Απεγκλωβίστηκαν 145 μετανάστες από νησίδα στον Εβρο

Απεγκλωβίστηκαν 145 μετανάστες από νησίδα στον Εβρο

Πέρασαν από την τουρκική όχθη του ποταμού κατά τη διάρκεια της νύχτας – Ιρακινοί και Σύροι οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και παιδιά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος συναγερμός για μετανάστες σε νησίδα στα Μαράσια Εβρου σήμανε χθες τα ξημερώματα σε Αστυνομία και Στρατό. Αφορμή υπήρξαν μαρτυρίες αυτοπτών που ανέφεραν ότι στη νησίδα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά. Κατόπιν επιχείρησης της Αστυνομίας με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου 145 αλλοδαποί, κυρίως από το Ιράκ και τη Συρία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και μετανάστες πήγαν από την τουρκική όχθη του ποταμού στη νησίδα του Εβρου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για την παρουσία τους στο σημείο ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, η οποία ζήτησε τη συνδρομή της Πυροσβεστικής για την απομάκρυνση των αλλοδαπών από τη νησίδα. Πράγματι, κλιμάκιο της 4ης ΕΜΑΚ στην Κομοτηνή πήγε στο σημείο μαζί με φουσκωτή βάρκα, ενώ με δύο φουσκωτές βάρκες πήρε μέρος στην επιχείρηση και η αστυνομία.

Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε περίπου 50 λεπτά αργότερα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι πρόσφυγες και μετανάστες, που κατάγονται από το Ιράκ και τη Συρία, ήταν συνολικά 145, μεταξύ των οποίων και δεκάδες ανήλικοι. Δικογραφία για την υπόθεση ανέλαβε να σχηματίσει το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου, ενώ οι διασωθέντες επρόκειτο να μεταφερθούν σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στον βόρειο Εβρο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. διέψευδαν πληροφορίες που ήθελαν να υπάρχουν εγκλωβισμένοι μετανάστες και σε δεύτερη νησίδα, κοντά στο Σουφλί. Για την ύπαρξή τους στο σημείο είχαν ενημερώσει την αστυνομία με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δύο διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τη μια μάλιστα από αυτές (Alarm Phone) να προχωρεί και σε σχετική ανάρτηση σε λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Στις 19 Ιουνίου, συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης ανέφεραν ότι «επικοινώνησε μαζί μας ομάδα 36 ατόμων που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε νησίδα κοντά στο Κισσάρι Εβρου. Είναι απελπισμένοι και ζητούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Ενημερώσαμε τις τοπικές αρχές στην Ελλάδα για την ανάγκη άμεσης διάσωσής τους».

Αναφορές υπήρξαν και στον τοπικό Τύπο του Εβρου. Ωστόσο, αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά διευκρίνισαν στην «Κ» ότι έγινε έρευνα στη συγκεκριμένη νησίδα με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) και θερμικών καμερών, δίχως η συγκεκριμένη ομάδα μεταναστών να εντοπιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT