Αεροδρόμιο Σκιάθου: «Φλερτάροντας» με τον κίνδυνο για μια φωτογραφία

Αεροδρόμιο Σκιάθου: «Φλερτάροντας» με τον κίνδυνο για μια φωτογραφία

Παρά τις προειδοποιητικές πινακίδες και τον περσινό σοβαρό τραυματισμό μιας γυναίκας, τουρίστες εξακολουθούν να πλησιάζουν τις τουρμπίνες των αεροσκαφών

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα από τo αεροδρόμιο της Σκιάθου, με τον αέρα από τις τουρμπίνες αεροσκάφους να παρασύρει τους τουρίστες, οι οποίοι, αν και γνωρίζουν την επικινδυνότητα του σημείου, επιλέγουν να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους για μία φωτογραφία.

«Εδώ είναι μια μικρή προεπισκόπηση του απόλυτου χάους που επικρατεί όταν οι άνθρωποι υποτιμούν τη δύναμη του κινητήρα στα αεροσκάφη», έγραψε χρήστης του Twitter που επισκέφθηκε το νησί την περασμένη εβδομάδα. 

Το αεροδρόμιο της Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» έχει επιφάνεια 450.000 τετραγωνικών μέτρων και συνορεύει με τη θάλασσα και τον παραλιακό δρόμο. Προκειμένου ένα αεροπλάνο να απογειωθεί από τον μικρού μεγέθους διάδρομο, μήκους 1.628 μέτρων, θα πρέπει να ξεκινήσει από το σημείο όπου βρίσκεται η παραλία. Ωστόσο από την εκτίναξη αέρος από την τουρμπίνα, πολλοί τουρίστες έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή έχουν παρασυρθεί προς την παραλια, όπου υπάρχει και ένα βραχώδες σημείο. 

Με αυτόν τον τρόπο πέρισυ σημειώθηκε o πιο σοβαρός τραυματισμός, όταν μία 61χρονη τουρίστρια εκτινάχθηκε προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα να υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που την οδήγησαν στο νοσοκομείο του Βόλου. Μάλιστα λίγες ημέρες πριν τον τραυματισμό της τουρίστριας, ακόμη ένας 79χρονος άνδρας που κινούνταν στον δρόμο δίπλα από τον αεροδιάδρομο της Σκιάθου, εκτινάχθηκε προς την ακτή και συγκεκριμένα σε απόσταση 10 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν. Ο ηλικιωμένος άνδρας είχε μεταφερθεί κι αυτός στο Κέντρο Υγείας του νησιού όπου διαπιστώθηκε πως δεν έφερε σοβαρά τραύματα.

Αεροδρόμιο Σκιάθου: «Φλερτάροντας» με τον κίνδυνο για μια φωτογραφία-1
Την περασμένη χρονιά, ο Δήμος Σκιάθου τοποθέτησε τρεις μεγάλες πινακίδες στο σημείο καθώς και σχετική διαγράμμιση δρόμου με κίτρινο χρώμα. 

Έναν χρόνο μετά, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Το σημείο παραμένει δημοφιλής προορισμός των «plane spotters», οι οποίοι συγκεντρώνονται σε αεροδρόμια προκειμένου να απαθανατίσουν την στιγμή που προσγειώνονται ή απογειώνονται τα αεροσκάφη, αλλά και τουριστών, που όμως δεν είναι εξίσου έμπειροι και δεν έχουν αίσθηση των κινδύνων που ελλοχεύουν. 

Ο Θανάσης Τ., κάτοικος του νησιού επισημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι οι «plane spotters», καθώς οι περισσότεροι είναι έμπειροι και διατηρούν μία απόσταση ασφαλείας. Αντίθετα, οι τουρίστες – με πλήρη άγνοια κινδύνου – κάθονται ακριβώς πίσω από τις τουρμπίνες των αεροσκάφων.

Και αυτό παρότι υπάρχουν πολλές πινακίδες που προειδοποιούν για κίνδυνο θανάσιμου ατυχήματος, ενώ, από την πλευρά του, το Λιμενικό φροντίζει να ενημερώνει και τους κατόχους ιστιοπλοϊκών που βρίσκονται αρκετά κοντά στο σημείο. 

Παράλληλα, ο Δήμος τοποθέτησε την περασμένη χρονιά επιπλέον προειδοποιητικές πινακίδες στο σημείο, προκειμένου να αποτρέψει τους τουρίστες να πλησιάσουν.

Αεροδρόμιο Σκιάθου: «Φλερτάροντας» με τον κίνδυνο για μια φωτογραφία-2
Ο δήμαρχος του νησιού Θοδωρής Τζούμας επισημαίνει στην «Κ» πως οι τουρίστες πηγαίνουν στο σημείο με δική τους ευθύνη κι ενώ γνωρίζουν την κατάσταση. 

«Ο Δήμος έχει πάρει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που θα μπορούσε να πάρει. Έχουμε βάλει παντού προειδοποιητικές πινακίδες, φωτεινό σηματοδότη και έχουμε βάψει με κίτρινο χρώμα όλο το μέρος του δρόμου στο οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού Θοδωρής Τζούμας προσθέτοντας πως οι τουρίστες πηγαίνουν στο σημείο με δική τους ευθύνη, παρότι γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού. 

Αεροδρόμιο Σκιάθου: «Φλερτάροντας» με τον κίνδυνο για μια φωτογραφία-3

Η Fraport, που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, ξεκαθαρίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του αερολιμένα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων παραχώρησης. Σημειώνει, δε, πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα ούτε σε νομικό, ούτε σε θεσμικό επίπεδο για ό,τι συμβαίνει εκτός του αεροδρομίου.

Η «Κ» επικοινώνησε με την Fraport η οποία επισήμανε πως το θέμα συνεχίζει να απασχολεί την εταιρεία, ωστόσο από την πλευρά της δεν μπορεί ούτε να παρέμβει στον αεροδιάδρομο με κάποια κατασκευή (π.χ. χτίζοντας έναν τοίχο), αλλά ούτε να αλλάξει την κατεύθυνση των αεροπλάνων, καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT