Ασπίδα SOC αποκτούν Δημόσιο και κυβέρνηση

Ασπίδα SOC αποκτούν Δημόσιο και κυβέρνηση

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας (Security Operation Center – SOC) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας (Security Operation Center – SOC) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η προσπάθεια δημιουργίας του ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και πλέον το SOC εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο τον προσεχή Οκτώβριο. Θα έχει την έδρα του όχι στην κεντρική υπηρεσία της ΕΥΠ στη λεωφόρο Κατεχάκη αλλά στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας, στην Αγία Παρασκευή. Το Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας θα είναι συνδεδεμένο με τους φορείς της κυβέρνησης και του Δημοσίου παρέχοντάς τους κάλυψη σε περιπτώσεις κυβερνοαπειλών. Οπως για παράδειγμα η πρόσφατη ηλεκτρονική επίθεση στην τράπεζα θεμάτων του υπουργείου Παιδείας, που προκάλεσε αρρυθμίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η διαδικασία προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού καλύπτεται από το απόρρητο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη. Απόρρητος είναι και ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος με τον οποίο έχει υποχρεωτικά συμβληθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για τη λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων. Στην αρχή της προσπάθειας για τη δημιουργία του SOC πάντως, τα στελέχη της ΕΥΠ είχαν προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με τον ΟΤΕ.

Η στελέχωση

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει η δημιουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας, που θα παρέχει κάλυψη σε περιπτώσεις κυβερνοαπειλών.

Το SOC θα στελεχωθεί με υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που σήμερα εργάζονται στην Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (απασχολεί περίπου 50 άτομα). Επιπλέον, στη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένεται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού. Πρόκειται για προσλήψεις υπαλλήλων που είχαν συμφωνηθεί προ ετών και δεν είχαν στο σύνολό τους πραγματοποιηθεί. Αρμόδιες πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά έκαναν λόγο για «αρκετές δεκάδες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού». Για τον συντονισμό ανάμεσα στο Κέντρο Επιχειρήσεων και στους φορείς του Δημοσίου που θα συνδεθούν με αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ πρόγραμμα εκπαίδευσης των υπαλλήλων του Δημοσίου. Στόχος είναι να «μιλούν την ίδια γλώσσα» με τα εξειδικευμένα σε θέματα κυβερνοασφάλειας στελέχη της ΕΥΠ.

Ο κύκλος εκπαιδεύσεων θα γίνει από το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) που βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

«Το SOC με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση, ανίχνευση και αντίδραση σε κυβερνοαπειλές και παραβιάσεις ασφάλειας, κρατικών ψηφιακών υποδομών της χώρας. Το κέντρο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα και θα στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό», σημειώνει αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT