Παιδιά: Είναι όλα τα summer camps ασφαλή;

Ακτινογραφία των χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών το καλοκαίρι

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι φανταζόμαστε τα χαρούμενα παιδικά χαμόγελα, αφού το καλοκαίρι είναι προ των πυλών! Σήμερα είναι το τελευταίο κουδούνι της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Βέβαια, ουκ ολίγοι μαθητές μετά τους αποχαιρετισμούς με τους δασκάλους θα επιστρέψουν τη Δευτέρα στο σχολείο τους. Πολλοί γονείς επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους έως τις οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο summer camp, καθώς οι ίδιοι εργάζονται. Τα summer camps, οι χώροι φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης των μικρότερης ηλικίας παιδιών, είναι το νέο πεδίο δράσης ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης και έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζόμενων ζευγαριών. «Ουσιαστικά, εάν οι παραδοσιακές κατασκηνώσεις προσφέρουν ευκαιρία για διακοπές των μαθητών στη φύση χωρίς τους γονείς τους, τα summer camps είναι λύση για εντός έδρας διακοπές των παιδιών», λέει στην «Κ» έμπειρο στέλεχος στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Προσοχή, όμως. Summer camps οργανώνουν όχι μόνο τα αδειοδοτημένα ιδιωτικά σχολεία, όπως προβλέπεται από τον νόμο, αλλά και παιδικοί σταθμοί, κέντρα μελέτης μαθητών δημοτικού, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, δήμοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, ακόμη και αθλητικά σωματεία για τα παιδιά των μελών. Αυτό ενέχει κινδύνους για τυχόν προβληματικές συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

«Τα μεγαλύτερα παιδιά, μετά τα 10 τους δηλαδή, βαριούνται τις δραστηριότητες με συνομηλίκους τους. Προτιμούν να μένουν σπίτι και να παίζουν με τα κινητά. Ετσι έχουμε παιδιά δημοτικού μικρότερης ηλικίας», ανέφερε στην «Κ» η κοινωνική λειτουργός Μαίρη Τσαμασύρου, υπεύθυνη σε κέντρο μελέτης στην Αθήνα, το οποίο οργανώνει summer camp. «Οι δραστηριότητες ποικίλλουν και διαφοροποιούνται κάθε ημέρα. Για παράδειγμα, τα παιδιά πηγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα για κολύμπι σε κοντινή παραλία της Αττικής, μία ημέρα επισκέπτονται μουσεία ή πολυχώρους παιχνιδιού και δράσεων, ενώ μία φορά κάνουν βιωματικές δράσεις –ας πούμε κηπουρική– σε χώρο δικό μας στην Αττική», προσθέτει ο Νίκος Σιούτας, υπεύθυνος σε εναλλακτικό πολυχώρο μελέτης.

Σε κάποια «απασχολούνται άτομα χωρίς πιστοποίηση για δραστηριότητες που ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους, όπως αναρρίχηση, κολύμβηση κ.ά.».

Βέβαιο είναι ότι θα παραλείψουμε κάποιο είδος εκπαιδευτικής, αθλητικής ή ψυχαγωγικής δραστηριότητας των μαθητών σε summer camps εάν επιχειρήσουμε να τις καταγράψουμε. Οι δραστηριότητες ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Το κόστος διαμορφώνεται από παράγοντες όπως το περιεχόμενο της απασχόλησης, ο χρόνος φύλαξης, η περιοχή, το είδος του φορέα. Ετσι, εάν η απασχόληση του παιδιού είναι μονοήμερη το κόστος κυμαίνεται έως 20 ευρώ, ενώ για την πενθήμερη είναι περί τα 100 ευρώ.

«Υπάρχει ευελιξία, διότι λειτουργούμε με βάση τις ανάγκες των γονιών. Αλλωστε αυτό επιτρέπει ο νόμος 4713 του 2020, βάσει του οποίου τα ιδιωτικά σχολεία πιστοποιούνται», παρατηρεί στην «Κ» ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων. Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι οι δραστηριότητες και δράσεις, ιδίως εκπαιδευτικού, μορφωτικού ή επιμορφωτικού περιεχομένου, αθλητικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, καθώς και φιλοξενίας, πρέπει να γνωστοποιούνται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και να εξασφαλίζονται η κατά νόμον απασχόληση και αμοιβή του προσωπικού, τηρουμένων και των διατάξεων περί χρονικών ορίων της εργασίας, σύμφωνα με την οικεία εργατική νομοθεσία. Το προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές τις δραστηριότητες και δράσεις μπορεί να περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς και εκτός της σχολικής μονάδας.

Εκτός από τα ιδιωτικά σχολεία, ισχύει αυτό για όλους όσοι οργανώνουν summer camps; Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) μιλάει για άκρως ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά summer camps τα οποία διοργανώνουν μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, επισημαίνει στην «Κ» ότι «ιδίως για τα κέντρα μελέτης η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι χώροι αυτοί λειτουργούν ουσιαστικά παράνομα, χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι εκπαιδευτικοί, και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα summer camps, εργάζονται συχνά είτε χωρίς καθόλου σύμβαση είτε με σύμβαση άσχετη με το αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας. Πολλοί, δε, από αυτούς απασχολούνται στα summer camps χωρίς πιστοποίηση για δραστηριότητες που ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους, όπως αναρρίχηση, κολύμβηση κ.ά.». Για το θέμα η ΟΙΕΛΕ έχει ενημερώσει την Επιθεώρηση Εργασίας και τον Συνήγορο του Παιδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT