Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν σπίτια στη Θεσσαλονίκη – 300 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν σπίτια στη Θεσσαλονίκη – 300 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική

Δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων, υπερχείλιση ρέματος, διακοπή υδροδότησης και τα άλλα προβλήματα της νεροποντής που συνεχίζεται

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά προβλήματα προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 300 κλήσεις, εκ των οποίων οι 25 αφορούν, 25 αντλήσεις υδάτων, δύο κοπές δέντρων και τρεις μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Η ισχυρή βροχόπτωση επηρεάζει κυρίως περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, το κέντρο της πόλης και τα Μουδανιά Χαλκιδικής όπου σημειώθηκαν και τοπικές διακοπές ρεύματος.

Ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας ΚΜ, Χαράλαμπος Στεργιάδης, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε επί ποδός με όλα τα μηχανήματα που έχουμε στη διάθεσή μας και σιγά σιγά αίρονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Στο στόχαστρο των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκονται περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και κυρίως την Πολίχνη, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε Τούμπα και Διαβατά.

Μερικά από τα πιο ενδεικτικά προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση είναι το κλείσιμο του τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα, αλλά και η υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου για τρίτη φορά, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να μπαίνουν μέσα σε σπίτια.

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης.

Οπως ανακοίνωση η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), η προαναφερόμενη βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Στο σημείο βρίσκονται τεχνικοί και εργάζονται για την αποκατάσταση της υδροδότησης.



Ο αντιδήμαρχος Παύλου Μελά, Σ. Λαζαρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε:

«Φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια για αντιπλημμυρικά έργα στον δήμο Παύλου Μελά, 15 χρόνια να ετοιμαστούν οι μελέτες, ενάμιση χρόνο έχουν τελειώσει οι μελέτες και περιμένουμε πότε θα ξεκινήσουν τα έργα να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Είναι ένα αντιπλημμυρικό έργο, που επείγει, είμαστε μέσα στον αστικό ιστό. Όλη την εβδομάδα είχαμε τα ίδια θέματα, σήμερα το βράδυ ήταν τόσο το νερό της βροχής, που δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν, έχουν υπερχειλίσει και οι τρεις γέφυρες εδώ στην περιοχή. Πριν από δύο χρόνια θρηνήσαμε θύμα, παρασύρθηκε ένας συνάνθρωπός μας και τον βρήκαμε κάτω σε μία γέφυρα. Φωνάζουμε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι πρώτης προτεραιότητας. Δε γίνεται να επενδύουμε σε άλλα ζητήματα και να μην επενδύουμε στην πολιτική προστασία και την ασφάλεια των πολιτών».


Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζονται ακόμη, καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον σταθμού του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 02:30 περίπου, οπότε ξεκίνησε η ισχυρή βροχόπτωση, έως τις 09:30 περίπου, καταγράφηκαν 84 χιλιοστά υετού. Σημειώνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή έναν τόνο νερό ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έπεσαν 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες.

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο τη ημέρας, ο όγκος του υετού αναμένεται να αυξηθεί. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και σε άλλους σταθμούς της πόλης έως το πρωί του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της ΔΕΘ (63 χιλιοστά) και της Καλαμαριάς (58 χιλιοστά). 

Πηγή: thestival, ΕΡΤ, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT