Εκλογές 2023: Νέο τοπίο στις περιφέρειες Πελοποννήσου

Εκλογές 2023: Νέο τοπίο στις περιφέρειες Πελοποννήσου

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα και η αύξηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ σε Αρκαδία, Κορινθία και Μεσσηνία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί το μεγάλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας με 12 γράμματα και επτά εκλογικές περιφέρειες: «Πελοπόννησος». Τα εκεί αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου έκαναν όλα τα κομματικά επιτελεία –κάποια με χαμόγελα, άλλα όχι και τόσο– να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει μπροστά στην κάλπη της άλλης Κυριακής να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή είτε για να αναπληρώσουν τυχόν απώλειες είτε για να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους.

Ορισμένα επιτελεία προσδοκούν ακόμα και ανατροπές των όσων προκύπτουν αφενός από τις εκλογές της απλής αναλογικής και αφετέρου από τα πιθανολογούμενα σενάρια τα οποία με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων («Καθημερινή», 11/6/2023, Στ. Γ. Παπαντωνίου) «δείχνουν» ότι ενδεχομένως οδεύουμε προς μία επτακομματική Βουλή.

Συνοπτικά, οι πλέον αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις του εκλογικού Μοριά, είναι: Πρώτον, η Ηλεία, αφού στη συγκεκριμένη περιφέρεια έδωσε «άρωμα» Ευρώπης και διεθνούς διπλωματίας η παρουσία στο εκεί γαλάζιο ψηφοδέλτιο και εκλογή του παλαιότερα υπουργού Εξωτερικών και προσφάτως Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Δεύτερον, η Αχαΐα για δύο λόγους: α) Επειδή άλλαξε χρώμα στον εκλογικό χάρτη της χώρας από ροζ, αφού στις εκλογές του 2019 εκεί αναδείχθηκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, σε γαλάζιο μια και την πρωτιά πήρε η Νέα Δημοκρατία. β) Διότι φαίνεται να λαμβάνουν τις μοναδικές τους έδρες στην Πελοπόννησο η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Για τη Νέα Δημοκρατία από την ανάγνωση συνδυαστικά αποτελεσμάτων του Μαΐου και προβλέψεων βάσει των δημοσκοπήσεων που «τρέχουν», μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν η Μεσσηνία, η Αρκαδία και η Λακωνία, αφού παρατηρείται σε αυτές οριακή μείωση των ποσοστών της σε σχέση με το 2019. Στην πρώτη εξ αυτών, ωστόσο, προβλέπεται να κερδίζει στις προσεχείς εκλογές δύο έδρες με τους Ι. Λαμπρόπουλο και Περ. Μαντά.

Αξιο προσοχής είναι ότι σε πελοποννήσιες περιφέρειες καταγράφει κέρδη, ενίοτε μεγάλα, το ΠΑΣΟΚ: Στην Αρκαδία κερδίζει επτά μονάδες σε σχέση με το ’19, στην Κορινθία +6 και στη Μεσσηνία συν τέσσερις μονάδες.

Τέλος, όσον αφορά την περιφέρεια της Αχαΐας, οι προβλέψεις φέρουν να χάνουν από μία έδρα η Ελληνική Λύση και ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτές να περνούν στη Νίκη και στην Πλεύση Ελευθερίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT