Στρεπτόκοκκος: Καθησυχαστικοί οι παιδίατροι

Στρεπτόκοκκος: Καθησυχαστικοί οι παιδίατροι

«Η σοβαρή και επικίνδυνη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο παραμένει μια σπάνια κατάσταση», λένε οι γιατροί στον απόηχο της τραγικής είδησης του θανάτου ενός επτάχρονου παιδιού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού», τονίζουν οι παιδίατροι σχολιάζοντας την τραγική είδηση του θανάτου ενός επτάχρονου παιδιού από στρεπτόκοκκο. «Οσο κι αν τρομοκρατεί τους γονείς, αλλά και εμάς, αυτή η υπόθεση, η σοβαρή και επικίνδυνη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο παραμένει μια σπάνια κατάσταση. Από την άλλη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την εξέλιξη», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι η ηλικία του παιδιού, η γενική του κατάσταση, εάν συνυπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα και η ενδεχόμενη συλλοίμωξη με ιώσεις, το πόσες ημέρες είναι άρρωστο το παιδί, εάν ξεκίνησε εγκαίρως τη θεραπεία, αλλά και η σοβαρότητα της λοίμωξης εξαρχής.

«Οπότε, αυτό που έχει σημασία και πρέπει να ξέρουν οι γονείς είναι ότι όταν ένα παιδί εμφανίσει πυρετό θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με τον παιδίατρο. Ενα παιδί που έχει συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο, κακουχία, έμετο και εξάνθημα πρέπει άμεσα να εξεταστεί από τον παιδίατρο. Διότι άλλο είναι το παιδί να πάρει θεραπεία με την έναρξη των συμπτωμάτων και άλλο έπειτα από 24 ή 48 ώρες».

Σπάνια κατάσταση η σοβαρή και επικίνδυνη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, τονίζουν μετά τον θάνατο ενός επτάχρονου.

Ο θάνατος του 7χρονου που κατέληξε προχθές στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, είναι ο έκτος που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2023 στη χώρα μας σε παιδί λόγω λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγοράκι είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο Νάουσας με πυρετό και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Προχθές διακομίστηκε στο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και έπειτα στο Ιπποκράτειο, το οποίο διαθέτει ΜΕΘ Παίδων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τον Σεπτέμβριο 2022 έως και σήμερα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται αύξηση των περιστατικών διεισδυτικής λοίμωξης (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Κατά την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από τη λοίμωξη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιρλανδία. Εως σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτόκοκκου, ενώ όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, «ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιβιοτικά».

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης φαρυγγίτιδας λόγω του βακτηρίου, συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.

Στη χώρα μας οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων έως και πέρυσι (ξεκίνησε φέτος κατόπιν σχετικής οδηγίας του ΕΟΔΥ), οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να αξιολογήσει κάποιος εάν οι έξι θάνατοι σε ένα εξάμηνο είναι υψηλός ή χαμηλός αριθμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT