Προς κλείσιμο οδεύει η υπόθεση του Nammos στη Μύκονο. Η Πολεοδομία Σύρου πιστοποίησε τη συμμόρφωση της εταιρείας, η οποία ολοκλήρωσε την κατεδάφιση όσων της ζήτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του κομματιού που έχει σφραγιστεί. Προχθές, εκδικάστηκε στη Σύρο η αίτηση του Principote για άρση και της δικής του απόφασης σφράγισης, μόνο που στην περίπτωσή του η απόφαση είναι πιο περίπλοκη.
Πριν από μία εβδομάδα, λοιπόν, η Υπηρεσία Δόμησης Σύρου πιστοποίησε την κατεδάφιση, από την εταιρεία Nammos World ΙΚΕ, των παράνομων προσθηκών που είχαν εντοπιστεί τον Απρίλιο από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος (επαυξημένων με αυτά που προέκυψαν από τον έλεγχο των αεροφωτογραφιών). Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή αφορά κτίριο στην ανατολική πλευρά της εγκατάστασης του Nammos, για το οποίο είχε ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία επειδή οι επιθεωρητές εντόπισαν τις εργασίες σε εξέλιξη. Μετά τη συμμόρφωση της επιχείρησης δεν υφίσταται πλέον λόγος να παραμένει η σφράγιση του εστιατορίου-μπαρ Concept και η εταιρεία αιτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος την άρση της σφράγισης. Να σημειωθεί ότι προ ημερών επρόκειτο να εκδικαστεί στο Εφετείο Αθηνών η κύρια προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης κατεδάφισης, έλαβε όμως αναβολή έπειτα από αίτημα του Δημοσίου (προφανώς για να δοθεί χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας συμμόρφωσης).
Αντίθετα, στην περίπτωση του Principote η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Προχθές η εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο Πρωτοδικείο Σύρου ζητώντας να αρθεί η απόφαση σφράγισης επειδή η επιχείρηση προχώρησε σε εκτεταμένες κατεδαφίσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εταιρεία επιχειρεί έναν νομικό ελιγμό: επειδή το Principote βρίσκεται σε πολλά γειτονικά οικόπεδα, η εταιρεία ζήτησε να αρθεί η απόφαση σφράγισης ως προς τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ένα από αυτά, στο οποίο ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση των παρανομιών. Το ζήτημα είναι αν το δικαστήριο θα δεχθεί το επιχείρημα αυτό, ή θα αποφασίσει ότι, εφόσον πρόκειται για ενιαία επιχείρηση, πρέπει να προηγηθεί η αποξήλωση και των 40.000 τ.μ. πολεοδομικών παρανομιών.
Η επιχείρηση έχει δύο επιχειρήματα εις βάρος της. Πρώτον, ότι είχε και στο παρελθόν σφραγιστεί, αλλά λειτουργούσε από το 2017 χωρίς καμία άδεια. Δεύτερον, ότι διαπιστωμένα επιχείρησε να «κρύψει» με μεγάλες ποσότητες άμμου και χώματος διάφορα τσιμεντώματα στον αιγιαλό και στο εσωτερικό. Την έκταση των κατεδαφίσεων θα πρέπει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να πιστοποιήσει ιδιώτης ελεγκτής δόμησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν… πέντε προσπάθειες, καθώς οι τέσσερις πρώτοι μηχανικοί που κληρώθηκαν (από τη λίστα ελεγκτών μηχανικών) αρνήθηκαν.
Πάντως, οι έλεγχοι στη Μύκονο συνεχίζονται – χθες έγινε προσαγωγή οκτώ εργατών και δύο μηχανικών που επέκτειναν παρανόμως ταβέρνα στην περιοχή Αγίου Στεφάνου. Εκκρεμεί η έκδοση πέντε πορισμάτων από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος για επιχειρήσεις του νησιού, ανάμεσα στις οποίες και το υπόλοιπο Nammos.