ΕΜΠ, ΑΠΘ: αδιέξοδο στη διαδικασία εκλογής πρύτανη

ΕΜΠ, ΑΠΘ: αδιέξοδο στη διαδικασία εκλογής πρύτανη

Προς επαναπροκήρυξη των θέσεων των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης οδεύουν τα δύο ιδρύματα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί στο Πανεπιστήμιο Aθηνών στο παρά ένα οι υποψήφιοι πρυτάνεις να τα… βρήκαν, αλλά τελικά τα έξι μέλη των Συμβουλίων στο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το ΑΠΘ οδηγούνται σε νέες εκλογές, αφού η διαδικασία για συμφωνία στο πρόσωπο του πρύτανη δεν είχε ευτυχή κατάληξη και άρα τυπικά η διαδικασία επιλογής εξωτερικών μελών κηρύχθηκε… άγονη. Το πρόβλημα και στα δύο ΑΕΙ ξεκινάει από τη μη υποχώρηση κάποιου υποψηφίου υπέρ κάποιου άλλου και από την αστοχία του νόμου του 2020.

Ειδικότερα, στο ΕΜΠ δεν υπήρξε συμφωνία των έξι εκλεγμένων εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης για τα πέντε εξωτερικά μέλη του. Ο λόγος είναι ότι οι τέσσερις εκ των έξι που εξελέγησαν, είχαν ήδη δηλώσει ότι διεκδικούν τη θέση του πρύτανη. Αρα, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν δεν υποχωρήσουν τουλάχιστον δύο. Πρόκειται για τους Ευάγγελο Σαπουντζάκη, Ιωάννη Χατζηγεωργίου, Δημήτρη Καλιαμπάκο και Νεκτάριο Κοζύρη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ένας εκ των τεσσάρων έχει την υποστήριξη των άλλων δύο πανεπιστημιακών που εξελέγησαν, όμως οι τρεις ψήφοι δεν επαρκούν για να εκλεγούν με πλειοψηφία τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Με βάση την αριθμητική, εάν ένας υποψήφιος έχει τρεις υποστηρικτές μεταξύ των καθηγητών που έχουν εκλεγεί στο Συμβούλιο, μπορεί να επιλέξει τους δύο εκ των πέντε εξωτερικών μελών και να το «ελέγξει». Ετσι, όπως προβλέπει ο νόμος, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής θα πρέπει να επαναπροκηρύξει τις θέσεις των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης για την ίδια θητεία. Εάν μετά την επαναπροκήρυξη δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο και η ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Ως εξωτερικά μέλη αναδεικνύονται κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας οι υποψήφιοι που έχουν την αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της Συγκλήτου του ΑΕΙ.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διακρίνεται ότι από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις δεν υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλισης μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση του πρύτανη διεκδικούν οι υποψήφιοι Κυριάκος Αναστασιάδης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Ευστράτιος Στυλιανίδης και Χαράλαμπος Φείδας. Τέλος, στο ΕΚΠΑ αναμένεται η συγκρότηση του συμβουλίου για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία των εσωτερικών μελών του για εκλογή στη θέση του πρύτανη του Γεράσιμου Σιάσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT