Στροφή των χρηστών από την ηρωίνη στην κάνναβη

Στροφή των χρηστών από την ηρωίνη στην κάνναβη

Στην κάνναβη και την κοκαΐνη στρέφονται όλο και περισσότερο οι χρήστες ουσιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον απολογισμό του ΚΕΘΕΑ για το 2022

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κάνναβη και την κοκαΐνη στρέφονται όλο και περισσότερο οι χρήστες ουσιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον απολογισμό του ΚΕΘΕΑ για το 2022, χρονιά κατά την οποία λόγω της υποχώρησης της πανδημίας ανέβηκε εκ νέου ο αριθμός των χρηστών. «Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι 9 στους 10 ανέφεραν ως κύριες ουσίες χρήσης την ηρωίνη και τα οπιοειδή, σήμερα όμως η αναλογία είναι μόλις ένας στους τρεις», ανέφερε χθες ο κ. Χρήστος Λιάπης, ψυχίατρος και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ. Το 2022 η κάνναβη και τα συνθετικά κανναβινοειδή αναφέρονται ως κύρια ουσία χρήσης (37,5%), ακολουθούν η ηρωίνη και τα οπιοειδή (31,5%), η κοκαΐνη και τα αμφεταμινούχα ναρκωτικά (27%), υπνωτικά και κατασταλτικά (2,9%), άλλα ναρκωτικά (0,9%) και παραισθησιογόνα (0,2%).

Μεταξύ των εφήβων κυριαρχεί η κάνναβη (8 στους 10 χρήστες). «Ενα τσιγάρο σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να αποβεί δυνητικά καταστροφικό για τη μελλοντική εξέλιξη του ατόμου, καθώς δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως το νευρικό σύστημα», επισημαίνει ο ίδιος. Από την άλλη, οι χρήστες ηρωίνης ζητούν πλέον βοήθεια μετά το πέρας 20 και πλέον ετών χρήσης. «Κατά μέσον όρο φθάνουν σε εμάς στα 37,4 έτη, ενώ ήδη σε μεγάλο ποσοστό έχουν κάνει παράλληλη χρήση και άλλων ουσιών», προσθέτει. Η μέση ηλικία κατά την οποία προσήλθαν το 2022 οι χρήστες στο ΚΕΘΕΑ είναι τα 32 έτη, ενώ η ηλικία στην οποία είχαν κατά μέσον όρο επαφή με ουσίες είναι τα 16 έτη. Εξ αυτών, το 38% ανέφερε σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα υγείας, ενώ 4 στους 10 πάσχουν από κατάθλιψη. Συνολικά, μέσα στην τελευταία δεκαετία παρατηρείται αισθητή αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας όσων ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ, από 22,3% το 2013 σε 38% το 2022. Κάτι που συνδέεται, αναμφισβήτητα, με την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, διεθνώς.

«Υπάρχει η χρήση στον δρόμο, που αποτελεί την πιο ακραία και επικίνδυνη συνθήκη, αλλά και η κατ’ οίκον χρήση», επισημαίνει ο κ. Τάσος Σμετόπουλος, ιδρυτής του οργανισμού STEPS και επικεφαλής του προγράμματος street work. Στον δρόμο κυκλοφορούν πολύ η ηρωίνη και η κοκαΐνη του δρόμου, οι οποίες έχουν πολλές προσμείξεις ώστε να πέφτει η τιμή τους, η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (σίσα) και τα μπένζο, αλλά και συνθετική μορφή κάνναβης. Οι πιο νέοι τείνουν προς την κάνναβη, οι γυναίκες μάλλον προς την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. «Δοκιμάζουν διάφορα, μέχρι να γίνουν σταθεροί χρήστες της ουσίας που νιώθουν ότι τους “καλύπτει”. Τα ναρκωτικά στους δρόμους της Αθήνας πωλούνται σε δόσεις έναντι 5 ευρώ, ενώ όσοι κάνουν χρήση σπίτι τους και αγοράζουν ανά γραμμάριο και πληρώνουν πολύ περισσότερα, ενδέχεται να είναι λίγο καλύτερη ποιότητα, λίγο λιγότερο νοθευμένα». Η κατεξοχήν «πιάτσα» εντοπίζεται στον ΟΣΕ, μεταξύ πλατείας Βάθη, Καραϊσκάκη και Ομόνοιας, ενώ αντίστοιχα πολλοί χρήστες και έμποροι κινούνται και στην Πανεπιστημίου – πλατεία Κλαυθμώνος – Σανταρόζα. Σύμφωνα με τον κ. Σμετόπουλο, «είναι θετικό ότι έχουμε περισσότερες υπηρεσίες απ’ ό,τι στο παρελθόν, όμως για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να είναι και ελκυστικές. Δηλαδή να μη λειτουργούν τιμωρητικά προς τον χρήστη που έχει ανάγκη στήριξης, να μην τον επανατραυματίζει η επαφή με τους ειδικούς, γιατί το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης».

Οι αριθμοί

14.382 πολίτες προσέφυγαν στο ΚΕΘΕΑ για βοήθεια το 2022.

472 ήταν εξαρτημένοι με το Διαδίκτυο/gaming.

737 ήταν εθισμένοι στο αλκοόλ.

855 ήταν εθισμένοι στον τζόγο.

12.318 ήθελαν να σταματήσουν τη χρήση ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT