Επιβράβευση όσων διατηρούν τη φλόγα στην Πόλη αναμμένη

Επιβράβευση όσων διατηρούν τη φλόγα στην Πόλη αναμμένη

Επίσημη πρώτη του προγράμματος υποτροφιών της PeopleCert για φοιτητές από την Πόλη, την Ιμβρο και την Τένεδο στη μνήμη τριών καθηγητών του Ζωγραφείου

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να το βλέπεις να συμβαίνει ζωντανά, μπροστά στα μάτια σου. Την επίδραση που έχει ένας χώρος πάνω στον άνθρωπο. Αυτό τουλάχιστον έγινε παραπάνω από εμφανές την προηγούμενη Πέμπτη το απόγευμα όταν ο Βύρων Νικολαϊδης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, παγκόσμιου ηγέτη στον χώρο των πιστοποιήσεων επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, πέρασε την πύλη του Ζωγραφείου στην Κωνσταντινούπολη, του σχολείου του. Ο κορυφαίος επιχειρηματίας, ο πολίτης του κόσμου, αυτός για τον οποίο όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές, περνώντας αυτή του παλιού του σχολείου έγινε ξανά μαθητής. Ξανά το παιδί εκείνο που ρουφούσε τα λόγια των δασκάλων του αδημονώντας να βγει κι αυτός στον κόσμο, έστω και λίγο να τους μοιάσει.

«Ρίγος με διαπερνά» είπε ανεβαίνοντας στη σκηνή, εκεί όπου από το ’70 έως το ’76, ως μαθητής Λυκείου, απήγγελνε ποιήματα στις σχολικές γιορτές. Πάντα η επιστροφή στην Πόλη είναι επιστροφή στην πατρίδα, «γιατί πατρίδα είναι εκεί που έχεις ζήσει τα παιδικά σου χρόνια». Αυτά τα χρόνια τίμησαν την Πέμπτη, παρουσία μάλιστα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, αυτή την πατρίδα που χρόνο με το χρόνο γλιστράει από τα χέρια. Ήταν η επίσημη πρώτη του Προγράμματος Υποτροφιών της PeopleCert «Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης ταλαντούχων νέων φοιτητών με καταγωγή από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο στη μνήμη τριών καθηγητών του Ζωγραφείου, του φυσικομαθηματικού Αλέξανδρου Αλεξανδρίδη, του καθηγητή Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημητρίου Νίκολαϊδη, πατέρα του Βύρωνα, και του φιλολόγου Δημητρίου Φραγκόπουλου. «Έχω ακόμα στα μάτια μου την εικόνα των τριών τους να συζητούν στην είσοδο του σχολείου» θυμήθηκε ο κ. Νικολαϊδης.

«Μιλούσαμε με συμμαθητές μου και σκεφτόμασταν τι να κάνουμε για να τους τιμήσουμε. Τι άλλο από υποτροφίες; Τι άλλο από το να βραβεύσουμε την αριστεία; Στο σχολείο υπήρχε για χρόνια η μεγάλη λίστα των αριστούχων στην είσοδο. Όλοι θέλαμε να μπούμε σε αυτή. Τι καλύτερο από το να βοηθήσουμε παιδιά που έχουν ανάγκη να διακριθούν, να επιβραβεύσουμε όσους διατηρούν τη φλόγα στην Πόλη αναμμένη». Το ’70 όταν είχε μπει στο σχολείο, το Ζωγράφειο είχε 420 παιδιά. Όταν τελείωσε, είχαν μείνει 220. Σήμερα φοιτούν σε αυτό λιγότεροι από 60, με τον επί σχεδόν 30 χρόνια διευθυντή Γιάννη Δεμιρτζόγλου να συνεχίζει άοκνα τις προσπάθειες για ενίσχυση του σχολείου και διατήρηση του υψηλού επιπέδου σπουδών. Έχει βαριά κληρονομιά. «Οι δάσκαλοι στο σχολείο μας ήταν με Δέλτα κεφαλαίο» θυμάται ο Νικολαϊδης. «Μας έκαναν μαθήματα Σάββατα και Κυριακές, σκοτώνονταν για να μάθουμε. Δεν υπήρχε η έννοια του ιδιαίτερου». Οπως όλοι οι απόφοιτοι του Ζωγραφείου, τους κουβαλάει μέσα τους τους καθηγητές του. Από το φραγκόπουλο έμαθε ότι για να είσαι αρχηγός πρέπει να αγαπάνε και να σε φοβούνται αλλά και να σε σέβονται. Από τον πατέρα του έμαθε πώς να ηγείται δια του παραδείγματος -όταν ο Νικολαίδης επαύθη από τους Τούρκους δεν ξαναδιορίστηκε ποτέ-, από τον Αλεξανδρίδη να εμβαθύνει, να μη μένει στην επιφάνεια. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί, σημείωσε ο Νικολαϊδης, που με αυταπάρνηση είχαν αφοσιωθεί στα παιδιά και την εκπαίδευση αλλά και το Ζωγράφειο, έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. «Αποτελεί καθήκον μας να προσθέσουμε κι εμείς ένα λιθαράκι προσφέροντας τη στήριξή μας σε νέους που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις ακαδημαϊκές σπουδές τους. Ο Ελληνισμός διατηρήθηκε στην Πόλη γιατί, μεταξύ άλλων, οι έχοντες και μπορούντες βοηθούσαν τους μη έχοντες και μη μπορούντες».

Επιβράβευση όσων διατηρούν τη φλόγα στην Πόλη αναμμένη-1

Δεν είναι τυχαίο ότι ασχολήθηκε επαγγελματικά με την οικονομία της γνώσης, με το χώρο της εκπαίδευσης. «Με αυτά τα ιδανικά γαλουχήθηκα, την πεποίθηση ότι η παιδεία είναι το καλύτερο εφόδιο που μπορείς να προσφέρεις». Η εταιρία του έχει πιστοποιήσει πάνω από 7 εκατ. επαγγελματίες σε 200 χώρες στους τομείς της πληροφορικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, της διαχείρισης έργου, business και γλωσσομάθειας, έχοντας αναρριχηθεί στην κορυφή του κόσμου στην πιστοποίηση δεξιοτήτων. Μολονότι λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα -«ποτέ δεν με ένοιαξε αυτό» θα πει ο ίδιος- η αποτίμηση της PeopleCert τον Ιούλιο του 2021 εκτινάχθηκε στα 1,1δισ καθιστώντας την τον πρώτο ελληνικό μονόκερο (unicorn: εταιρίες που αποτιμώνται σε πάνω από 1 δισ.). Η εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Axelos από την PeopleCert τον Ιούνιο του 2021 έναντι 450 εκατ. ευρώ ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά που έγινε από ελληνική εταιρεία τα τελευταία 17 χρόνια.

Επιβράβευση όσων διατηρούν τη φλόγα στην Πόλη αναμμένη-2

Οι υποτροφίες που προσφέρθηκαν έφτασαν τις 8.000 ευρώ για κάθε υπότροφο και καλύπτουν το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Η επιλογή των υποτρόφων έγινε από πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης, με επικεφαλής τον διακεκριμένο πανεπιστημιακό κ. Γεώργιο Δουκίδη, και μέλη τον κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, Πανεπιστημιακό και Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ), τους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κωνσταντινίδη και Ανδρέα Ρομπόπουλο, οι οποίοι κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη, και την Ελένη Νικολαΐδου, Γενική Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της PeopleCert. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που βραβεύτηκαν είναι οι Κώστας Καρανικόλας, υποψήφιος διδάκτωρ στο Φυσικό τμήμα του Πολυτεχνείου Yildiz, Λάζαρος Γιόφογλου, υποψήφιος διδάκτωρ στο Ιατρικό τμήμα του ΕΚΠΑ και Ελένη Χατζηβασιλείου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Επίσης, απονεμήθηκε Εύφημος Μνεία στους Αναστάσιο Παπαδόπουλο, μεταπτυχιακό φοιτητή στον Τομέα Μαθηματικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο TUBINGEN και Γεώργιο Χιονά, υποψήφιο διδάκτορα στον τομέα των Αλγορίθμων και Μηχανισμών για την Τεχνολογία Blockchain, στο Πανεπιστήμιο του Liverpool. Ειδικό βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» απονεμήθηκε από τον ίδιο τον Πατριάρχη στον ομότιμο καθηγητή Γεώργιο Στεφανόπουλο για τη σημαντική, διαχρονική και ανιδιοτελή προσφορά του στον Ελληνισμό της Κωνσταντινουπόλεως.

Επιβράβευση όσων διατηρούν τη φλόγα στην Πόλη αναμμένη-3

Ελληνισμού άρρηκτα συνδεδεμένου με αυτό εδώ το χώρο, αυτές τις αίθουσες, αυτά τα μαρμάρινα σκαλοπάτια σμιλεμένα από δεκαετίες ποδοβολητών, παιδιών που τρέξανε προς τη ζωή τους.

Επιβράβευση όσων διατηρούν τη φλόγα στην Πόλη αναμμένη-4
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT