«Πόλεμος» στη Ρόδο για τις ομπρέλες στις παραλίες

«Πόλεμος» στη Ρόδο για τις ομπρέλες στις παραλίες

Στα χέρια ήρθαν χθες υποψήφιοι μισθωτές παραλιών της Ρόδου στο δημαρχείο της Ρόδου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια ήρθαν χθες υποψήφιοι μισθωτές παραλιών της Ρόδου στο δημαρχείο της Ρόδου. Πίσω από τα χθεσινά επεισόδια βρίσκεται μια βαθύτερη διεργασία που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στο νησί και σχετίζεται με την τουριστική εκμετάλλευσή του: την είσοδο ισχυρών οικονομικά συμφερόντων, τα οποία σταδιακά εκτοπίζουν τους «τοπικούς παίκτες».

Χθες πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μίσθωση παραλιών-φιλέτων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Ρόδου (όπως αυτή στο Ενυδρείο). Οι παραλίες ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από τον δήμο έπειτα από προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Τα 32 τμήματα διεκδίκησε η «Εκμετάλλευση Ομπρελλών ΙΚΕ», μια κοινοπραξία που ίδρυσαν 56 οικογένειες «ομπρελάδων» που μισθώνουν τη συγκεκριμένη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.

Εντάσεις προκαλεί ο σταδιακός εκτοπισμός «τοπικών παικτών» από ισχυρούς επιχειρηματίες.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε και η περιοχή κατακυρώθηκε στην «Εκμετάλλευση Ομπρελλών». Τα επεισόδια προκλήθηκαν όταν στο δημαρχείο προσήλθαν εκπρόσωποι μεγάλου επιχειρηματία, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. «Ο επιχειρηματίας αυτός έχει ήδη μισθώσει σχεδόν όλες τις μεγάλες παραλίες του νησιού», λέει η Νατάσα Μακεντούδη, μέλος της τοπικής κοινοπραξίας. «Το μόνο κομμάτι που γλίτωσε είναι το δικό μας. Εχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό ολιγοπώλιο στην εκμετάλλευση των παραλιών».

Πριν από λίγες ημέρες είχε προηγηθεί ο «εκτοπισμός» τοπικών «ομπρελάδων» σε άλλες γνωστές παραλίες του νησιού, σε πλειοδοτικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε ο δήμος. Τρεις ετερόρρυθμες εταιρείες (που συστήθηκαν πριν από μερικούς μήνες και έχουν κοινό διαχειριστή και νομικό εκπρόσωπο) διεκδίκησαν 27 σημεία στο Φαληράκι, στη Λίνδο και αλλού, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ. «Η πρώτη, με εταιρικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ, πλειοδότησε σε 12 πόστα, συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των θέσεων στο Φαληράκι. Η δεύτερη, με εταιρικό κεφάλαιο 4.000 ευρώ, πλειοδότησε σε 12 πόστα που αφορούσαν το σύνολο των παραλιών της Λίνδου και της περιοχής Λη. Η τρίτη, με εταιρικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ, πλειοδότησε σε 3 πόστα που αφορούσαν το σύνολο των θέσεων στο Λιμανάκι των Κολυμπίων. Το υπερβολικά υψηλό τίμημα που δόθηκε για την εκμίσθωση ορισμένων παραλιών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η εκμετάλλευσή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νεοσυσταθέν «Δίκτυο για την Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου – Ομπρέλα». «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη παραλία Λίνδου, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, όπου ενώ η διακήρυξη προέβλεπε ως ελάχιστο αρχικό μίσθωμα το ποσό των 45.000 ευρώ για τα τρία έτη, τελικά κατακυρώθηκε στο ποσό των 261.000 ευρώ. Ο διαφαινόμενος κίνδυνος για τη δημιουργία πολυάριθμων νέων “privé” παραλιών με υπερβολικά υψηλό κόστος ενοικίασης ομπρελών είναι υπαρκτός και μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν του νησιού μας, αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του, καθώς καθίσταται δαπανηρή η εξόρμηση για μπάνιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT