Κεφαλονιά: Αγροτικοί γιατροί σε ρόλο πασπαρτού

Κεφαλονιά: Αγροτικοί γιατροί σε ρόλο πασπαρτού

Σημαντικές ελλείψεις στις μονάδες υγείας του νησιού

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενα νοσοκομείο στο Αργοστόλι πλήρως υποστελεχωμένο, ένα “νοσοκομείο” στο Ληξούρι που έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, ένα Κέντρο Υγείας στη Σάμη με ελάχιστο προσωπικό, εγκαταλελειμμένα Περιφερειακά Ιατρεία και μόλις δύο ασθενοφόρα για ένα νησί έκτασης 773 τετραγωνικών χιλιομέτρων». Με τον τρόπο αυτό σκιαγραφούν αγροτικοί γιατροί στην Κεφαλονιά, την εικόνα των δημόσιων δομών υγείας του μεγαλύτερου σε έκταση νησιού του Ιονίου, το οποίο έχει περισσότερους από 35.000 κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στις πολύ δύσκολες συνθήκες του καλοκαιριού για τις μονάδες υγείας των νησιών που περιγράφονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού έρχεται να προστεθεί και η εμπειρία των αγροτικών γιατρών του Κέντρου Υγείας Σάμης, που όπως καταγγέλλουν καλούνται οι ίδιοι μην έχοντας την απαραίτητη εμπειρία να καλύψουν κενά ειδικευμένων γιατρών σε κλινικές και τμήματα νοσοκομείων. Σε επιστολή – ανακοίνωσή τους, ζητούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τονίζουν «οι εργαζόμενοι, δεν είμαστε αναλώσιμοι». 

Οπως αναφέρουν, «λίγοι μόνο μήνες είναι αρκετοί για να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια υγεία στην Κεφαλονιά». Στο νοσοκομείο του Αργοστολίου υπηρετεί στην Παθολογική κλινική ένας μόνιμος γιατρός, ενώ υποστελεχωμένη είναι και η χειρουργική κλινική. Η λύση που δίνεται είναι η μετακίνηση αγροτικών γιατρών από το Κέντρο Υγείας Σάμης και από περιφερειακά ιατρεία του νησιού. Οι αγροτικοί γιατροί επισημαίνουν, «η κατάσταση αυτή πέραν του ότι αφήνει εκτεθειμένο τον νέο γιατρό ο οποίος δεν έχει εκπαιδευτεί ακόμα γι’ αυτή τη δουλειά, αφήνει και εντελώς απογυμνωμένο τόσο το Κέντρο Υγείας, όσο και τα περιφερειακά ιατρεία. Με 19 αγροτικούς γιατρούς να υπηρετούν τη θητεία του στο νησί λειτουργεί ολοκληρωμένα μόνο ένα περιφερειακό ιατρείο (αντί για 12), ενώ μία συνάδελφος μετακινείται μεταξύ Κέντρου Υγείας Σάμης και νοσοκομείου Αργοστολίου, με αποκλειστικά δικά της έξοδα, με εντολή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας». Την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Σάμης ενημερώθηκαν για την μετακίνηση ενός ακόμα γιατρού, από το Κέντρο υγείας στο νοσοκομείο Ληξουρίου. 

Καταλήγοντας, οι αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Σάμης τονίζουν: «Αναρωτιόμαστε λοιπόν: είναι προς όφελος της κοινωνίας, να καλύπτονται τα επείγοντα και οι κλινικές ενός νοσοκομείου από αγροτικούς γιατρούς που οι περισσότεροι μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και όχι από ειδικευόμενο προσωπικό; Είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να μένουν εντελώς ακάλυπτα τα χωριά από τους γιατρούς και να τρέμουν οι κάτοικοι μην χρειαστεί να αναζητήσουν γιατρό; Η μήπως είναι προς το δημόσιο συμφέρον να καλύπτεται ένα νησί τέτοιου μεγέθους, από δύο ασθενοφόρα και να περιμένουν οι ασθενείς ακόμα και για περισσότερο από τρεις ώρες; Την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι. Ο μοναδικός λόγος που δεν έχουμε καθημερινούς θανάτους ασθενών στην αναμονή για το ΕΚΑΒ ή εξαιτίας άλλων ελλείψεων είναι οι υπέρ του δέοντος προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι σε όλο το νησί προκειμένου να περιθάλψουν όσους βρίσκονται σε ανάγκη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT