ΣτΕ: Ναι στους ιδιώτες στον ΕΦΚΑ, όχι όμως για διευθυντές

ΣτΕ: Ναι στους ιδιώτες στον ΕΦΚΑ, όχι όμως για διευθυντές

Η απόφαση για τις προσφυγές που είχαν υποβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για ένα επιμέρους θέμα του νόμου Χατζηδάκη.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, με τέσσερις αποφάσεις της, ένα επιμέρους θέμα που αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των συντάξεων που δεν είχαν εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ.

Ποιες ήταν αυτές οι ρυθμίσεις και τι προέβλεπαν; Για να βοηθηθεί ο ΕΦΚΑ στην έκδοση των συντάξεων, το υπουργείο αποφάσισε με την εν λόγω ρύθμιση να αναθέσει σε ιδιώτες -δικηγόρους και λογιστές, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προσόντα, τα οποία περιγράφηκαν στον νόμο- να συνδράμουν τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων.

Η ρύθμιση Χατζηδάκη, όπως είχε ονομαστεί, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό, αλλά και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα το θέμα να οδηγηθεί προς κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο, με αποφάσεις του, προ καιρού, έκρινε πως η πρόσληψη για συγκεκριμένο χρόνο δικηγόρων και λογιστών για να συνδράμουν στο έργο του ΕΦΚΑ είναι και συνταγματική και νόμιμη. Αλλωστε οι δικηγόροι και οι λογιστές ήδη παρείχαν έργο και το αποτέλεσμα της εν λόγω ρύθμισης ήταν ορατό καθώς επιταχύνθηκε η έκδοση χιλιάδων συντάξεων.

Το θέμα που κρίθηκε τώρα από την Ολομέλεια του ΣτΕ αφορά προσφυγές που είχαν υποβληθεί στο ανώτατο δικαστήριο για ένα επιμέρους θέμα του Νόμου Χατζηδάκη. Ποιο ήταν αυτό; Αν οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές μπορούσαν, πέραν των υπαλληλικών καθηκόντων που ασκούσαν στον ΕΦΚΑ, να καταλάβουν και θέσεις διευθυντικών στελεχών για ορισμένη θητεία, όπως προέβλεψε συγκεκριμένη προκήρυξη.

Το ανώτατο δικαστήριο, με τις αποφάσεις που εξέδωσε (σχετική ανακοίνωση έκανε χθες η πρόεδρος του ΣτΕ, Ευαγγελία Νίκα), έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο και συνταγματικό και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη προκήρυξη, που αφορά ειδικά διευθυντικές θέσεις σε Αττική, Κρήτη και αλλού, δεν μπορεί να ισχύσει.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ επί λέξει αναφέρουν: «Η απόφαση του Δ.Σ. του e-Ε.Φ.Κ.Α., κατά το μέρος που όρισε ότι υποψήφιοι για επιλογή σε θέσεις προϊσταμένων στις γενικές διευθύνσεις (απαριθμούνται) δεν ήταν νόμιμη, γιατί δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου 4892/2022, αφού «δεν τεκμηριώνεται γιατί στις θέσεις αυτές μπορεί, εν όψει των αρμοδιοτήτων, της φύσεως και της αποστολής τους, να τοποθετηθούν ιδιώτες ως υπάλληλοι επί θητεία και όχι αποκλειστικά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT