Ο Καραμανλής πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Καραμανλής πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μακρά θητεία ως υπουργός και πρωθυπουργός, στις 5 Μαΐου 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκτά έναν νέο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας: εκλέγεται για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Στις 11.10 χθες το πρωί ο κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκατέλειπε την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός. Μετά μία ώρα, στις 12.16 ακριβώς, ο πρόεδρος της Βουλής κ. ∆ημήτριος Παπασπύρου μέσα στα παρατεταμένα χειροκροτήματα των βουλευτών που υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και των ασφυκτικά γεμάτων θεωρείων, ανακοίνωσε ότι η Βουλή είχε εκλέξει νέο Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας», ανέφερε την επομένη η «Καθημερινή».

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνε: «Η Βουλή ανέδειξε σήμερα το νέο Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας […] σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Τον ανέδειξε βέβαια ύστερα από τρεις αγωνιώδεις –για την παράταξη της ∆εξιάς– ψηφοφορίες με το συμπλήρωμα βουλευτών που αποσχίστηκαν από ορισμένα κόμματα. Από την άσκηση των καθηκόντων του και από τη διαρκή, συνεπή και ευλαβή διερμηνεία της λαϊκής κυριαρχίας θα εκτιμηθεί η πολιτεία του νέου Προέδρου της ∆ημοκρατίας […]».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εκλεγεί Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία συγκέντρωσε 183 ψήφους. Με βάση το Σύνταγμα, για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας πρέπει να λάβει 200 ψήφους από τους 300 βουλευτές. Αν αυτές οι ψήφοι δεν συγκεντρωθούν, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται με τους ίδιους όρους. Αν πάλι δεν συγκεντρωθούν, τότε γίνεται τρίτη ψηφοφορία, όπου αυτή τη φορά ο Πρόεδρος εκλέγεται με 180 ψήφους.

Μιλώντας μετά την εκλογή του, ο Kωνσταντίνος Καραμανλής σημείωσε: «Υπό την ιδιότητά μου αυτή, θα έχω δύο βασικές επιδιώξεις: πρώτον, την στερέωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και την ομαλή λειτουργία των θεσμών του. Και δεύτερον, την υπεράνω πολιτικών ανταγωνισμών διαφύλαξη και ενίσχυση της εθνικής μας ενότητος. Ενότητος, την οποία φιλοδοξώ να συμβολίζω ως Πρόεδρος όλων των Ελλήνων».

Η πρώτη του θητεία στο προεδρικό αξίωμα θα διαρκούσε μέχρι το 1985.

Ο Καραμανλής πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT