Τραγωδία στην Πύλο: Αφιξη ευρωπαϊκής βοήθειας και του επικεφαλής της Frontex στην Ελλάδα

Τραγωδία στην Πύλο: Αφιξη ευρωπαϊκής βοήθειας και του επικεφαλής της Frontex στην Ελλάδα

Σε σχετική ερώτηση της «Κ», εκπρόσωποι της Κομισιόν ανέφεραν πως ο Χανς Λάιτενς βρίσκεται ήδη στη χώρα μας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την άφιξη βοήθειας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών στις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ύστερα από το τραγικό ναυάγιο, χθες, ανοιχτά της Πύλου, γνωστοποίησαν πριν από λίγη ώρα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν.

Σε σχετική ερώτηση της «Κ» ανέφεραν, μάλιστα, πως ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς, βρίσκεται ήδη στη χώρα μας προκειμένου οι ευρωπαϊκές αρχές να διευκολύνουν και να ενισχύσουν το έργο των ελληνικών αρχών στις εν εξελίξει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αύριο θα γίνει συνάντηση της ευρωπαϊκής ομάδας (έρευνας και διάσωσης), που ενεργοποιήθηκε εκ νέου, ώστε να βοηθήσουν περαιτέρω και με την ανταλλαγή πληροφοριών.

Σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ξένων ανταποκριτών, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν ανέφεραν ότι μια πιθανή έρευνα για τα αίτια του νέου τραγικού ναυαγίου δεν είναι επί της ουσίας εφικτή αυτή τη στιγμή, καθώς είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Επανέλαβαν το χθεσινό μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου, σε ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε τη θλίψη της για το ναυάγιο. Μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη – μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες».

Οπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, το μήνυμα αυτό περιγράφει την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού: δηλαδή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις αιτίες (τη ρίζα) για τις παράτυπες αναχωρήσεις, τους διακινητές, αλλά και θα συμβάλει στην εξεύρεση νομότυπων δρόμων για την άφιξή τους στην Ευρώπη.

«Τέτοιες τραγωδίες μας επηρεάζουν όλους» και μας αφορούν, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η Κομισιόν.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν, παράλληλα, στο συγκεκριμένο πλαίσιο που αφορά τις επιχειρήσεις στη θάλασσα, που όπως επισήμαναν δεν υπήρχαν στο παρελθόν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως; οι έρευνες επιχείρησης και διάσωσης αποτελούν ευθύνη των κρατών – μελών, που ενισχύονται όταν χρειαστεί από τις ευρωπαϊκές αντίστοιχες αρχές.

«Ο ρόλος μας είναι να αναζητήσουμε τις ρίζες του προβλήματος και να εξασφαλίσουμε ότι αυτές θα περιοριστούν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της προέδρου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ενώ επιπλέον σημείωσε πως θα ήταν «επιφυλακτικός» σε ό,τι αφορά τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στο ναυάγιο στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT