Στη Ρόδο εκκρεμούν κατεδαφίσεις πάνω από 20 χρόνια

Στη Ρόδο εκκρεμούν κατεδαφίσεις πάνω από 20 χρόνια

Eνα βήμα πιο κοντά στην επανέναρξη των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων βρίσκονται τα Δωδεκάνησα. Ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε το 2021 –αλλά «πάγωσε» λόγω δικαστικών προσφυγών– βαίνει προς ολοκλήρωση

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα βήμα πιο κοντά στην επανέναρξη των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων βρίσκονται τα Δωδεκάνησα. Ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε το 2021 –αλλά «πάγωσε» λόγω δικαστικών προσφυγών– βαίνει προς ολοκλήρωση. Αρκεί ο ανάδοχος να μην αλλάξει γνώμη, όπως συνέβη πριν από λίγα χρόνια σε ανάθεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την κατεδάφιση του beach bar στη Γλύστρα της Ρόδου. Οι περισσότερες από τις προς κατεδάφιση παρανομίες βρίσκονται σε αιγιαλούς και δάση, με πολλές να εκκρεμούν από τη δεκαετία του ’90.

Την είδηση αποκάλυψε προ ημερών η εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου: η σύμβαση για την εκτέλεση 421 τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ, πήρε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον οδεύει προς υπογραφή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κατακύρωση του διαγωνισμού είχε καθυστερήσει τουλάχιστον μία διετία λόγω προσφυγών από τους ενδιαφερόμενους εργολάβους.

Τον διαγωνισμό πραγματοποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έθεσε κριτήρια για την ιεράρχηση των κατεδαφίσεων (με βάση τα οποία καταρτίστηκε ο τελικός κατάλογος). Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει 301 αυθαίρετα σε αιγιαλούς, 56 σε δασικές εκτάσεις και 64 πολεοδομικά αυθαίρετα σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Εξ αυτών, η «μερίδα του λέοντος» βρίσκεται στη Ρόδο (135 σε αιγιαλούς, 54 σε δάση και 30 πολεοδομικά). Μέσω της εργολαβίας θα επιδιωχθεί η κατεδάφιση αυθαιρέτων σε γνωστές παραλίες του νησιού, όπως το Φαληράκι, η Τσαμπίκα, η Ιαλυσός, η Αγία Αγάθη, αλλά και αυθαιρέτων στις παραλίες που βρίσκονται μέσα στην πόλη της Ρόδου.

Η σύμβαση για την εκτέλεση 421 τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης στα Δωδεκάνησα πήρε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον οδεύει προς υπογραφή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίστα των προς κατεδάφιση αυθαιρέτων. Οπως προκύπτει, αρκετά από τα πρωτόκολλα στις παραλίες είναι ανεκτέλεστα για περισσότερα από 20 χρόνια. Για παράδειγμα, κτίσμα στην Ιαλυσό από το 1999, υπαίθριες κατασκευές σε προέκταση ξενοδοχείου στο Φαληράκι από το 2000, στο Λαδικό από το 2000, στην παραλία Στεγνών στην περιοχή Αρχαγγέλου από το 2002, στην παραλία Καστράκι από το 2001 και ούτω καθεξής. Στην περιοχή Καρσοπίνια της δημοτικής ενότητας νότιας Ρόδου υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης του 2001, τμήμα του οποίου είναι ανεκτέλεστο από το 1981. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στα δασικά αυθαίρετα, όπου μεγάλος αριθμός πρωτοκόλλων εκκρεμεί από το 1993-1995. Ολα αυτά δείχνουν τόσο τη διαχρονική απροθυμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει τη «λερναία ύδρα» των αυθαιρέτων όσο και τη σταδιακή γιγάντωση του φαινομένου.

Η έκταση των παρανομιών

Διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η έκταση των παρανομιών. Για παράδειγμα, στην περιοχή Αμμούδες είναι προς κατεδάφιση επιφάνεια 8.016 τ.μ., αποτελούμενη από κτίσματα 216 τ.μ., γήπεδα τένις και μπάσκετ, θερμοκήπια, παρτέρια και κεραίες δορυφορικής λήψης. Ομοίως στα Λοθιάρικα είναι προς κατεδάφιση παρανομίες 1.088 τ.μ., που περιλαμβάνουν πισίνα στον αιγιαλό, κτίσματα και διαμορφώσεις. Η πλειονότητα των παράνομων κατασκευών στις παραλίες πάντως είναι κτίσματα 50-200 τ.μ. με διαμορφώσεις (τσιμεντώματα), περιφράξεις και πέργκολες.

Πότε θα υλοποιηθούν οι κατεδαφίσεις; Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, μένει κατ’ αρχάς να φανεί αν τελικά θα υπογραφεί η σύμβαση. Το 2022 η υπογραφή σύμβασης με εργολάβο για την κατεδάφιση του αυθαιρέτου στη Γλύστρα ματαιώθηκε, καθώς ο ανάδοχος (και μοναδικός που υπέβαλε προσφορά) υπαναχώρησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια περίοδο είχαν γίνει επαφές και με άλλους εργολάβους κατεδαφίσεων, οι οποίοι επίσης προτίμησαν να απόσχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT