικος Πολωνίας. Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πρόκειται να καταθέσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες «να είναι επιφυλακτικοί σε οποιεσδήποτε ιατρικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως και να συνεχίσουν να επισκέπτονται τον θεράποντα γιατρό τους σε πιστοποιημένους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (αδειοδοτημένα ιατρεία-πολυϊατρεία-νοσοκομεία-κλινικές).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT