Η ελληνική φύση πρέπει να προστατευθεί

Η ελληνική φύση πρέπει να προστατευθεί

Επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Θόδωρο Σκυλακάκη απέστειλε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Θόδωρο Σκυλακάκη απέστειλε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Η οργάνωση επισημαίνει τις βασικές προτεραιότητες για το περιβάλλον και καταθέτει σειρά προτάσεων για την επίτευξη των αναγκαίων στόχων. Η WWF εκτιμά ότι οι προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επόμενη τετραετία πρέπει να είναι οι εξής πέντε:

• Αμεση και ανυποχώρητη ολοκλήρωση και έγκριση των (ήδη καθυστερημένων επί τουλάχιστον 12 χρόνια) διαταγμάτων προστασίας των περιοχών Natura.

• Αποφασιστικό τέλος στη διαχρονική και διάχυτη αυθαιρεσία εις βάρος της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων οικοσυστημάτων.

• Εγκατάλειψη των παράλογων σχεδίων για εξορύξεις πετρελαίου και αερίου σε θάλασσα και ξηρά.

• Κλείσιμο και περιβαλλοντική αποκατάσταση όλων των παράνομων χωματερών και αναμόρφωση του εθνικού συστήματος διαχείρισης αποβλήτων με βάση τις αρχές: «μείωση – επανάχρηση – ανακύκλωση».

• Δημιουργία πλαισίου διαφανούς περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η οργάνωση καταθέτει και μια σειρά προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες:

Τι ζητάει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF από τον πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος, με επιστολές που τους απέστειλε.

– Για την αυθαίρετη δόμηση εκτιμά ότι η πρακτική της «τακτοποίησης» κατασκευών και χρήσεων πρέπει να σταματήσει.

– Υποστηρίζει ότι είναι επιβεβλημένη η αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε ανεξάρτητη και αυτοτελή Αρχή, με αναφορά του επικεφαλής στη Βουλή.

– Επισημαίνει ότι χρειάζεται «μια γενναία αλλαγή κατεύθυνσης από τη σημερινή κατάσταση αδιαφάνειας σε κρίσιμης σημασίας πεδία περιβαλλοντικής πολιτικής και την επιβράβευση της παρανομίας».

– Η οργάνωση ζητάει να προωθηθεί άμεσα η κύρωση του πρωτοκόλλου της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης από τη σύμβαση της Βαρκελώνης. «Η κύρωσή του αναμένουμε ότι θα ενισχύσει καίρια τη διακυβέρνηση ενός κρίσιμου περιβαλλοντικού και κοινωνικού πόρου. Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών από την παράκτια ζώνη, τάχιστη συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις που επιτάσσουν κατεδάφιση αυθαιρέτων εντός αιγιαλού και παραλίας και επιβεβαιώνουν την ανάγκη αυστηρής διαχείρισης παράκτιας ζώνης».

– Για την εκτός σχεδίου δόμηση, η WWF εκτιμά ότι «οποιαδήποτε παράτασή της δεν είναι σκόπιμη και παρατείνει απαρχαιωμένες ρυθμίσεις με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ανάπτυξη, στην προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα του οικιστικού ιστού στις φυσικές καταστροφές». Υποστηρίζει δε την επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού, αναφέροντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων «φαίνεται να καθυστερεί αδικαιολόγητα με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης».

– Τέλος, για τη διαχείριση των αποβλήτων υποστηρίζει ότι η χώρα «θα πρέπει να υλοποιήσει την προτροπή της Ε.Ε. να μη δημιουργήσει πλεονάζουσα χωρητικότητα υποδομών που θα παγιδεύσουν το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων (μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και καύσης)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT