Μειωμένη έως και μηδενική η καρποφορία την εφετινή ελαιοκομική περίοδο 2023/24

Μειωμένη έως και μηδενική η καρποφορία την εφετινή ελαιοκομική περίοδο 2023/24

Oι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης κατά την ελαιοκομική περίοδο 2022/23 ήταν σημαντικές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά μειωμένη έως και μηδενική προβλέπεται να είναι η σημερινή (έτος 2023) καρποφορία των ελαιόδενδρων, που αφορά την επόμενη ελαιοκομική περίοδο 2023/24, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούτσιας.

Αναφερόμενος σε προηγούμενο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τις ενδεχομένως λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν ο κ. Ντούτσιας διευκρινίζει ότι «τα θεσμοθετημένα χρονικά περιθώρια μιας ελαιοκομικής περιόδου για τις επιτραπέζιες ελιές, είναι η 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Αρα η ελαιοκομική περίοδος 2022/23 κυμαίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την 31η Αυγούστου 2023 και επομένως η παραγωγή των δέντρων αφορά στο έτος 2022 της ελαιοκομικής περιόδου 2022/23 (το πρώτο συνθετικό έτος της κάθε ελαιοκομικής περιόδου).

Και καταλήγει «πράγματι λοιπόν, η αναφορά σε “τρέχουσα” ή κατ΄ άλλους “φετινή” ελαιοκομική περίοδο αφορά στην παραγωγή του έτους 2022 η οποία υπήρξε σημαδιακή με μέγεθος ρεκόρ (445.000 τον. ελαιόκαρπου επιτραπέζιων ποικιλιών συλλέχθηκαν και οδηγήθηκαν στην επιτραπέζια χρήση)».

Τεράστιο πρόβλημα η έλλειψη εργατικών χεριών

Η έλλειψη εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία χρόνια έχει «χτυπήσει κόκκινο», με πολλούς κλάδους να κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι μένουν ασυγκόμιστα μεγάλα κομμάτια της παραγωγής τους, έχοντας ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση του διαθέσιμου αγροτικού εισοδήματος όσο και της μικρότερης εισροής εσόδων στα δημόσια ταμεία (λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, μικρότερα έσοδα από ΦΠΑ κ.α.).

Στον ελαιοκομικό τομέα οι συνέπειες που προκλήθηκαν από την έλλειψη εργατών γης κατά την ελαιοκομική περίοδο 2022/23 ήταν σημαντικές.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕΠΕΛ μόνο για τις πράσινες ελιές (ποικιλίες “Χαλκιδική” και “Αμφίσσης”) σοδειάς 2022/23, το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής των πράσινων ελιών παρέμεινε στα ελαιόδεντρα. Αυτό όπως επισήμανε ο κ. Ντούτσιας είχε «ως αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου 27 εκατ. ευρώ ενώ και οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων σε ασφαλιστικές εισφορές από εργόσημα, εκτιμώνται ότι ξεπέρασαν 2 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα παραμένει καθώς «η Ελληνική Διοίκηση δεν κατόρθωσε να μεριμνήσει για το πρόβλημα, ούτε μέχρι την ολοκλήρωση της συλλογής των ελιών της ποικιλίας “Καλαμάτα” (Ιανουάριος 2023), αλλά ούτε μέχρι και “σήμερα”» υπογραμμίζοντας ότι «Κάθε πρωτοβουλία της Οργάνωσης για την επίλυση του προβλήματος έχει πέσει στο κενό και διαπιστώνεται συστηματική ολιγωρία από το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT