Να ελέγξουν άμεσα τις εγκαταστάσεις τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος, για την αποφυγή μιας έστω και μικρής διάρκειας διακοπής λειτουργίας των κλιματιστικών, καλούνται οι διοικήσεις των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής με έγγραφο που απέστειλε στις διοικήσεις των νοσοκομείων ευθύνης της, με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα έως το τέλος Αυγούστου τα νοσοκομεία της Αττικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού αλλά και των ενδεχόμενων πυρκαγιών.
Ειδικότερα, ενόψει του καύσωνα η 1η ΥΠΕ ζητεί τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου σε όλες τις εγκαταστάσεις που ενδέχεται να πληγούν από την κακοκαιρία, όπως είναι οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Η τεχνική υπηρεσία του κάθε νοσοκομείου καλείται να παρακολουθεί τη λειτουργικότητα των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, τον έλεγχο της ομαλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων παροχής ιατρικών αερίων, καθώς και τη συντήρηση και επιβεβαιωμένη καλή λειτουργία των γεννητριών, με σκοπό την εξασφάλιση της διαρκούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα των κλιματιστικών μονάδων. Σε περίπτωση, δε, που υπάρχουν ανεμιστήρες, αυτοί θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΥΠΕ, τα νοσοκομεία θα πρέπει να ορίσουν το καθένα συγκεκριμένο τεχνικό ασφαλείας που θα είναι σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου για την περίπτωση που χρειαστεί άμεση επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.
Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές και την προετοιμασία για αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών που σχετίζονται με αυτές, η ΥΠΕ θέτει τα νοσοκομεία που διαθέτουν κλινικές πλαστικής χειρουργικής και μονάδες εγκαυμάτων σε ύψιστη ετοιμότητα, ώστε να υπάρξει επάρκεια μέσων και ανθρώπινων πόρων για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται και τα Κέντρα Υγείας που γειτνιάζουν με δασικές περιοχές, προκειμένου εάν παραστεί ανάγκη να αποτελέσουν βάση για παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να έχουν επάρκεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και κυρίως σε φιάλες οξυγόνου, μάσκες, φορητούς νεφελοποιητές οξυγόνου, αλοιφές και αναπλαστικές κρέμες, ειδικές γάζες κ.ά.
Εως το τέλος Αυγούστου, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού αλλά και των ενδεχόμενων πυρκαγιών.
Επίπεδα συναγερμού
Στο έγγραφο της ΥΠΕ υπενθυμίζονται και τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού που θα ηχούν ανάλογα με τις συνθήκες των εκτάκτων συμβάντων: από το λευκό όπου δεν αλλάζει κάτι στη συνήθη λειτουργία των μονάδων, στο πράσινο όπου προσκαλούνται οι on call εφημερεύοντες στις θέσεις τους, το κίτρινο όπου επιπρόσθετα συγκαλείται η Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης και στο κόκκινο όπου ενεργοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.