Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας στη Σαρωνίδα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια

Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας στη Σαρωνίδα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια

Ολονύκτια μέτωπα σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια - Σε 81 υπολογίζονται οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

6' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εκατοντάδες εθελοντές προκειμένου να αναχαιτιστούν τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις σε Ανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Αργά το βράδυ εστάλη μήνυμα από το 112 για τη δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων πλησίον καναλιού Μόρνου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε 81 υπολογίζονται οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ δύσκολη αναμένεται και η Τρίτη καθώς θα επιμείνουν οι ισχυροί άνεμοι που κατά τόπους θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνέδραμαν 544 πυροσβέστες με 198 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος έδωσαν τη μάχη 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι συνελήφθησαν δύο άνδρες που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

* Η Καθημερινή κάλυψε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας στη Σαρωνίδα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια-1

Νέος Κουβαράς: «Θα δώσουμε μεγάλη μάχη όλη τη νύχτα»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στο μεγάλο μέτωπο που ξέσπασε αρχικώς στον Νέο Κουβαρά και κατευθύνθηκε προς το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο, όπου σπίτια και χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή του Νέου Κουβαρά από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία και πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, μέσα σε 2 ώρες οι φλόγες είχαν διανύσει 12 χιλιόμετρα.

Μέσα σε λίγη ώρα η πυρκαγιά διέσχισε τη λεωφόρο Λαυρίου, στη συνέχεια τη λεωφόρο Σουνίου, η κυκλοφορία της οποίας έχει διακοπεί, και εξαπλώθηκε προς τα Καλύβια, την Κερατέα και τις ανατολικές πλαγιές του Πάνειου Όρους, περνώντας στις δυτικές πλαγιές του και φτάνοντας στο Λαγονήσι, την Ανάβυσσο και τη Σαρωνίδα όπου συνέχισε να καίει ανεξέλεγκτα.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, δήλωσε στην «Κ» ότι «στη δική μου περιοχή έχουν καεί 6.000 στρέμματα και στο δήμο Σαρωνικού 20.000 στρέμματα». «Τα μέτωπα μας είναι σε σχετική ύφεση, αλλά επειδή δεν έχουμε εναέρια μέσα θα δώσουμε μεγάλη μάχη όλη τη νύχτα με στόχο να μην μπει στους οικισμούς Σάκκα και Θέριζα», πρόσθεσε.

Ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Τσιγαρίδας, μιλώντας αργά το βράδυ στην ΕΡΤ, είπε ότι «όσο περνάει η ώρα και ο άνεμος δεν είναι όπως το μεσημέρι, θα είμαστε σε καλή κατάσταση – υπάρχουν βέβαια αναζωπυρώσεις». Και πρόσθεσε ότι «στο πρώτο φως της ημέρας ελπίζουμε στην ενίσχυση από τα εναέρια μέσα. Σήμερα τα εναέρια μέσα δεν μας βοήθησαν στο βαθμό που θα θέλαμε».

Στα μέτωπα επιχείρησαν 210 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου συνέδραμαν 10 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Το ΓΕΕΘΑ διέθεσε προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό 4 φουσκωτά και δύο αλιευτικά για περιπολία στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας.

Σημειώνεται πως 190 αστυνομικοί που βρέθηκαν στο μέτωπο του Κουβαρά Αττικής, συνέδραμαν σε 141 απεγκλωβισμούς ατόμων.

Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας στη Σαρωνίδα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια-2

Λουτράκι: Εκκενώσεις και μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Πύρινο μέτωπο και στην Κορινθία, με τις πυρκαγιές να ξεσπούν στην περιοχή Καλλιθέα, κοντά στο Λουτράκι, ενώ κατόπιν πέρασαν στο Καλαμάκι, στο παραλιακό τμήμα του νομού. Δεκάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτοδασικές εκτάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου, Γεώργιος Γκιώνης, δήλωσε στην «Κ»: «Οι άνεμοι έχουν πέσει μεν, αλλά δεν έχουμε εναέρια μέσα. Η ελπίδα μας είναι τα πεζοπόρα τμήματα να την κρατήσουν σε μια καλή κατάσταση το βράδυ και να γίνει ένας καλός έλεγχος νωρίς το ξημέρωμα, όταν και θα μπουν στη μάχη τα εναέρια. Φοβόμαστε μήπως οι υψηλοί άνεμοι μας προλάβουν από νωρίς το πρωί. Εκτιμώ ότι έχουν καεί από 15 έως 25 σπίτια. Ας σβήσει η φωτιά και ξεκινάμε την αποτίμηση».

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει έχοντας μεγάλη έκταση, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Πρόσθεσε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά πάνω από την νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές, διότι σε αντίθετη περίπτωση η πυρκαγιά δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «δυνάμεις του Λιμενικού βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε, αν χρειαστεί, να απομακρύνουν εγκαίρως και με ασφάλεια τους κατοίκους».

Νωρίτερα, μέσω του 112, μήνυμα για εκκένωση έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά, και Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, μέχρι αργά το βράδυ μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδιναν 135 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα. Μάλιστα, μέχρι τη δύση του ηλίου από αέρος συνέδραμαν 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας στη Σαρωνίδα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια-3

Δερβενοχώρια: Στόχος να μην περάσουν οι φλόγες στην Πάρνηθα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία στη Βοιωτία λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων κοντά στα όρια με την Αττική. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, στην περιοχή επιχειρούσαν 105 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά δήλωσε στην «Κ» ότι «η Πυροσβεστική έχει πέσει πάνω στη φωτιά, είναι μεγάλες οι δυνάμεις. Δεν κινδυνεύουν σπίτια, οικισμοί ή ανθρώπινες ζωές. Καίγεται όμως πυκνό δάσος. Ελπίζουμε κι εμείς σε έναν καλό έλεγχο τη νύχτα για να τα καταφέρουμε να την ελέγξουμε από νωρίς το πρωί. Υπάρχει όντως εγγύτητα με την Πάρνηθα, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί το κακό σενάριο μέσα στη νύχτα».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, αλλά οι δυνάμεις της ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης στην Πάρνηθα.

Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας στη Σαρωνίδα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια-4

Στο Καπαρέλλι

Οροθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Καπαρέλλι της Θήβας.

Πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο τμήμα του περιαστικού δάσους του χωριού, αγροτολιβαδικές εκτάσεις και οι εγκαταστάσεις μίας κτηνοτροφικής μονάδας.

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η αντίδραση των κατοίκων του χωριού που επενέβησαν με αγροτικά μηχανήματα ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες βοήθησε να περιορίσουν το μέτωπο και να οριοθετήσουν τη φωτιά.

Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας στη Σαρωνίδα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια-5

Διακοπή κυκλοφορίας

Η Αστυνομία, λόγω των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε Αττική και Βοιωτία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε διάφορα οδικά τμήματα.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Κερατέας στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

– Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο. 

-Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

-Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι. 

-Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι- θέση Τογάνι).

Παράλληλα έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους στην περιοχή των Δερβενοχωρίων της Βοιωτίας:

-Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.

-Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας στη Σαρωνίδα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια-6

Μητσοτάκης: Πρώτο μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Μήνυμα προς τους πολίτες που δοκιμάζονται από τις μεγάλες πυρκαγιές σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές». «Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος», υπογράμμισε, ενώ διαβεβαίωσε όσους επλήγησαν ότι οι ζημιές θα καταγραφούν άμεσα, ώστε να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT