Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Δεύτερη κυβέρνηση Ν.Δ. με πολλά νέα πρόσωπα

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Δεύτερη κυβέρνηση Ν.Δ. με πολλά νέα πρόσωπα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου 1977, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται νικήτρια, κατακτώντας την αυτοδυναμία με 41,8% των ψήφων και 171 έδρες. Σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα θα ορκιζόταν η δεύτερη κατά σειρά κυβέρνησή της – και η έβδομη την προεδρία της οποίας αναλάμβανε ο Κων. Καραμανλής.

«Σημαντική ανανέωση, με 18 νέα πρόσωπα και ριζική αναδιάρθρωση –μόνον τρεις υπουργοί και τρεις υφυπουργοί διετήρησαν τις παλιές τους θέσεις– πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με την νέα κυβέρνηση, η οποία ορκίσθηκε χθες ενώπιον του Προέδρου της ∆ημοκρατίας κ. Κων. Τσάτσου», ανέφερε η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο της 29ης Νοεμβρίου. Λίγο παρακάτω η Ελένη Μπίστικα ανέφερε ένα σχετικό περιστατικό: «[…] Αλλά ήταν και μερικοί νέοι που ούτε εξ όψεως τους γνώριζαν πολλοί. Παράδειγμα, ο νέος και στην ηλικία κ. Παλαιοκρασσάς, ο ένας από τους υφυπουργούς Συντονισμού, που δυσκολεύτηκε να περάσει την καγκελόπορτα. “Πρέπει να πάω για την ορκωμοσία”, είπε στον φρουρό. Κι εκείνος τον κεραυνοβόλησε μ’ ένα “Ποιας εφημερίδας είσθε, παρακαλώ;”…».

Πέρα από την ανανέωση των προσώπων που μετείχαν στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κων. Καραμανλής ανέθεσε νέους τομείς στα βασικά κυβερνητικά στελέχη: «Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 20 υπουργούς μόνο τρεις –οι κ.κ. Ευάγγ. Αβέρωφ, Κων. Λάσκαρης και Νικ. Μάρτης– και από τους 21 υφυπουργούς επίσης μόνο τρεις –οι κ.κ. Αχ. Καραμανλής, Βασ. Κοντογιαννόπουλος και Στ. Ταταρίδης– διετήρησαν τους τομείς που είχαν και στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα».

Επίσης, στη νέα κυβέρνηση συμμετείχε και η ηθοποιός Αννα Συνοδινού ως υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, ούσα η μοναδική γυναίκα της κυβερνητικής ομάδας. «Στην ερώτηση εάν θα προτιμούσε μια αντίστοιχη θέση στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου την εντάσσει η σταδιοδρομία της ως ηθοποιού, η κ. Συνοδινού απάντησε: “Η σωστή κοινωνική περίθαλψη και πρόνοια είναι ένας μεγάλος πολιτισμός που πρέπει να τον υπηρετήσω”», δήλωνε στην «Κ».

Η δεύτερη κυβέρνηση της Νέας ∆ημοκρατίας έμεινε γνωστή κυρίως για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ τον Μάιο του 1979, ενώ ήταν και η τελευταία κυβέρνηση στην οποία διετέλεσε πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: τον Μάιο του 1980 ανέλαβε Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας, αξίωμα που διατήρησε με μια πεντάχρονη διακοπή μέχρι το 1995.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Δεύτερη κυβέρνηση Ν.Δ. με πολλά νέα πρόσωπα-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT