Κοντά σε παραγραφή η υπόθεση για το Μάτι

Κοντά σε παραγραφή η υπόθεση για το Μάτι

Aπρόβλεπτα εμπόδια προέκυψαν χθες στη διεξαγωγή της δίκης για τους υπευθύνους της εκατόμβης των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπρόβλεπτα εμπόδια προέκυψαν χθες στη διεξαγωγή της δίκης για τους υπευθύνους της εκατόμβης των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αυξάνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο η υπόθεση να παραγραφεί και το κοινωνικό αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης να μείνει μετέωρο· με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δικαστικό και το πολιτικό μας σύστημα.

Η δίκη που διεξάγεται εδώ και οκτώ μήνες, ακόμα σε πρώτο βαθμό, αν και η τραγωδία συνέβη πριν από πέντε χρόνια, τον Ιούλιο του 2018, χθες διεκόπη τουλάχιστον για τις 24 Ιουλίου, καθώς η εκλογή στη Βουλή της Ρένας Δούρου, που είναι από τους βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση, προκάλεσε την απόφαση του δικαστηρίου για αποστολή της δικογραφίας στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να ζητηθεί –και να δοθεί– η άρση της ασυλίας για την πρώην περιφερειάρχη. Χωρίς την άρση της ασυλίας της η δίκη δεν μπορούσε να συνεχιστεί, καθώς η πρώην περιφερειάρχης, μετά την εκλογή της ως βουλευτού, δεν μπορεί να δικάζεται στο εξής, παρά μόνον με άδεια της Βουλής.

Η δικογραφία για τους υπευθύνους όσον αφορά την τραγωδία στο Μάτι, μετά ταύτα διαβιβάζεται μέσω των εισαγγελικών αρχών στη Βουλή και προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν θα προλάβει το Κοινοβούλιο έως τις 24 του μήνα να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Απαιτείται ψηφοφορία στην Ολομέλεια προκειμένου να έχει άρει την ασυλία της Ρένας Δούρου, ώστε η δίκη να συνεχιστεί κανονικά.

Πάντως, η νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου με δήλωσή της μέσω των συνηγόρων της στο δικαστήριο, ξεκαθάρισε ότι παραιτείται η ίδια της ασυλίας της για να δικαστεί, προσδοκώντας σε δίκαιη δίκη, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της πως οι ευθύνες της για την τραγωδία δεν αντιστοιχούν σε όσα αναφέρει γι’ αυτήν το κατηγορητήριο.

Αίσθηση έχει προκαλέσει –και έχει συζητηθεί το γεγονός– ότι ενώ η δίκη διεξάγεται επί μήνες η Ρένα Δούρου δεν εμφανίζεται στο δικαστήριο, όπως κάνουν κάποιοι από τους λοιπούς κατηγορουμένους, έστω κι αν δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, ενώ στη δίκη για τα θύματα της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, όπου και πάλι δικάστηκε και αθωώθηκε, η πρώην περιφερειάρχης είχε εμφανιστεί πολλές φορές στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η εκλογή στη Βουλή της Ρένας Δούρου –βασικής κατηγορούμενης– προκάλεσε την απόφαση του δικαστηρίου για αποστολή της δικογραφίας στο Κοινοβούλιο.

Η χθεσινή εξέλιξη με τη διακοπή της δίκης, εκτιμάται από δικαστικές και νομικές πηγές ως εξαιρετικά σοβαρή. Και τούτο, διότι η ποινική υπόθεση για την τραγωδία στο Μάτι από καιρό βρίσκεται στο «κόκκινο», με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι παρών και να αυξάνεται μετά τα χθεσινά γεγονότα.

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που καταβάλλει το δικαστήριο η δίκη να προχωρήσει όσο μπορεί πιο γρήγορα, εντούτοις δεν αναμένεται η διαδικασία –η δίκη διεξάγεται σε πρώτο βαθμό– να έχει ολοκληρωθεί παρά στις αρχές του 2024, ενώ ακόμα δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πότε το εφετείο θα ξεκινήσει, πόσο η δίκη στον δεύτερο βαθμό θα κρατήσει και πότε θα τελειώσει, ενώ ακόμα πιο μακρινός εμφανίζεται ο χρόνος που η όποια απόφαση θα καταστεί αμετάκλητη.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια από την τραγωδία, που υπήρξε πρωτοφανής στα ελληνικά χρονικά και ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων για όσους δικάζονται αυξάνεται δραματικά και από το γεγονός ότι οι κατηγορίες εις βάρος τους είναι σε βαθμό πλημμελήματος και ως εκ τούτου ο χρόνος της παραγραφής πολύ πιο σύντομος απ’ ό,τι στα κακουργήματα.

Η Δικαιοσύνη, η οποία στο στάδιο της δίκης επιχειρεί να τρέξει τη διαδικασία, δυστυχώς, έχασε πολύτιμο χρόνο κατά τα προηγούμενα στάδια, με χειρισμούς που αποδείχθηκαν ότι ενείχαν μεγάλο ρίσκο, ενώ η κίνηση επιτάχυνσης και συνολικής εκκαθάρισης της υπόθεσης που έγινε το 2019 από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, να ανατεθούν οι ανακρίσεις σε εφέτη ανακριτή, δεν ευοδώθηκαν, και ως εκ τούτου η υπόθεση μπήκε στα γρανάζια των καθυστερήσεων, της πολυδιάσπασής της και του κινδύνου της παραγραφής. Εδώ να προστεθεί πως για την τραγωδία στο Μάτι έχει προσδιοριστεί και δεύτερη δίκη, με κατηγορουμένους κάποια ακόμα στελέχη αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, που δεν έχει καν ξεκινήσει.

Και ενώ η ποινική διαδικασία για τους υπευθύνους στο Μάτι βρίσκεται ακόμα στην αρχή, οι συγγενείς των θυμάτων και οι δεκάδες εγκαυματίες, καθώς και η πλειονότητα των πολιτών αναμένουν τουλάχιστον την απόδοση ηθικής δικαίωσης γι’ αυτή την τραγωδία. Αν αυτό δεν συμβεί, που είναι σφόδρα πιθανό, οι ευθύνες του δικαστικού συστήματος, αλλά και του πολιτικού επίσης, θα είναι μεγάλες και το τίμημα βαρύ.

Τέλος, να προστεθεί ότι οι αστικές αξιώσεις αποζημίωσης των συγγενών των θυμάτων βρίσκονται και αυτές ακόμα στην πλειονότητά τους δικαστικά ανολοκλήρωτες, καθώς μόνον δύο αποφάσεις έχουν εκδοθεί προς το παρόν, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη μία από αυτές έχει ήδη ασκήσει έφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT