Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ιστορικές υπογραφές στο Ζάππειο

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ιστορικές υπογραφές στο Ζάππειο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της 28ης Μαΐου 1979 υπογράφεται στο Ζάππειο Μέγαρο η Συμφωνία Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον πρωθυπουργό, και χρόνια υπέρμαχο της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον υπουργό Eξωτερικών Γεώργιο Ράλλη και τον αρμόδιο για τα θέματα της ΕΟΚ Γεώργιο Κοντογεώργη. «Με χειροκροτήματα», γράφει η «Καθημερινή» στις 29 Μαΐου, «όλοι οι παριστάμενοι υποδέχονταν την υπογραφή των δύο ογκωδέστατων τόμων, διαδοχικά από κάθε αντιπροσωπεία. Οταν ήλθε η σειρά της ελληνικής αντιπροσωπείας, τα χειροκροτήματα δυνάμωσαν αισθητά και κάλυψαν ολόκληρη την ιστορική στιγμή. Η ώρα ήταν 7 και 18. Ηταν η στιγμή που η συγκίνηση του Ελληνα πρωθυπουργού ανέβηκε και στα μάτια του. Η βιαστική και διακριτική κίνηση της παλάμης στο μέτωπό του λίγους μπόρεσε να ξεγελάσει ότι είχε σαν αιτία τον ιδρώτα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέφερε: «Από πείρα, αλλά και από χαρακτήρα, δεν χρησιμοποιώ αφορισμούς. Και δυσπιστώ προς τις θεωρητικές κατασκευές, που ερμηνεύουν τους νόμους της ιστορικής εξελίξεως και δίνουν στους ανθρώπους έτοιμες συνταγές για την λύση των προβλημάτων τους. Βασίζομαι πάντοτε στην μελέτη πραγματικών δεδομένων και στα διδάγματα της ιστορικής πείρας. Αυτά με έπεισαν ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενοποίησή της. Και ότι το μέλλον της Ελλάδος βρίσκεται στην Ενωμένη Ευρώπη. Και με την πεποίθηση αυτή αγωνίστηκα, επί μία εικοσαετία περίπου, να εντάξω την χώρα μου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Και κατέληγε: «Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή μας μοίρα. Διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Εχομε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Εχομε την απόφαση να είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσώρτσιλ και όλοι Ελληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλλεϋ. […]».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ιστορικές υπογραφές στο Ζάππειο-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT