Στο κέντρο της Αθήνας οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι από τουρίστες. Αμερικανοί και Αγγλοι τρώνε σε ταβέρνες της Πλάκας με ονόματα όπως «Καρυάτις» και «Ζορμπάς». Γιαπωνέζοι και Ιταλοί βολτάρουν κάτω από την Ακρόπολη, Ισπανοί περπατούν μπροστά από τη Μητρόπολη, Γερμανοί ανεβαίνουν τη Μνησικλέους, Αυστραλοί τρώνε παγωτό στη Βουλής, Γάλλοι ψωνίζουν στην Πανδρόσου. Μέσα στην αστική ζέστη του Ιουνίου, τι ψάχνουν οι καλοκαιρινοί επισκέπτες της Αθήνας από το εξωτερικό, και τι, εν τέλει, βρίσκουν;
Η Τζέιν και ο Τζον Τβίτιν από την Καλιφόρνια σκόπευαν να έρθουν στην Αθήνα το 2020, αλλά η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά τους. Τρία χρόνια αργότερα, βολτάρουν στο Μοναστηράκι – το μόνο που ψάχνουν είναι να φάνε χταπόδι. «Είμαστε εδώ για το φαγητό, το τοπικό φαγητό, για γύρο, σουβλάκι, τυπικά πράγματα», λένε στην «Κ», «δεν έχουμε απογοητευτεί μέχρι στιγμής, βρίσκουμε αυτά που περιμέναμε».
«Δεν βρήκαμε μπουζούκι»
Αντιστοίχως, οι Αυστραλοί Ρομπ και Τρέισι δηλώνουν στην «Κ» πως στην Αθήνα, και στην Ελλάδα, εν γένει, αυτό που έψαχναν όταν αποφάσισαν να έρθουν είναι η ελληνική κουλτούρα όπως αυτή έχει εντυπωθεί στο μυαλό τους. «Δεν είδαμε ούτε έναν άνθρωπο να παίζει μπουζούκι, δεν είδαμε χορούς ή σπάσιμο πιάτων», λέει ο Ρομπ. Το ελληνικό φαγητό τους αρέσει, όπως τονίζουν, αλλά, καθώς στην Αυστραλία έχει πολλά ελληνικά εστιατόρια, περισσότερο τους ενδιέφερε η Ιστορία. «Ο Παρθενώνας, η αρχαία ιστορία, η μυθολογία της Αθήνας», λέει η Τρέισι, «αυτό δεν το βρίσκεις ούτε στα νησιά».
Οι περισσότεροι τουρίστες που μίλησαν στην «Κ» δήλωσαν, αναμενόμενα, πως το βασικό τους μέλημα κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα ήταν να πάνε στην Ακρόπολη.
Ο 27χρονος Εϊνταν και η 26χρονη Αλεξάντρα ήρθαν από το Βέλγιο στην Ελλάδα για να περάσουν λίγες ημέρες στον Πόρο. Οπως αναφέρουν, ερωτεύτηκαν τη χώρα όταν πριν από λίγα χρόνια επισκέφθηκαν την Κέρκυρα. Φέτος, ήθελαν κάτι λιγότερο τουριστικό. «Δεν υπάρχει τίποτα σαν την ελληνική φιλοξενία», λέει ο Εϊνταν στην «Κ». Στην Αθήνα είχαν μόνο μία μέρα. «Αποφασίσαμε να πάμε στην Ακρόπολη – πρώτα στο μουσείο και μετά στο μνημείο κι έπειτα στην Πλάκα για φαγητό και για ποτό», σημειώνει η Αλεξάντρα. Δεν τους ενδιαφέρει να ανακαλύψουν τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα. «Θέλουμε παραδοσιακούς μεζέδες», τονίζουν, «και μουσακά!».
Τζατζίκι αγάπη μου
Παραδοσιακό φαγητό – και, πάνω από όλα, τζατζίκι! – ψάχνουν στην Αθήνα και οι τρεις νεαρές Γαλλίδες, Μαρί, Ερμίν και Φιλιπέν, οι οποίες θα περάσουν λίγες ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα πριν συνεχίσουν το τουρ τους σε Πάρο, Μήλο και Μύκονο. «Εχουμε εντυπωσιαστεί πολύ με το τζατζίκι. Το φαγητό εδώ είναι τρομερό», λέει η 23χρονη Ερμίν, η οποία μόλις αγόρασε δερμάτινα, αρχαιοελληνικού τύπου, σανδάλια από το Μοναστηράκι. Στη δεύτερη μέρα τους στην Αθήνα, έχουν ήδη πάει στην Ακρόπολη, στο Σύνταγμα, στην Πλάκα. «Το απόγευμα θα πάμε στον Λυκαβηττό για να δούμε το ηλιοβασίλεμα», αναφέρει η 24χρονη Μαρί. «Αυτό που θέλουμε είναι να περάσουμε καλά με φίλους και να ανακαλύψουμε την πόλη και την ιστορία της», τονίζει η Φιλιπέν.
Χάρη στην αρχαιοελληνική ιστορία αποφάσισαν και οι Ιταλοί, Αλεσάντρο και Ιμακολάτα, να περάσουν την 27η επέτειό τους στην Αθήνα. «Εχουμε πάει στην Αρχαία Αγορά, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού και, φυσικά, στην Ακρόπολη», λέει στην «Κ», κατηφορίζοντας τη Μητροπόλεως ο Αλεσάντρο, ο οποίος φοράει λευκή μπλούζα που έχει επάνω την ελληνική σημαία και την επιγραφή «Ελλάς». Οσον αφορά το φαγητό, η Ιμακολάτα λέει ότι, μέχρι στιγμής, ψάχνουν βασικά πράγματα – μουσακά, γύρο, και σουτζουκάκια σμυρνέικα.
Εισιτήριο για το Ηρώδειο
Αλλά δεν αναζητούν όλοι οι τουρίστες της Αθήνας το τρίπτυχο «τζατζίκι – μουσακά – Ακρόπολη». Ο Ιρλανδός, Τομ Ο’ Κόνορ, λέει στην «Κ» ότι βρίσκεται στην Αθήνα για να επισκεφτεί τα μουσεία της. «Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη», αναφέρει. Για τη Δευτέρα αγόρασε εισιτήριο για το Ηρώδειο. Σιχαίνεται τον μουσακά και για μεσημεριανό προτίμησε τα πιο μοντέρνα εστιατόρια της Βουλής, αντί για τις πιο τουριστικές ταβέρνες της Πλάκας. «Προσπαθώ να αποφεύγω τα πιο τουριστικά μέρη και πράγματα», αναφέρει.
Δύο Ισπανοί, που δεν ήθελαν να ονομαστούν, τονίζουν ότι βρίσκονται στην Αθήνα για τις παραλίες και για να διασκεδάσουν. Ο 18χρονος Σατς, που ζει στο Οχάιο, μας λέει ότι τα τελευταία χρόνια παλεύει με την κατάθλιψη. «Ηθελα να βρω τρόπους να ξεφύγω και να βρω ηρεμία με τον εαυτό μου, να προσπαθήσω να λύσω τα προβλήματά μου», δηλώνει στην «Κ». Ηθελε να πάει κάπου διαφορετικά – ήρθε στην Ελλάδα. «Βλέποντας την Ελλάδα, νιώθω μια αίσθηση γαλήνης», δηλώνει κάτω από τον απογευματινό ήλιο, περπατώντας στην Πανδρόσου.
Οσον αφορά την 29χρονη Μαρίνα, ήρθε εδώ από την Ελβετία γιατί ήθελε να την εκπλήξει η Αθήνα. «Η πόλη, το φαγητό, η θερμοκρασία και ο ωραίος καιρός, οι αρχαιολογικοί χώροι – αυτά ψάχναμε, όχι μουσικές και μπουζούκι, και δεν έχουμε απογοητευτεί καθόλου», τονίζει.
Αλλού, τουρίστες φωτογραφίζονται μπροστά από τα παστέλ σπίτια της Πλάκας. «Χάρτινο το φεγγαράκι», παίζει κάποιος στην κιθάρα. Δίπλα του, δυο παιδιά από την Αμερική, χορεύουν…