Προσφυγή στο ΣτΕ για την περιοχή του Μακρυγιάννη

Προσφυγή στο ΣτΕ για την περιοχή του Μακρυγιάννη

Την ανάσχεση της δημιουργίας νέων ξενοδοχείων στην περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκακίου ζητεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάσχεση της δημιουργίας νέων ξενοδοχείων στην περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκακίου ζητεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Η οργάνωση προσέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την οικοδομική άδεια για την ανέγερση νέου ξενοδοχείου, προβάλλοντας θέμα (τουριστικής) φέρουσας ικανότητας και αλλοίωσης του χαρακτήρα της περιοχής. Οπως αναφέρει, από το 2019 έως σήμερα έχουν εκδοθεί 109 νέες οικοδομικές άδειες για ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας.

Η υπόθεση αφορά την ανέγερση επταώροφου ξενοδοχείου στην οδό Μισαραλιώτου από την εταιρεία Vasaco. Το ξενοδοχείο είχε βρεθεί στην επικαιρότητα και προ διετίας: το 2018 η εταιρεία είχε υποβάλει αίτημα για την ανέγερση εννιαώροφου ξενοδοχείου (συνολικού ύψους 31,7 μέτρων), για το οποίο γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και κατόπιν το υπουργείο Πολιτισμού. Δύο πολίτες στράφηκαν κατά της απόφασης του ΚΑΣ, υποστηρίζοντας ότι η ανέγερση ακόμα ενός ξενοδοχείου αυτού του όγκου και ύψους θα δημιουργούσε ένα «τείχος» προς τον βράχο της Ακρόπολης. Το υπουργείο Πολιτισμού έκανε δεκτή την αίτηση θεραπείας των δύο πολιτών και ανακάλεσε την απόφασή του. Η εταιρεία κατόπιν προσέφυγε στο ΣτΕ, αλλά η προσφυγή απορρίφθηκε το 2020 (αρ. απόφασης 706/2020).

Με δεδομένη αυτή την υπόθεση, καθώς και του ξενοδοχείου της Cocomat (το οποίο όμως είχε εν τω μεταξύ χτιστεί), το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή Κουκακίου – Μακρυγιάννη, με το οποίο αναθεώρησε τους όρους δόμησης της περιοχής (ορίζοντας ανώτατο ύψος κτιρίων τα 21 μέτρα). Μετά το διάταγμα, η Vasaco τροποποίησε τα σχέδιά της, μειώνοντας το ύψος του ξενοδοχείου της και επανυπέβαλε αίτημα στο ΚΑΣ, το οποίο τον φετινό Ιανουάριο γνωμοδότησε ομόφωνα.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητεί να σταματήσει η ανέγερση και άλλων ξενοδοχείων.

Τον Απρίλιο, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί τόσο η απόφαση του ΚΑΣ, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή Κουκακίου – Μακρυγιάννη. Οπως υποστήριξε, το διάταγμα εκδόθηκε «χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί η φέρουσα τουριστική ικανότητα της περιοχής Κουκακίου – Μακρυγιάννη, παρόλο που είναι προφανής η έκρηξη του υπερτουρισμού στην περιοχή». Υποστήριξε επίσης ότι το ΚΑΣ δεν έλαβε υπόψη τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου, σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Στα τέλη Μαΐου, η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Αθηναίων εξέδωσε οικοδομική άδεια για την ανέγερση του επταώροφου ξενοδοχείου. Ακολούθησε πριν από λίγες ημέρες η κατάθεση νέας προσφυγής (από την ΕΛΛΕΤ και τέσσερις κατοίκους της περιοχής), στην οποία προβάλλεται το επιχείρημα της ανάγκης ανάσχεσης της τουριστικοποίησης της περιοχής, όσο και της προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Ακρόπολης. Οπως επισημαίνει η ΕΛΛΕΤ, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υφίστανται σήμερα 3.047 τουριστικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία έως airbnb. Στις δε τουριστικές επιχειρήσεις πρόκειται να προστεθούν νέες το 2023-2024, δεδομένου ότι από το 2019 έχουν εκδοθεί ακόμα 102 οικοδομικές άδειες για ξενοδοχεία στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι προ ενός έτους το ΣτΕ (αρ. 2460/22 του Ε΄ Τμήματος) έθεσε ζήτημα ανάγκης παρακολούθησης της τουριστικοποίησης του ευρύτερου ιστορικού κέντρου μέσω του ΚΑΣ, ακόμα κι αν η περιοχή δεν είναι στα όρια αρχαιολογικού χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT