Προς αξιολόγηση οι αρχαιότητες που βρέθηκαν κρυμμένες στην Πάρνηθα

Προς αξιολόγηση οι αρχαιότητες που βρέθηκαν κρυμμένες στην Πάρνηθα

Ερώτημα παραμένει επίσης αν τα ευρήματα που έχουν ιστορική και αρχαιολογική αξία αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής και αν είχαν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο της Πάρνηθας προκειμένου να συλλεχθούν από κάποιον παραλήπτη

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, για φύλαξη και για τελική εκτίμηση, μεταφέρονται σήμερα τα 32 αντικείμενα που περισυνέλεξε χθες το πρωί από δασική περιοχή της Πάρνηθας η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας και αφού μεταφέρθηκαν στην έδρα του, εξετάστηκαν προκαταρκτικά από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με την πρώτη γνωμάτευση της αρχαιολόγου, μόνο ένα μέρος των αντικειμένων εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων. Τα υπόλοιπα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, καθώς πιθανότατα αποτελούν νεότερες απομιμήσεις.

Με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα λυχνάρι μήκους 11 εκατοστών, ένας κορινθιακός αρύβαλλος ύψους 6 εκατοστών, ένα τμήμα πήλινου μυροδοχείου ύψους 8,5 εκατοστών και ένα τμήμα ατρακτόσχημου μυροδοχείου ύψους 11,5 εκατοστών.

Ερώτημα παραμένει επίσης αν τα ευρήματα που έχουν ιστορική και αρχαιολογική αξία αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής και αν είχαν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο της Πάρνηθας προκειμένου να συλλεχθούν από κάποιον παραλήπτη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, η οποία πάντως δεν πραγματοποιεί ανασκαφικές έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να αποστείλει υπόμνημα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με την αναλυτική αξιολόγηση των αντικειμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT