Με μέτρο τα χρίσματα από τη Ν.Δ.

Θα δοθούν μόνο στους υποψηφίους στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολύ προσεκτικό τρόπο θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, επιλέγοντας την ίδια τακτική με το 2019, που λέει πως «οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα». Η Πειραιώς και το Μαξίμου θα ανακοινώσουν –ακόμη και σήμερα– επίσημες στηρίξεις μόνο στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, επιλέγοντας στη συντριπτική πλειονότητα των 332 δήμων μια πιο ευέλικτη τακτική, χωρίς να μπουν «σφήνα» στις αρκετές τοπικές διαμάχες και έριδες που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες. Η κεντρική φιλοσοφία, άλλωστε, που θα διατηρηθεί είναι πως κατά την τετραετία που πέρασε το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός είχε «άριστη», όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, συνεργασία με το σύνολο των δημάρχων, ανεξάρτητα από τον χώρο που προέρχονται. Συνεπώς ο στόχος του Μαξίμου είναι προφανώς να βαφτεί «γαλάζια» η Ελλάδα σε επίπεδο περιφερειών, αλλά από εκεί και πέρα θα συνεργαστεί το ίδιο καλά με τους 332 δημάρχους που θα επιλέξουν οι πολίτες.

Ο Πτωχός στο επίκεντρο

Από τις 13 περιφέρειες της χώρας, στις 11 η Νέα Δημοκρατία είναι δεδομένο πως θα δώσει στήριξη στους εν ενεργεία περιφερειάρχες, που είναι οι εξής: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ηπειρο, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο, ο Γιώργος Πατούλης στην Αττική, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, ο Γιώργος Κασαπίδης στη Δυτική Μακεδονία, η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά και ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα. Η μόνη έκπληξη θα είναι η στήριξη στον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη, που σε αντίθεση με τους 10 προαναφερθέντες δεν προέρχεται από τη Ν.Δ. Από εκεί και πέρα η Ν.Δ. στρέφει το βλέμμα της σε δύο περιφέρειες. Πρώτα στην «εμβληματική» από άποψη γοήτρου Πελοπόννησο, όπου θα ανακοινωθεί νέος υποψήφιος ο Δημήτρης Πτωχός. Εκεί η Ν.Δ. έχει βασικότερο αντίπαλο τον… εαυτό της, καθώς πρέπει να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, καθώς είναι δεδομένο πως ο εν ενεργεία Παναγιώτης Νίκας έχει δυσαρεστηθεί από την εξέλιξη αυτή.

Στόχος της Πειραιώς, μετά την ευρεία νίκη στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, είναι να βαφτεί «γαλάζια» η Ελλάδα και σε επίπεδο περιφερειών.

Και στο Βόρειο Αιγαίο η Ν.Δ. φαίνεται να κινείται προς νέο υποψήφιο, τον πρώην υπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή και να μην επιλέγει τον νυν περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, που είχε κατέλθει ανεξάρτητος στις προηγούμενες εκλογές και κατάφερε να εκλεγεί. Η σχέση με το Μαξίμου δεν κύλησε ομαλά την περασμένη τετραετία, με επίκεντρο το μεταναστευτικό και οι προσπάθειες εξομάλυνσης, παρά τη μερική επιτυχία τους, δεν ήταν αρκετές για να πάρει το γαλάζιο χρίσμα.

Οι δήμαρχοι

Οσον αφορά τους μεγάλους δήμους, η Ν.Δ. προσανατολίζεται να δώσει «επίσημες» στηρίξεις στην Αθήνα στον Κώστα Μπακογιάννη, στη Θεσσαλονίκη στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, στον Πειραιά στον Γιάννη Μώραλη και στην Πάτρα, όπου ακόμη δεν έχει καταλήξει στο πρόσωπο και κινείται ανάμεσα στον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Κώστα Σβόλη και τον Πέτρο Ψωμά. Από εκεί και πέρα στην πλειονότητα των δήμων η Ν.Δ. παρακολουθεί τις τοπικές τάσεις και τις υποψηφιότητες, σε πολλές περιπτώσεις θα κλείσει το μάτι σε συγκεκριμένους υποψηφίους, αλλά δεν πρόκειται να μπει, όπως προειπώθηκε, σε τοπικές αντιπαραθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT