Συνέδριο Νόστος: Η ψυχική υγεία υπό το πρίσμα ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και… εξερευνητών της Ανταρκτικής

Συνέδριο Νόστος: Η ψυχική υγεία υπό το πρίσμα ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και… εξερευνητών της Ανταρκτικής

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ας αγκαλιάσουμε τη δύναμη των ονείρων. Οι μηχανές μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από εμάς, όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να ονειρεύονται. Αυτό είναι κάτι αποκλειστικά δικό μας. Η ανθρώπινη δημιουργικότητα και η έμπνευση δεν είναι μετρήσιμα» είπε, μεταξύ άλλων, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και πρόεδρος του οργανισμού Renewed Democracy, Γκάρι Κασπάροφ, σε μια από τις καταληκτικές ομιλίες του ετήσιου συνεδρίου Νόστος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έριξε χθες αυλαία.

Πλήθος ακαδημαϊκών, ιατρών, ακτιβιστών, αλλά και… εξερευνητών της Ανταρκτικής, έδωσαν το παρόν στην τελευταία μέρα των εργασιών εξετάζοντας το θέμα της ψυχικής υγείας. Ο Δρ. Σάντερ Μαρξ, διευθυντής του Κέντρου Ψυχιατρικής Ακριβείας και Ψυχικής Υγείας Σταύρος Νιάρχος που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παρουσίασε ευρήματα πρωτοποριακών ερευνών στον τομέα της ιατρικής ακριβείας. «Η συγκεκριμένη προσέγγιση στην περίθαλψη βασίζεται στην παροχή εξειδικευμένης θεραπείας για τον κάθε ασθενή, και εξασφαλίζει όχι μόνο ταχύτερα, και καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και την αξιοπρέπεια του κάθε ασθενούς» τόνισε ο Δρ. Μαρξ.

Συγκινητική ήταν η παρουσία της Ντιβάιν Κρουζ, πρώην ασθενούς του Δρ. Μαρξ, η οποία κατάφερε να καταπολεμήσει τη χρόνια νόσο του νευροψυχιατρικού συστηματικού ερυθηματώδη λύκου. «Σκέψου πως ο τοίχος είναι ο Γολιάθ, και δες τον να γίνεται κομμάτια» είπε η Κρουζ διαβάζοντας ποίημα της για την ψυχική υγεία και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Στο Νιάρχος βρέθηκε και η γνωστή ηθοποιός Γκλεν Κλόουζ, συνιδρύτρια της οργάνωσης «Bring Change to Mind» που δραστηριοποιείται στον τομέα της εξάλειψης του κοινωνικού στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία. «Τα ταμπού γύρω από την ψυχική υγεία είναι πολλές φορές χειρότερα από την ίδια την ασθένεια. Δεν πρέπει να αφήσουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα στο σκοτάδι» είπε, καλώντας το κοινό να γίνει μέρος του διαλόγου για την ψυχική υγεία.

Το φετινό συνέδριο έφτασε μέχρι τον Νότιο Πόλο δίνοντας το βήμα στους «μοναχικότερους ανθρώπους του πλανήτη». Ο Αδριανός Γολέμης, ιατρός επανδρωμένων διαστημικών αποστολών και πρώτος Έλληνας που έχει περάσει με επιτυχία και τα έξι στάδια της διαδικασίας επιλογής Ευρωπαίων αστροναυτών, και ο οποίος έχει εργαστεί ως ερευνητής στον σταθμό Κονκόρντια στην Ανταρκτική εξήγησε πώς αντιμετωπίζει τη μοναξιά στο μακρινό αυτό σημείο του πλανήτη. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολικού σκότους, και έχουμε να δούμε τον ήλιο από τον Μάιο. Αυτό που μας βοηθά να είμαστε καλά είναι η επαφή με την οικογένειά μας και η ενασχόληση με πράγματα που μας γεμίζουν». 

Το συνέδριο έκλεισε με ομιλία της Βάλερι Μπάιντεν Όουενς, προέδρου του Ινστιτούτου Μπάιντεν στο πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ και αδερφή του νυν Αμερικανού Προέδρου, η οποία υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση της λογικής και του πολιτισμένου διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο. «H ενσυναίσθηση είναι ο συνδετικός κρίκος της ανθρώπινης φύσης. Μπορεί να μην μπορέσουμε να καταλάβουμε ποτέ απόλυτα τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε. Και αυτή η προσπάθεια είναι αρκετή για να μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Η ενσυναίσθηση είναι το απόλυτο εμβόλιο. Αποτρέπει το μίσος, το κακό και τη βία» δήλωσε, καλώντας το κοινό ανάγουν την ενσυναίσθηση σε κοινή στρατηγική για ένα καλύτερο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT