Στην υπηρεσία παρά τη διαφθορά

Οι Αρχές δεν έχουν κινήσει διαδικασίες ελέγχου κατά δύο αστυνομικών στη Μύκονο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν στα τέλη Απριλίου όταν κλιμάκιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ταξίδεψε εσπευσμένα στη Μύκονο προκειμένου να ελέγξει πληροφορίες για ύποπτες συναλλαγές αστυνομικών του Α.Τ. Μυκόνου. Αν και από τις έρευνες που ακολούθησαν προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις για διαφθορά εις βάρος δύο αστυνομικών που υπηρετούν στο νησί, μέχρι σήμερα οι δικαστικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, ούτε όμως το αρχηγείο Αστυνομίας έχει κινήσει διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου των δύο ένστολων.

Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται όταν ο νέος –τότε– επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών Μυκόνου Νίκος Μπογατίνης ζήτησε τη συνδρομή της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ελεγχθούν ορισμένες ενέργειες συναδέλφων του που του είχαν κινήσει υποψίες. Τι ακριβώς είχε προηγηθεί;

Ολα ξεκίνησαν όταν γυναίκα αστυνομικός πήγε να επιδώσει έγγραφο για διακοπή εργασιών που εκτελούνταν σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή. Η αστυνομικός ζήτησε από τον συνάδελφό της που είναι αρμόδιος για την τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, να της στείλει τις συντεταγμένες του κτίσματος προκειμένου να μπορέσει να το εντοπίσει. Οπερ και εγένετο. Φτάνοντας εκεί ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι δύο εργάτες και ο εργολάβος είχαν περιέργως προλάβει να εγκαταλείψουν την οικοδομή. Ειδοποίησε τον διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, η νεαρή αστυνομικός που είχε αναλάβει την επίδοση κατάφερε λίγη ώρα αργότερα να εντοπίσει κοντά στο εργοτάξιο τόσο τον εργολάβο όσο και τους δύο εργάτες που απασχολούνταν στην οικοδομή. Εγινε μια πρώτη έρευνα στο κινητό τηλέφωνο του εργολάβου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε επικοινωνία με στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. και εάν ναι, με ποιον. Προέκυψε ότι πράγματι ο εργολάβος αντάλλασσε μηνύματα με αρχιφύλακα που υπηρετεί εδώ και αρκετά χρόνια ως αποσπασμένος στο νησί.

Οι «δουλειές» εργολάβου σε οικοδομή στο νησί και τα προειδοποιητικά μηνύματα που λάμβανε από τους ενστόλους.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, σε ένα από τα μηνύματα ο εργολάβος φέρεται να απηύθυνε στον αστυνομικό το ερώτημα «να πάω για δουλειά;» προκειμένου –σύμφωνα με μια εκδοχή– να ελέγξει εάν επίκειται αστυνομικός έλεγχος στην παράνομη οικοδομή. Ο αρχιφύλακας φέρεται να απάντησε ότι δεν βρίσκεται στο νησί και ότι «θα τα πούμε αύριο», με τον εργολάβο εν συνεχεία να ειδοποιεί τους υπαλλήλους του ότι «δεν θα πάμε εάν δεν μας πει προηγουμένως ο αστυνόμος».

Εγινε έφοδος στο σπίτι του αρχιφύλακα απ’ όπου κατασχέθηκαν 20.000 ευρώ σε μετρητά και το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για έρευνα. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου και φέρεται να αποκάλυψε ότι ανάμειξη στην υπόθεση είχε και ένας δεύτερος ένστολος που φέρει τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου και υπηρετεί στο νησί. Κι αυτό διότι βρέθηκαν ύποπτες επικοινωνίες του με τον αρχιφύλακα.

Από την έρευνα φέρεται να προέκυψε ότι κάθε φορά που στην ΕΛ.ΑΣ. έφταναν καταγγελίες για παράνομες εργασίες στη συγκεκριμένη νεοανεγειρόμενη οικοδομή (συνολικά έξι τον αριθμό) ακολουθούσαν επικοινωνίες μεταξύ των δύο αστυνομικών, και εντέλει ειδοποιούνταν ο εργολάβος ούτως ώστε να αποχωρεί εγκαίρως και να γλιτώνει το αυτόφωρο. Ο φάκελος της υπόθεσης υπεβλήθη από τις Εσωτερικές Υποθέσεις στον εισαγγελέα πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, δηλαδή την άσκηση ποινικών διώξεων ή την παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης από τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι ελλείψει ποινικής δίωξης το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει προχωρήσει στον πειθαρχικό έλεγχο των δύο υπόπτων αστυνομικών. Κι εάν ο ένας απ’ αυτούς ζήτησε και έλαβε άδεια ανατροφής τέκνου διαρκείας 9 μηνών, ο δεύτερος παραμένει σε υπηρεσία αστυνόμευσης στο νησί των ανέμων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT