Ηλεκτροπληξία 11χρονου σε πάρκο – «Είναι πολλές οι προβληματικές κολόνες φωτισμού»

Ηλεκτροπληξία 11χρονου σε πάρκο – «Είναι πολλές οι προβληματικές κολόνες φωτισμού»

Ο πατέρας του 11χρονου, η δικηγόρος της οικογένειας, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ μιλούν στην «Κ» για το περιστατικό.

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο ασφαλείς είναι οι κολόνες φωτισμού στους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους και ποιος είναι υπεύθυνος να τις φροντίζει; H κουβέντα άνοιξε με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό πριν από λίγες ημέρες σε δημόσιο πάρκο στον Δήμο Νέας Ιωνίας.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 29/6, σε δημόσιο πάρκο -και όχι σε παιδική χαρά, όπως λανθασμένα λέγεται-, στην περιοχή του Περισσού, ένας 11χρονος που έπαιζε με τους φίλους του ακούμπησε την πίσω πλευρά κολόνας φωτισμού και σύμφωνα με τους γονείς του «τινάχτηκε» από το ρεύμα, καθώς στο μπροστινό της μέρος τα καλώδια ήταν εκτεθειμένα.

Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ο λόγος που δεν αντιμετώπισε σοβαρότερο πρόβλημα είναι, σύμφωνα με την οικογένεια, πως, όπως τους είπαν οι γιατροί, ο 11χρονος έχει καλή σωματοδομή.

Η δικηγόρος Αλεξάνδρα Παππά, η οποία θα εκπροσωπήσει νομικά την οικογένεια στη συγκεκριμένη υπόθεση, περιγράφει στην Κ» πώς εξελίχθηκε το περιστατικό. «Συνέβη στις 21:15. Το παιδί πονούσε πολύ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δύο ημέρες μετά, την 1η Ιουλίου, κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ ήρθε για να ελέγξει την κολόνα, μετά από δική μου πρόσκληση. Οι τεχνικοί φωτογράφισαν την κολόνα, όμως μου είπαν ρητά πως το θέμα της εγκατάστασης, αλλά και της συντήρησης, δεν εμπίπτει στη δική τους αρμοδιότητα αλλά σε αυτήν του δήμου. Να σημειώσω πως την προηγούμενη ημέρα οι δημότες είχαν καλύψει πρόχειρα, με μονωτική ταινία, τα εξέχοντα καλώδια. Σε δεύτερο χρόνο, τη διαρροή έκλεισε και ο δήμος, ο οποίος και σφράγισε την κολόνα».

Η κ. Παππά σημειώνει για την υπόθεση, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, πως οι τρεις διαφορετικές εκδοχές που έδωσε η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν ικανοποιούν την οικογένεια.

«Μίλησε για βανδαλισμό, μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες και μίλησε και για μια κολόνα από την οποία δεν περνούσε ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα του ατυχήματος», εξηγεί η κ. Παππά και συνεχίζει:

«Ειδικά το τελευταίο επιχείρημα καταρρίπτεται από τη γνωμάτευση του καρδιολόγου στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε το παιδί και η οποία κάνει λόγο για ηλεκτροπληξία. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πραγματογνωμοσύνη από ηλεκτρολόγο για να δούμε σε ποια φάση κόπηκε το ρεύμα από τη συγκεκριμένη κολόνα. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς του παιδιού έχουν περάσει μια φοβερή ψυχική δοκιμασία, ενώ το παιδί υπέστη μια ηλεκτροπληξία που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία».

Ηλεκτροπληξία 11χρονου σε πάρκο – «Είναι πολλές οι προβληματικές κολόνες φωτισμού»-1
Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η κολόνα φωτισμού, σύμφωνα με την οικογένεια, την ημέρα που άγγιξε τα καλώδια ο 11χρονος (φωτ: Αλεξάνδρα Παππά)

Η «Κ» ζήτησε την τοποθέτηση της δημάρχου, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαμε λάβει κάποια απάντηση. Με τη σειρά του, σχολιάζοντας το περιστατικό στην «Κ», ο πατέρας του 11χρονου είπε τα εξής: «Το παιδί μας είναι καλά, όμως χτυπήθηκε από ρεύμα, αυτό δεν αλλάζει. Ανέδειξα το θέμα γιατί με ενδιαφέρει η ασφάλεια όλων των παιδιών του δήμου. Αν δεν ήταν το δικό μου παιδί, θα ήταν το παιδί κάποιου άλλου. Αυτό που μας έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα είναι πως δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος από τον δήμο να μας πάρει ένα τηλέφωνο να ρωτήσει τι έγινε. Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για την υγεία του παιδιού μου».

Στην ευχέρεια κάθε δήμου η καλή συντήρηση των κολονών δημοτικού φωτισμού

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην ΚΕΔΕ -Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας-, αλλά και δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης τονίζουν, μιλώντας στην «Κ», ότι για τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες και άλση, δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός ο οποίος να ενεργοποιείται άμεσα για να γίνει αυτοψία και να διαπιστωθεί τι συνέβη στο κάθε σημείο, έτσι ώστε να δοθεί και μια αξιόπιστη απάντηση.

Οσο για τις κολόνες δημοτικού φωτισμού, αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, τις κατασκευάζουν και τις συντηρούν οι δήμοι. «Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ευθύνη για τη λειτουργία τους, ο ΔΕΔΔΗΕ μας παρέχει το ρεύμα μέσης και χαμηλής τάσης σε κάθε περιοχή. Στη συνέχεια τοποθετεί κολόνες από τις οποίες θα διέλθουν οι καλωδιώσεις. Οι δήμοι, λοιπόν, φτιάχνουν σε πάρκα και πλατείες μικρής εμβέλειας δίκτυα. Τα εν λόγω δίκτυα είναι συνήθως μονοφασικά και όχι τριφασικά, ακριβώς γιατί το μονοφασικό ρεύμα μπορεί να σε χτυπήσει, αλλά να μην σε σκοτώσει, είναι μια δικλείδα ασφαλείας», εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλλος.

Ηλεκτροπληξία 11χρονου σε πάρκο – «Είναι πολλές οι προβληματικές κολόνες φωτισμού»-2
Η αποκατάσταση που έκανε ο Δήμος Νέας Ιωνίας στην κολόνα δύο ημέρες μετά το περιστατικό

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, οι εν λόγω κολόνες πολλές φορές χαλάνε. Γι’ αυτό και το κλιμάκιο των τεχνικών- ηλεκτρολόγων κάθε δήμου πρέπει να κάνει συστηματικούς ελέγχους πολύ συχνά για να εξασφαλίζει την καλή λειτουργία τους.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Γιατί, στην ουσία, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πως δεν υπάρχει κανένας δήμος που το σύνολο του δικτύου του δημοτικού φωτισμού του να βρίσκεται εντός προδιαγραφών. Και ποιες είναι οι προδιαγραφές; Πρέπει τα καλώδια που συνδέονται από τον διανομέα στις κολόνες να είναι απομακρυσμένα από την επιφάνεια της κολόνας κατά 60 εκατοστά, αλλά και να είναι επενδυμένα με ειδική μόνωση για την υγρασία. Σήμερα αυτό το πρωτόκολλο τηρείται. Υπάρχουν, όμως, πολλές κολόνες στους δήμους οι οποίες τοποθετήθηκαν προγενέστερα και τα καλώδια βρίσκονται στους 30 με 40 πόντους, ενώ δεν διαθέτουν και την επαρκή μόνωση υγρασίας. Τα υλικά τους έχουν σαπίσει από την πολυκαιρία. Γι’ αυτό και βλέπουμε συχνά δίκτυα ηλεκτροφωτισμού σε πάρκα και πλατείες να σβήνουν όποτε βρέχει», σημειώνει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Τονίζει, μάλιστα, πως στην πραγματικότητα πάρκα, πλατείες και άλση δεν υπόκεινται σε ελέγχους ασφαλείας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις παιδικές χαρές. Ενδεικτικά, αν μια κολόνα δημοτικού φωτισμού βρίσκεται εντός παιδικής χαράς πρέπει να έχει λάβει πιστοποίηση ασφαλείας από κάποιον ανεξάρτητο φορέα όπως ο ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) ή η TUV Hellas.

«Στην παιδική χαρά πρέπει να γίνεται έλεγχος ασφαλείας κάθε δύο χρόνια και να ελέγχονται 50 διαφορετικά σημεία. Η αρμόδια Περιφέρεια πρέπει επίσης να κάνει συχνούς δειγματοληπτικούς ελέγχους. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, όπου υπεύθυνοι και για την καλή λειτουργία τους, αλλά και για τον έλεγχο τους, είναι αποκλειστικά οι δήμοι. Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να πιστοποιούμε και παγκάκια, κάγκελα, μικρά γήπεδα, κολόνες φωτισμού κ.λπ. που βρίσκονται σε πάρκα και σε άλλους χώρους πρασίνου», καταλήγει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT