Πανευρωπαϊκή πρωτιά για start up Ελλήνων μαθητών

Πανευρωπαϊκή πρωτιά για start up Ελλήνων μαθητών

Το προϊόν της «Isometricks» είναι ένα παιχνίδι σκέψης και δημιουργίας με «κρυμμένα» μαθηματικά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ήταν πανηγυρικό. Και όχι άδικα. Γονείς και φίλοι της ομάδας μαθητών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχουν δημιουργήσει την start up «Isometricks», επεφύλλασαν ένα φιλί και μια ζεστή αγκαλιά στους νικητές του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού του Junior Achievement Europe GEN-E 2023, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 11 έως τις 13 Ιουλίου. 

Το προϊόν της εταιρείας, το παιχνίδι σκέψης και δημιουργίας με τα «κρυμμένα» μαθηματικά, Wizzle, που είχε ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στους εθνικούς διαγωνισμούς σχολικής επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece, αναδείχθηκε η καλύτερη μαθητική start up σε όλη την Ευρώπη. Το εν λόγω παιχνίδι, που βασίζεται σε συμμετρίες και καλλιτεχνικά μοτίβα που συναντώνται σε όλους τους πολιτισμούς, καλλιεργεί τη φαντασία και καταπολεμά το άγχος. 

Το Wizzle βασίζεται σε συμμετρίες και καλλιτεχνικά μοτίβα που συναντώνται σε όλους τους πολιτισμούς, καλλιεργεί τη φαντασία και καταπολεμά το άγχος

«Είχαμε όλες τις ενδείξεις ότι είχαμε πάει καλά», λέει με ικανοποίηση και ενθουσιασμό στην «Κ» από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο κ. Νικόλαος Τερψιάδης, μαθηματικός στο εν λόγω Λύκειο και υπεύθυνος εκπαιδευτικός του Ομίλου Μαθηματικών, που συνόδευσε την ομάδα Isometricks στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαζί με τις καθηγήτριες Αννα Ματσιώρη και Κυριακή Βασιλού.

«Ωστόσο, δεδομένου ότι η περυσινή ελληνική συμμετοχή είχε κερδίσει την πρώτη θέση αποκλείαμε το ενδεχόμενο να αναδειχθεί νικήτρια δεύτερη χρονιά ομάδα από την Ελλάδα», προσθέτει ο ίδιος. Πράγματι, πέρυσι στο βάθρο είχε ανέβει η ομάδα «Microgreens Magicgreens», από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς. Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του Junior Achievement (104 χρόνια ζωής), που μια χώρα κερδίζει το πρώτο βραβείο της ηπείρου της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που καθιστά την επιτυχία των μαθητών από τη Θεσσαλονίκη ακόμα μεγαλύτερη. 

«Εχουμε ήδη πουλήσει πάνω από 600 παιχνίδια», διευκρινίζει ο κ. Τερψιάδης. «Το παιχνίδι μας απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, έχουμε δε σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να συμβάλει θεραπευτικά σε ορισμένες παθήσεις». Αυτή τη στιγμή η Isometricks σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Alzheimer και Συναφών Διαταραχών διερευνούν και αξιολογούν την πιθανή ευεργετική επίδραση του παιχνιδιού σε παίκτες που έχουν ήπια άνοια ή έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Down. «Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα», λέει ο κ. Τερψιάδης.

Η «επιχείρηση» θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά παρά τον καύσωνα και την καλοκαιρινή ραστώνη, δεδομένου ότι ακολουθεί ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Junior Achievement Worldwide, πιθανώς τον Οκτώβριο, στον οποίο οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες θα διαγωνιστούν ομολόγους τους από την Αφρική, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και τις Αραβικές χώρες.

Στο δημιουργικό αυτό ταξίδι των μαθητών πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του inspirational mentor Αλέξη Παπαχελά, της δρ Μάγδας Τσολάκη και των άλλων ειδικών επιστημόνων της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer, των γιατρών του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και των συμβούλων-εθελοντών Ι. Παπαδόπουλου και Γ. Βαρελά από την ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT